Ik was al jaren aan het foodbloggen toen ik pas voor het eerst van ‘paneer’ hoorde. Voordat ik wist dat het een kaassoort is, dacht ik altijd dat het gebruikt werd als afkorting voor paneermeel – haha! Verder kon ik er niet naast zitten. Ik ging aan de slag met de paneer van Apetina en maakte deze wokschotel met krokante knoflook-paneer.
Ok, maar wat is het nou?
Paneer komt van het Perzische woord ‘panir’ wat kaas betekent. Paneer wordt al eeuwen gebruikt in India en door de lichte smaak van de kaas is het overal mee te combineren. Paneer kun je marineren, grillen, bakken, wokken, verwerken in soepen of stoofschotels of, zoals ik heb gedaan, frituren. De textuur van de kaas is vrij poreus en daardoor neemt het heel makkelijk smaken van het gerecht op. Bovendien is paneer een ideale vleesvervanger omdat het niet smelt en veel eiwitten bevat.
Voorheen was het vrij lastig om paneer te krijgen, maar tegenwoordig kun je het bij iedere grotere (online) supermarkt vinden. Apetina beschikt over een breed assortiment witte kaas voor salades en gerechten en heeft nu dus ook paneer.
Wokschotel met krokante knoflook-paneer
Omdat ik de veelzijdigheid van paneer graag wilde laten zien, besloot ik het niet in een soep of curry te verwerken. In plaats daarvan wentelde ik blokjes paneer door de (knoflook)bloem, losgeklopt ei en paneermeel. Door de gepaneerde blokjes paneer (komt toch dat stukje paneermeel even terug hè!) licht te frituren voeg je een lekkere knapperige textuur aan de wokschotel toe.
Wil je de paneer zelf nog extra smaak meegeven, marineer de blokjes dan minimaal een uur in een mengsel van sojasaus en geraspte teentjes knoflook. Daardoor wordt de knoflooksmaak extra intens.
Wokschotel met krokante knoflook-paneer
Benodigdheden
- frituurpan of pan met een laagje olie
- keukenrol
Ingrediënten
Voor de krokante knoflook-paneer
- 50 g bloem
- 1 el knoflookpoeder
- 1 ei - losgeklopt
- 50 g panko
- 1 pakje (225g) Apetina Paneer - in blokjes
En verder:
- 2 paprika's - in grove stukken
- 400 g champignons - in plakjes
- 200 g bimi/aspergebroccoli
- 2 el tomatenpuree
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 ui - grof gesneden
- 1 el gembersiroop
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl kurkuma
- 50 ml water
Instructies
- Doe de bloem en het knoflookpoeder bij elkaar in een kom en schep goed om.
- Wentel de blokjes Paneer door de knoflookbloem, het losgeklopte ei en tot slot door de panko.
- Verwarm de olie in de frituurpan of pan naar ongeveer 180 graden en frituur de Paneer in 5-6 minuten aan alle kanten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op een vel keukenrol.
- Verhit een beetje olie in een wok en voeg hier de paprika's, champignons en bimi aan toe. Wok op hoog vuur al omscheppend twee minuten.
- Doe dan de knoflook, ui en alle andere ingrediënten behalve het water in de pan. Schep alles op hoog vuur goed om en wok het geheel zo'n 10 minuten tot de groenten zacht worden.
- Schenk het water in de pan en laat het gerecht nog 5 minuten stoven. Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de gewokte groenten met gekookte rijst en schep de krokante knoflook-paneer over het gerecht.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.