Cheeseburger wontons

Ik weet zeker dat je bij het lezen van Cheeseburger wontons je wenkbrauwen hebt opgetrokken. Want ja, het is ook een bijzonder recept. Vloeken in de kerk voor sommigen wellicht, maar geloof mij: dit borrelhapje is echt heel erg lekker!

Inmiddels hoef ik jullie niet meer te vertellen hoe dol ik ben op dim sum en dumplings in alle vormen en maten. Deze Cheeseburger wontons horen daar zeker bij. Al het lekkers van een cheeseburger, maar dan in een klein, krokant pakketje. Klinkt toch al geniaal?

En een stuk makkelijker dan een complete cheeseburger frituren, haha! Hoewel, misschien moet ik dat ook eens proberen…?

Crispy wontons

Crispy Wontons

Crispy wontons zijn denk ik wel mijn favoriet, maar dat heeft ook zeker te maken met het feit dat ik dol ben op snacks uit de frituur. Een schaal bittergarnituur heb ik ook liever dan een kaas-worstplankje tijdens een feestje. Niet veilig bij mij, dus vooral ver bij me vandaan houden die warme snacks.

Deze wontons zijn voor mij een ideale mix: alles wat ik lekker vind uit de Amerikaanse keuken, in een Aziatisch jasje gegoten. Zoals ik al zei: voor velen vloeken in de kerk, maar het is juist hetgeen ik leuk vind aan koken. Beetje freestylen, gekke dingen proberen…

Omdat je met dit recept maar liefst 40 wontons maakt, is het handig om te weten dat je ze heel goed kunt invriezen. Doe dit ongefrituurd en vries de wontons eerst los van elkaar in zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Ik leg ze bijvoorbeeld altijd los van elkaar op een snijplank en stop ze dan met snijplank en al minimaal 2 uur in de vriezer.

Na 2 uur zijn de wontons hard genoeg om ze met z’n allen in een diepvrieszak in te vriezen. Eenmaal ingevroren kun je ze rustig 3 maanden bewaren en vanuit de vriezer kunnen ze direct de hete olie van de frituur in.

Cheeseburger wonton vulling

Deze cheeseburger wonton vulling is een ietwat vreemde eend in de bijt. Vaak wordt pangsit of crispy wontons wel gevuld met (varkens)gehakt, maar daar worden verder met name Aziatische ingrediënten aan toegevoegd. Dat is met deze cheeseburger wontons wel een beetje anders.

Ik heb eigenlijk gekeken naar mijn standaard cheeseburger ingrediënten en die op een of andere manier verwerkt in deze wonton vulling. Voor mij houdt dat in dat de vulling is gemaakt met:

  • 250 g rundergehakt
  • 1 ui 
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl ketchup
  • 100 g Cheddar
  • 1 ei
  • peper en zout

Mosterd en ketchup toevoegen aan een wonton vulling klinkt heel raar maar geloof mij: als je eenmaal deze cheeseburger wontons hebt geprobeerd ben je verkocht!

cheeseburger wontons

Pangsit vellen

Deze crispy wontons maak je met pangist deegvellen, vierkante deegvellen die gemaakt zijn van bloem, ei en zout. Door ze te frituren gaan ze lichtjes bubbelen en krijgen ze hun kenmerkende textuur en uiterlijk.

Je scoort de pangsit vellen bij de toko. Ze zijn niet helemaal hetzelfde als de wonton vellen die geschikt zijn om te frituren. Die kun je overigens ook prima gebruiken voor dit recept hoor, aangezien die een stuk makkelijker te krijgen zijn. Maar ik ben juist zo dol op pangsit vellen vanwege alle luchtbelletjes die op het deeg ontstaan. Die zorgen echt voor een andere krokante structuur dan wonton vellen.

Mocht je dus een keer pangsit vellen tegenkomen: zeker meenemen en eens een keertje proberen! Je kunt de vellen in de vriezer bewaren en aangezien ze daar wel even goed blijven, kun je net zo goed direct een voorraadje aanleggen.

Wontons vouwen

Ik doe zelf nooit zo heel moeilijk met wontons vouwen, want ik ben veel te ongeduldig om er mooie vormpjes van te maken. Bovendien is het met deze pangsit vellen ook nog eens zo dat ze tijdens het frituren een andere vorm aan nemen, waardoor kunstwerkjes van de wontons maken gewoon zonde zou zijn.

Mocht je dit wel willen of daar wat meer skills in willen opdoen, check dan zeker YouTube even. Daar zijn vaak hele duidelijke filmpjes te vinden met vouwtechnieken.

Maar zoals ik al zei: zorgen dat ze goed aan elkaar blijven plakken is het belangrijkste.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

gefrituurde wontons
No ratings yet

Crispy Wontons met cheeseburger vulling

Deze wontons zijn wat anders dan anders. Totaal niet Aziatisch namelijk, maar gevuld met een cheeseburgervulling van gehakt, ui en kaas. Maf wellicht, maar onwijs lekker dus zeker het proberen waard!
Porties40 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 40 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren ongefrituurd in de vriezer
Hoelang te bewaren 3 maanden

Benodigdheden

  • frituurpan of wok met hete olie

Ingrediënten

  • 40 wonton vellen (om te frituren)
  • 250 g rundergehakt
  • 1 ui – gesnipperd
  • 1 teentje knoflook – fijngehakt
  • 1 tl mosterd
  • 1 tl ketchup
  • 100 g Cheddar – geraspt
  • 1 ei
  • peper en zout

Instructies

  • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de wontonvellen bij elkaar in een kom en kneed het geheel goed door tot alles gemengd is. 
  • Leg een wontonvel met de punt naar je toe. Schep 1 flinke theelepel van het gehaktmengsel in het midden van het wontonvel. 
  • Dip je vinger in een beetje water en maak de randen van het wontonvel nat. Vouw vervolgens het wontonvel diagonaal, over de gehaktvulling en plak de randen dicht. Vouw desgewenst de rand van het wontonvel in een vormpje. 
  • Verhit de frituurpan of olie in een wokpan naar 180°C en frituur de cheeseburgerwontons in 5 minuten goudbruin en knapperig.  
Gang: borrelhapje
Keuken: Amerikaans, Aziatisch
Trefwoord: borrelhapje, cheeseburger, fastfood friday, gefrituurde dumplings, wontons

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close