Basisrecept: Bechamelsaus

Volgens mij is Bechamelsaus de makkelijkste saus die ik ooit heb gemaakt. En toch is het wel zo’n lekkere saus voor bijvoorbeeld lasagne of puur om je pasta wat romiger te maken. Toen ik laatste deze saus weer ging maken besloot ik om er foto’s van te nemen zodat ik dit basisrecept ook met jullie kun delen. Letterlijk iedereen kan deze saus maken en waarschijnlijk hoef je er niet eens voor naar de supermarkt!

2.72 van 7 stemmen

Basisrecept: Bechamelsaus

Voor een romige pasta gebruik je Bechamelsaus. Deze is makkelijk zelf te maken met dit recept.
Porties1 portie
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 7 minuten
Waar te bewaren niet, direct serveren

Benodigdheden

 • steelpannetje

Ingrediënten

 • 40 g roomboter
 • 40 g bloem
 • ½ lt halfvolle melk
 • peper en zout
 • geraspte kaas - eventueel

Instructies

 • Smelt de boter in een pan en voeg hieraan de bloem toe. Roer direct goed door zodat er een roux ontstaat. Dit is de standaardbenaming voor boter en bloem. Blijf roeren totdat de bloem is opgenomen.
 • De roux kan verschillende kleuren aannemen en dit heeft te maken met hoelang je de roux laat garen. Hoe langer je hem laat garen, hoe donkerder hij wordt en dit heeft gevolg voor de kleur van de saus. Voor bechamel roer ik net zolang tot de bloem volledig is opgenomen en dan voeg ik de melk toe.
 • Draai het vuur vervolgens helemaal laag. Voeg een beetje melk toe en blijf in de saus roeren zodat er geen klontjes ontstaan.
 • Zodra de saus wat dikker begint te worden voeg je de rest van de melk toe. Roer het nogmaals goed door om klontjes te voorkomen. Laat de saus op het laagste vuur zo’n twintig minuten staan en roer regelmatig door. De saus wordt vanzelf dikker.
 • Breng de saus tot slot op smaak met peper en zout.

Notities

tips:
Bechamelsaus is een basissaus voor verschillende andere sauzen. Je kunt er een kaassaus van maken door op het laatste wat verschillende soorten geraspte kaas door de saus te roeren. Ook kun je er voor extra smaak wat nootmuskaat doorheen doen. In Frankrijk voegen ze zelfs laurier en ui aan de saus toe, dus in feite kun je er alle kanten mee op!
Zoals ik net al zei kun je bechamelsaus voor de pasta gebruiken, maar je kunt het ook opdienen als sausje voor bij bijvoorbeeld bloemkool.
Valkuilen bij het maken van deze saus is dat je te snel teveel melk toevoegt waardoor de saus gaat klonteren. Daarnaast is het belangrijk om bij de saus te blijven staan wanneer je deze zacht laat koken; af en toe doorroeren is een must.
Gang: bijgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: basisrecept, bechamel, bechamelsaus, recept, sauzen

boter-smelten

Roux-maken

Bechamelsaus

bechamelsaus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close