Het woord “Caprese” komt vast bij iedereen wel bekend voor: het is de beroemde Italiaanse combinatie van tomaat en mozarella en vaak zit hier nog verse basilicum en pesto aan toegevoegd. Er zijn duizenden gerechten te verzinnen met deze combinatie en vandaag deel ik er drie met jullie die je zowel als volledige maaltijd kunt beschouwen als hapjes, afhankelijk van de hoeveelheid die je aanhoudt. Vandaag drie recepten voor Caprese Bruschetta’s, een Caprese Tosti en uiteraard de Caprese salade.
3 Caprese variaties
Benodigdheden
- oven
- rooster met bakpapier
Ingrediënten
Bruschetta's
- rijpe tomaten - op kamertemperatuur
- kwalitatief goede mozzarella - geen light
- groene pesto
- verse basilicum
- oregano - gedroogd
- stokbrood
Instructies
- Verwarm de oven voor op 230°C en bekleed een rooster met wat bakpapier.
- Snijd het stokbrood (of de pistolets als je voor snacks gaat) schuin door midden zodat je mooie, langwerpige sneetjes krijgt. Smeer deze sneetjes in met een laagje pesto.
- Snijd de tomaat en mozzarella in kleine blokjes en verdeel deze over het stokbrood. Strooi af met wat gedroogde oregano.
- Rooster de bruschetta’s tien minuten in de voorverwarmde oven.
- Gebruik een klein blaadje verse basilicum voor garnering.
Notities
Tosti caprese
Benodigdheden
- Contactgrill of koekenpan
Ingrediënten
- rijpe tomaten - op kamertemperatuur
- goede kwaliteit mozzarella - geen light
- groene pesto
- verse basilicum
- 2 sneetjes bruin brood
Instructies
- Smeer één boterham in met een flinke laag pesto.
- Snijd de mozzarella en tomaat in mooie plakken en begin met een laagje mozzarella op de met pesto besmeerde boterham en leg hier vervolgens de tomaat overheen.
- Dek de tomaat af met wat blaadjes verse basilicum.
- Leg de andere boterham er bovenop en gril de tosti onder een grill apparaat of bak hem in de koekenpan.
Notities
caprese salade
Ingrediënten
- rijpe tomaten - op kamertemperatuur
- kwalitatief goede mozzarella - geen light
- groene pesto
- verse basilicum
- peper
- scheutje olijfolie
Instructies
- Snijd de tomaten en mozzarella in mooie plakjes en leg ze om en om gedrapeerd op een bord. Een halve mozzarella en één tomaat zijn voldoende voor een 1-persoons portie.
- Besprenkel de tomaat en mozzarella voorzichtig met wat olijfolie. Extra vergine zorgt hier voor een wat intensere smaak, maar is gelijk ook iets duurder in de aankoop.
- Strooi wat verse peper over de salade en leg de gewenste hoeveelheid pesto op de mozzarella.
- Garneer met twee blaadjes verse basilicum.
Notities
Natuurlijk zijn er nog talloze andere recepten te verzinnen waarin je deze combinatie verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld ook een erg lekkere zomerpasta hiermee maken of snackprikkertjes wanneer je cherrytomaatjes en bolletjes mozzarella gebruikt.
Oef, ziet er super lekker uit! Vooral die tosti, krijg ik echt honger van!
Ik houd echt van caprese en dit ziet er echt super lekker uit! :)
Mooie foto’s, ziet er lekker uit. Zelf heb ik ook een receptje met caprese, als lekker borrelhapje.
Bedankt! Caprese werkt eigenlijk altijd wel goed he :)
Lekker! Een tip voor mensen die ook een noten-allergie hebben: Bij de Albert Heijn verkopen ze pesto zonder noten. Het zit in een potje van 135 gram en er staat ‘Pesto Vivo’ op.
Of natuurlijk simpel zelf te maken: Basilicum, knoflook, pijnboompitten, parmezaanse kaas, olijfolie : )
Goeie tip! Al is pijnboompitten alsnog oppassen hoor. Mijn vriend heeft een notenallergie en die kan ook niet tegen pijnboompitten.