In deze tijd van het jaar ben ik dól op stoofvlees maar heel eerlijk: ik heb er gewoon niet altijd het geduld of de tijd voor. Het liefst laat ik hachee bijvoorbeeld 2,5 uur zachtjes pruttelen maar dat is, zeker op doordeweekse dagen, niet altijd haalbaar. En nu heb ik daar iets op bedacht, namelijk: gehaktballenhachee! ALLE lekkere smaken van normale hachee met stooflappen vind je in dit recept terug, maar dan heb ik het gemaakt met gehaktballen in plaats van stoofvlees. En geloof mij: het is echt nét zo lekker. De gehaktballen zijn lekker smeuïg, de ui zacht en de jus die erbij komt heerlijk van smaak. We hebben de gehaktballenhachee zelf gegeten met aardappelpuree want stiekem vinden we dat toch het allerlekkerst. Erbij hadden we doperwtjes met worteltjes, maar rode kool met appel zal er ongetwijfeld ook heel lekker bij hebben gesmaakt.
Omdat gehaktballen aanzienlijk minder lang hoeven te garen dan stoofvlees, staat deze hachee binnen 30 minuten bij je op tafel. En dat is toch een stuk beter te overzien, vind je niet? Bovendien kun je dit gerecht ook al heel goed van tevoren maken. In etappes of in zijn geheel want de gehaktballetjes kun je al (laten) draaien en in de koelkast bewaren. De gehaktballenhachee laat zich echter ook heel goed opwarmen. 10 minuten op middelhoog vuur en hij smaakt weer net zo lekker. En maak je niet druk dat de gehaktballen te droog worden. Dankzij de mosterd, het ei en kwalitatief goed vlees blijven ze lekker juicy.
Binnenkort deel ik mijn hachee 2.0 recept, maar mocht je alvast meer ideeën willen; je vindt ze allemaal hier!

Gehaktballenhachee
Ingrediënten
Voor de gehaktballen
- 1 kg rundergehakt
- 2 eieren
- 75 g paneermeel
- 1 el mosterd
- peper en zout
En verder
- 300 g uien - in halve ringen
- 2 el bloem
- 3 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 500 ml runderbouillon
- 2 el ketjap manis
- 1 el appelstroop
- 1 el appelciderazijn
- boter of olie om in te bakken
Instructies
- Doe de ingrediënten voor de gehaktballen bij elkaar in een kom en kneed dit even goed door.
- Vorm gehaktballen die iets groter zijn dan soepballetjes van de mix.
- Verhit een beetje boter in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom bruin. Schep ze uit de pan. Het vlees hoeft nog niet gaar te zijn!
- Bak de uien in het achtergebleven bakvet tot ze wat zachter worden. Voeg dan de bloem, laurierblaadjes en kruidnagels toe. Schep alles even goed om en bak 2 minuten mee.
- Schenk de runderbouillon in de pan en voeg ook de ketjap, appelstroop en appelciderazijn toe.
- Roer alles goed door en leg de gehaktballen terug in de pan.
- Leg de deksel half op de pan en stoof de gehaktballenhachee 30 minuten.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Smaak is geweldig! Alleen buj mij wordt het maar niet bruin
Vanavond gemaakt. Erg lekker. Gehaktballetjes eerst kort aangebakken in koekenpan en verder de Instant Pot gebruikt, 10 minuten op High Pressure.
De saus is heerlijk, maar de gehaktballetjes veel te droog. Ik doe volgende keer veel minder paneermeel erdoor. En mijn man klaagde over te weinig ui
Vanavond gemaakt, ontzettend lekker!!!
Toprecept, zal zeker vaker op tafel komen
Ik heb het gemaakt met aubergine in plaats van gehakt. Echt zooo lekker! Terwijl ze hier geen aubergine lusten. (Pas gezegd na het eten)
Wauw, wat een creatief idee!
Ziet er goed uit! Kan ik eventueel ook gewone azijn of rodewijnazijn gebruiken? Die heb ik beiden nog in de kast staan
Ja hoor, dat kan prima. Ik zou dan voor rode wijnazijn gaan.
Hoi,
Al eerder dit gemaakt, erg lekker! kan ik er ook rijst bij eten ipv aardappel?
Natuurlijk kan dat :)
Dit is een blijvertje, heerlijk sappige balletjes van Bio rundergehakt!!!