Bananabread cheesecake

Cheesecake is zo’n beetje mijn middle name geworden. Ik heb natuurlijk mijn Cheesecake kookboek met 50 onweerstaanbare cheesecakerecepten, ik heb een pop-up cheesecakecafé georganiseerd… Cheesecake is gewoon een van mijn favoriete taarten om te maken en niet voor niets vind je op OMF inmiddels ook een bák aan inspiratie. In dit recept combineer ik mijn recept voor bananabread met mijn cheesecakerecept en het resultaat is een heerlijk romige bananabread cheesecake met de smaak van zoete banaan.

De ovenschaal met water onderin de oven zorgt bij dit recept niet alleen voor een smeuïge cheesecake, het zorgt er ook voor dat het bananabread lekker plakkerig wordt. Een hitje bij ons thuis!

Omdat het bananbreadbeslag in de oven wat gaat rijzen, zal het ’t cheesecakebeslag omhoog duwen. Je ontkomt er daardoor niet aan dat de cheesecake gaat scheuren maar hé: niet alles hoeft perfect te zijn. Sterker nog, ik vind het juist wel voor een leuke rustieke look zorgen. En daarbij draait alles om de inhoud van deze banabread cheesecake en ik kan je vertellen: die is wél perfect.

Ik heb zelf pecannoten toegevoegd aan het beslag voor het bananenbrood, maar voel je vrij om hier walnoten voor te gebruiken natuurlijk. Of helemaal weglaten kan ook! Ik vind zelf de noten voor een fijne structuur zorgen in deze cheesecake, maar ze zijn niet verplicht om toe te voegen.

Bananabread cheesecake

No ratings yet

Bananabread cheesecake

Een cheesecake waarmee je het beste van twee werelden combineert: het zachte en zoete van bananabread en het romige van cheesecake. Beter wordt het niet vandaag!
Porties1 taart (24 cm)
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 20 minuten
Rusttijd 6 uur
Totale tijd 7 uur 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • 1 springvorm (24 cm doorsnede)
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

Voor het bananabread:

  • 2 grote overrijpe bananen
  • 1 ei
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 50 g crème fraîche
  • 1 tl baking soda
  • 2 tl vanille-aroma
  • 50 g pecannoten - grof gehakt
  • snufje zout

Voor de cheesecake:

  • 500 g naturel roomkaas
  • 125 g kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el maizena
  • 1 tl kaneelpoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte en zet een ovenschaal met laagje water onderin de oven. Vet een springvorm van 24 cm doorsnede goed in. Bekleed de bodem met een vel bakpapier.
  • Prak de bananen met een vork fijn en klop ze op met het ei. Voeg vervolgens alle andere ingrediënten voor het bananabread toe en spatel dit tot een klontvrij beslag.
  • Doe voor het cheesecakebeslag de roomkaas, suiker, crème fraîche, vanille-extract, maïzena en kaneelpoeder in de kom van een keukenmachine en klop dit op hoge snelheid romig.
  • Voeg vervolgens een voor een de eieren en de eidooier toe en spatel het geheel rustig tot een klontvrij beslag.
  • Schep de helft van het bananabreadbeslag op de bodem van de springvorm en schep hier vier à vijf grote scheppen van het cheesecakebeslag op. Het cheesecakebeslag hoeft niet netjes verdeeld te worden.
  • Schep de rest van het bananabreadbeslag op en rondom het cheesecakebeslag. Stort het overige cheesecakebeslag in de springvorm en vorm hiermee een even laag.
  • Bak de bananabread-cheesecake met kaneel in het midden van de oven in 80 minuten gaar. Dek de springvorm halverwege de baktijd eventueel af met een vel aluminiumfolie als je merkt dat de bovenkant van de cheesecake te bruin wordt.
  • Laat de taart minstens een uur afkoelen in een niet-draaiende oven met openstaande deur en laat hem vervolgens een nacht in de koelkast opstijven.
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: bananabread, bananabread cheesecake, bananenbrood, cheesecake, fastfood friday, taart

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Bananabread cheesecake

Join the Conversation

  1. Ben hem nu aan het maken , ben benieuwd.
    Ruikt lekker al , nu nog afkoelen en opstijven
    Schrik wel van de calorieën, wat veel , met name de pecannoten

    1. Elena says:

      De calorieën van pecannoten….Seriously??? Suiker en roomkaas zijn ook niet bepalend slankmakers. Tja, als je een beetje van het koken weet dat snap je dat cheesecakes niet voor allerdaagse (zeker niet op een maandag) kookkunsten zijn.

    2. Sabine Author says:

      Als je calorieën gaat tellen is het misschien wat minder handig om cheesecake te bakken ;)

  2. Maria says:

    Wow wat ziet dat er lekker uit. Hoort de crème fraîche niet bij de ingrediënten van het cheesecake beslag?
    Minder suiker & philadelphia light….ben benieuwd, de taart staat in de oven.

  3. Ik kwam bij het maken van het cheesecakebeslag en had de crème fraiche al in het bananabreadbeslag gedaan. Gelukkig had ik nog over en het ook maar bij het cheesecakebeslag erbij gedaan. Staat nu 10 minuten in de oven en ruikt al overheerlijk!

  4. Nienke says:

    Ik ben benieuwd want hij gaat zo de oven in!

    Alleen was ik even in de war over de creme fraiche. Hij staat namelijk bij het bananenbrood in de ingredientenlijst, dus ik heb hem daar ook braaf bijgedaan. Totdat ik bij het cheesecakebeslag kwam in het recept, toen stond er dat daar de creme fraiche in moest. Dus heb ik daar ook maar 50 gram toegevoegd. Hij zal er hopelijk niet minder om smaken, maar dat komt vast goed want jouw cheesecakes zijn altijd de beste!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close