Tarte Tatin met Peer en Amandelspijs

Tarte Tatin is een omgekeerde (appel)taart en deze wilde ik graag eens naar eigen recept invullen. Klinkt moeilijk, zo’n omgekeerd verhaal, valt best mee maar neem er wel even de tijd voor. De taart wordt vaak gemaakt met appel of met peer en hij vraagt wat meer aandacht dan een gemiddelde taart (ik had een lastig momentje met de caramel) maar is absoluut de moeite waard! Zeker als je zoals ik, met enige regelmaat gewoon zin hebt om iets te bakken. Dus haal die peren in huis, plan een uurtje vrij en ga aan de slag met deze overheerlijke Tarte tatin met peer en amandelspijs.

Wat heb je nodig?

 • 4-5 peren
 • 150 gram bloem
 • 100 gram kristalsuiker
 • 50 gram bruine basterdsuiker
 • 100 + 50 gram roomboter
 • 1 ei
 • 1/2 blok amandelspijs in plakjes
 • amandelschaafsel
 • taartvorm van 24cm, ingevet en met bakpapier bekleed.

1. Verwarm je oven voor op 200 graden.

2. Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze door de helft. De gehalveerde peren snijd je in de lengte in plakjes van een paar milimeter dik.

3. Maak nu het deeg door 50 gram bruine basterdsuiker, 100 gram boter, 150 gram bloem en het ei te mengen in de keukenmachine. Maak er een bol van en leg verpakt in vershoudfolie in de koelkast.

4. De caramel. Dit vraagt even wat aandacht dus blijf bij je pannetje. Verdeel de 100 gram suiker gelijkmatig in een steelpan en daar bovenop de boter in blokjes. Laat dit op middelhoog vuur smelten totdat de suiker een beetje bruin begint te worden. Niet roeren. Je wacht tot het mengsel mooi bruin is en roert het geheel dan voorzichtig een paar keer door. Vuur uit en in je bakvorm gieten.

5. Verdeel nu direct de plakjes peer in de caramel en daarover de plakjes amandelspijs.

6. Haal het deeg uit de koelkast en leg de bol deeg op een stuk vershoudfolie met daaroverheen nog een stuk vershoudfolie. Met een deegroller maak je er nu een dikke ronde plak (ong. 0,5cm) van die iets groter is dan je springvorm. Leg het deeg op de inhoud van de springvorm en stop goed in aan de rand.

7. Zet in de oven voor 30 minuten.

8. Ondertussen rooster je het amandelschaafsel in een droge koekenpan.

8. Als de taart klaar is haal je hem uit de oven. Zorg dat je een bord klaar hebt staan dat groter is dan je taart en kiep de taart om op het bord. Strooi er nog wat amandelschaafsel overheen et voilà, bon appetit!

OMF_Vivian_TarteTatinPeerAmandel

Join the Conversation

 1. Margot says:

  Dat ziet er echt heerlijk uit! Ik heb zelf nog nooit een tarte tatin gemaakt, maar het lijkt me leuk om een keer te proberen.

 2. Rachel Kromdijk says:

  Klinkt niet alleen lekker maar ziet er ook nog eens heel erg goed uit!

 3. Rowan says:

  Ohh lekker. Ik heb vorig jaar ook een keer een appeltaart met spijs gemaakt voor mijn blog. Man man man wat lekker! Deze komt op mijn baklijstje, lijkt mij wel wat! ;-)

 4. Jaimyskitchen says:

  Ohhhh heerlijk!
  Ik heb Tarte Tartin ook eens met peren gemaakt, waanzinnig lekker. De amandelspijs lijkt me ook heerlijk hierbij! Wat een feest!

 5. Julie says:

  Mmm tarte tatin – weinig gebak dat ik lekkerder vind! Ziet er echt overheerlijk uit!

 6. Ben ik nou blond? Op de foto zie ik de peren bovenop, maar in het recept heb je eerst de karamel in de vorm gedaan… Het lijkt me erg lekker om te maken, wel een beetje bewerkelijk en ingewikkelder dan een normale taart ;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close