Komt ze weer aan hoor, met een nieuw noedelrecept! Deze keer schotel ik je noedels met zalm en ketjap voor, een gerecht dat niet alleen super snel klaar is, maar ook boordevol smaak zit. Iedereen houdt ervan om uitgebreid te koken, maar laten we eerlijk zijn: dat kan lang niet altijd. Soms wil je gewoon iets wat snel, makkelijk én lekker is. Voor mij is dit een ideaal gerecht voor drukke doordeweekse dagen.
En als je kinderen hebt, zoals ik, weet je ook dat je maaltijden soms wat “kidsproof” moeten zijn. Noedels zijn hier thuis altijd een hit. Het slurpen van die sliertjes vinden mijn kinderen fantastisch, en als er dan ook nog eens zalm bij zit, is het helemaal een feest aan tafel. En zeg nou zelf, wie houdt er niet van noedels met zalm?
Noedels met zalm in ketjapsaus
Dit recept voor noedels met zalm in ketjapsaus is super eenvoudig en flexibel. Het draait om de perfecte combinatie van sappige zalm en de hartige zoetheid van ketjap. Zalm is mijn favoriet in dit gerecht omdat de zachte, vette textuur perfect samengaat met de umami-smaak van de ketjap. Maar zoals bij veel van mijn recepten, kun je de zalm ook vervangen als je daar zin in hebt. Kip werkt bijvoorbeeld ook heel goed in dit gerecht, net als tofu voor een vegetarische variant.
Wat ik vooral lekker vind, is dat ik de zalm niet mee wok met de noedels en groenten. In plaats daarvan gaar ik de zalm rustig in de oven, zodat de smaak van de vis echt mooi naar voren komt en hij niet te droog wordt. Een dun laagje sesamzaadjes over de zalm zorgt voor een extra knapperige korst, wat het gerecht nét dat beetje meer geeft. De zalm bak ik 20 minuten op 160 graden, zodat hij nog sappig blijft van binnen – precies zoals het hoort.
Ga je kip gebruiken of tofu dan kun je dit wel mee wokken met de andere ingrediënten. Daarbij is het juist lekker als ze de smaak van de ketjap saus overnemen.
Noedels ketjap knoflook
Noedels, ketjap, knoflook, sesamolie… meer ingrediënten heb je bijna niet nodig om van de woksaus een knaller te maken. Zeker in de Aziatische keuken kom je met een paar smaakmakers al een heel eind vind ik.
Ik heb overigens al eens eerder uitgelegd wat nou precies het verschil is tussen sojasaus en ketjap; in onderstaand recept gebruik ik ketjap manis, de zoete variant dus. Mijn favoriete ketjap manis is die van Vanka-Kawat, de witte plastic jerrycannetjes die je in iedere supermarkt wel kunt vinden.
Variaties op noedels met zalm
Dit basisrecept voor noedels met zalm is al heerlijk zoals het is, maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met extra ingrediënten. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende groenten toevoegen, afhankelijk van wat je nog in huis hebt. Prei en paprika doen het altijd goed, maar ook broccoli, sugar snaps of spinazie passen perfect in dit gerecht.
Als je van een beetje pit houdt, kun je wat sambal toevoegen aan de ketjapsaus, of een paar druppels sriracha door de noedels roeren. Ook een scheutje oestersaus of vissaus kan de smaak van de saus verdiepen, mocht je daar zin in hebben. Geen ketjap manis in huis? Dan kun je sojasaus gebruiken met een beetje suiker voor die zoete touch.
Voor een frisse twist kun je wat verse gember en limoenrasp door de saus mengen. Dit geeft de noedels met zalm een extra kick en maakt het gerecht nog spannender.
Wat serveer je bij noedels met zalm?
Hoewel deze noedels met zalm al een complete maaltijd vormen, is het ook lekker om er een eenvoudig bijgerecht bij te serveren. Een frisse salade met komkommer en rijstazijn, besprenkeld met sesamzaadjes, past er goed bij. Of misschien een lichte miso-soep als voorgerecht, voor wat extra Aziatische flair.
Het gerecht is makkelijk aan te passen naar jouw smaak en de ingrediënten die je in huis hebt, en het biedt een perfecte balans tussen voedzaam en smaakvol. Probeer het zelf uit en ontdek hoe eenvoudig je met een paar simpele ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel zet die het hele gezin zal waarderen. En vergeet niet, met zalm maak je het altijd nét dat beetje bijzonderder!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Snelle noedels met ketjap & zalm
Benodigdheden
- bakplaat met bakpapier
- wok
Ingrediënten
- 150 g eiernoedels
- 200 g prei – in ringen
- 1 rode paprika – in blokjes
- 1 ui – in grove stukken
- 3 bosuitjes – in grove stukken
- 1 rode peper – in ringen (optioneel)
Woksaus
- 1 el sojasaus
- 2 el ketjap manis
- 1 tl (geroosterde) sesamolie
- 1 teentje knoflook – geraspt
- 1 el honing
- 1 el mirin
En verder
- 200 g zalm
- 2 el sesamzaadjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160℃ hetelucht.
- Wrijf de bovenkant van de zalmmoot in met sesamzaadjes en leg de vis op de bakplaat. Gaar de zalm 20 minuten in het midden van de oven.
- Kook ondertussen de eiernoedels volgens de aanwijzing op de verpakking gaar.
- Verhit een lepel olie in de wok en bak hierin alle groenten tot de paprika zacht begint te worden en de ui glazig.
- Roer alle ingrediënten voor de woksaus door elkaar.
- Voeg de noedels aan de groenten in de wok toe en schenk de woksaus erbij. Schep het geheel goed om.
- Serveer de noedels met de gebakken zalm.