Ik kan me voorstellen dat je bij Nacho Fries denkt aan een lading friet, die is afgetopt met ingrediënten die je ook zou gebruiken voor het maken van nacho’s. Dat kan ook hoor, zo’n recept heb ik namelijk ook al eens gemaakt. Maar deze variant is net een tikkeltje anders.
Ik bakte namelijk lekkere gekruide frietjes en maakte daar een heerlijk warme dipsaus bij met gehakt en Cheddar. Geen geklieder dus met frietjes die compleet zacht zijn geworden door de saus en die je niet meer fatsoenlijk kunt oppakken. Maar lekkere krokante frietjes met een heerlijke saus om in te dippen. Fijn hè?
Gekruide friet met kaasdip
Frietjes zijn hier, zoals in vrijwel ieder gezin denk ik, altijd een hit in huis. Ik vind het zelf ook echt heerlijk. Als mijn oudste zoon mij vraagt wat nou mijn lievelingseten is, ben ik toch al wel snel geneigd om te antwoorden met frietjes. Bord op schoot, flinke klodder mayonaise, kroketje erbij… Ja hoor, zet mij maar op de bank!
Deze gekruide friet met kaasdip is natuurlijk wel net ietsjes anders. Ik vind het vooral een lekker bijgerecht of iets dat je op tafel zet als snackdiner. Salade erbij of juist verschillende andere hapjes…
Serveer de friet ook vooral in een grote schaal met het bakje kaasdip in het midden. Dit is een gerecht dat je moet willen delen met de rest van de tafel. Schaal in het midden van de tafel en dippen maar. Ultiem fingerfood!
Voor het kruiden van de friet deed ik lekker makkelijk, ik pakte een lepel van mijn favoriete taco kruiden en voegde dit in plaats van zout aan de friet toe. Beetje verse peterselie voor de smaak en kleur eroverheen en de gekruide friet zijn eigenlijk net zo makkelijk om te bereiden als normale frietjes.
Maar de ster van dit gerecht is natuurlijk de warme kaasdip.
Kaasdip
Met een goede kaasdip sla je bij mij niet zo snel de plank mis. Of het nou gaat om een warme of koude kaasdip, ik hou ervan. Kaasfondue of juist een lekker smeerseltje voor op een stokbroodje: ja hoooor!
Niet voor niets vind je op OMF dan ook al een paar recepten voor goede kaasdips. Wat denk je bijvoorbeeld van onderstaande koude kaasdips:
Of als je liever op de warme tour gaat:
Warme kaasdip maken
Warme kaasdip maken is niet heel ingewikkeld, zeker deze variant niet waarvoor ik geraspte Cheddar gebruikt.
Je kunt voor de kaasdip eigenlijk ieder soort kaas gebruiken. Omdat ik Nacho Fries wilde maken, ging ik nu voor Cheddar, maar als je wat meer op de Italiaanse tour wilt gaan is mozzarella natuurlijk ook een goed idee.
Of boots een meer Zwitserse kaasfondue na en gebruik Gruyère en Emmentaler. Je kunt echt alle kanten op en als je de frietkruiden aanpast op de dip, kun je iedere keer weer een andere variant maken. Super leuk.
Deze warme kaasdip is heel makkelijk. In de basis heb je namelijk alleen maar melk, maizena en geraspte kaas nodig. Als extra smaakmakers voegde ik aan dit recept gehakt en uienpoeder toe.
Bak om te beginnen het gehakt in een koekenpan rul. Het gehakt moet gaar zijn voordat je het toevoegt aan de kaassaus.
Doe dan de melk, maizena en het uienpoeder in een pannetje. Roer dit eerst even goed door om de maizena volledig op te laten lossen. Dit doe je namelijk altijd in koude(!) vloeistof.
Verwarm de melk dan en voeg de geraspte Cheddar toe. Verwarm al roerend net zolang door tot de kaas is gesmolten en de saus lekker dik is geworden. Voeg als laatste het gehakt toe en breng de warme kaasdip op smaak met nog een beetje zwarte peper.
Zoals vrijwel met iedere warme kaassaus het geval is, is het belangrijk dat je het complete gerecht nu zo snel mogelijk serveert. Hoe langer je wacht, hoe dikker de kaasdip wordt en uiteindelijk zul je merken dat je de gekruide friet niet lekker meer in de saus kunt dippen omdat de textuur van de dip rubberachtig is geworden. En dat is natuurlijk zonde!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Nacho Fries
Benodigdheden
- Airfryer, oven of friteuse
- steelpan
Ingrediënten
- 1 zak friet – 800g
- 2 el tacokruiden
- 2 el verse peterselie – fijngehakt
- 50 g rundergehakt
- 250 ml volle melk
- 1,5 el maizena
- 1/2 tl uienpoeder
- 150 g Cheddar – geraspt
- zwarte peper
Instructies
- Bak de frietjes volgens de instructies op de verpakking. Kruid ze met tacokruiden in plaats van zout en hussel de verse peterselie erdoor.
- Bak ondertussen het gehakt in een koekenpan rul.
- Doe de melk samen met de maizena en uipoeder in een steelpannetje. Roer even door tot de maizena is opgelost.
- Zet het pannetje op het vuur en verwarm de melk. Voeg de geraspte cheddar toe en verwarm de saus tot de kaas helemaal is gesmolten en de saus lekker dik is.
- Schep het gehakt in de cheddarsaus en breng op smaak met peper.
- Serveer de gekruide friet met de cheddarsaus zo snel mogelijk.