Zo af en toe maak ik een hartige taart en eigenlijk altijd vind ik het leuk om daarmee te experimenteren. Ik geloof dus niet dat ik vaak dezelfde quiches maak, maar qua vulling is het in ieder geval vaak goed gevuld met kaas. Zo ook deze quiche, gemaakt met filodeeg en erin véél oude kaas. Zorgt voor een lekker zoutig smaakje en dat past dus heel goed bij de zoete aardappel. Die twee ingredienten zijn het zo ongeveer ook wel, want verder zitten er puur wat smaakmakers in, crème fraîche en ei. Lekker simpel dus, en je hebt na eventjes oventijd een heerlijke, flinke hartige taart op tafel staan.
Ingrediënten
- 5 vellen filodeeg
- 800 gram blokjes zoete aardappel
- 2 rode uien in halve ringen
- 3 tenen knoflook geraspt
- 200 gram crème fraîche
- 8 eieren
- 500 gram oude kaas geraspt + beetje extra voor bovenop
Instructies
- Laat de vellen filodeeg ontdooien op het aanrecht en vet ondertussen je bakvorm in met een beetje olijfolie. Zowel de bodem als de rand.
- Breng een pan met water aan de kook en kook de blokjes zoete aardappel hierin maximaal 10 minuten (ze garen in de oven verder). Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
- Verdeel de vellen filodeeg over de springvorm, en laat per vel een flink deel over de rand heen hangen. Zorg er wel voor dat de bodem en de rand volledig bedekt zijn.
- Giet de zoete aardappel af en zet apart.
- Roer de crème fraîche los met een garde, en voeg 7 eieren toe. Mix goed met elkaar totdat je een egale massa hebt. Voeg de ui en knoflook toe en 300 gram van de kaas. Mix met elkaar.
- Bedek de bodem van de taart met 200 gram geraspte kaas. Stort daar bovenop de zoete aardappel en verdeel gelijkmatig.
- Giet het crème fraîche-ei mengsel over de inhoud van de taart en klap de vellen filodeeg over de inhoud heen. Klop het laatste ei los en smeer dit met een kwast over de bovenkant van de taart. Maak af met nog wat geraspte kaas en schuif in de oven voor 25-30 minuten.
Notities
Ik gebruikte voor deze filodeegtaart een springvorm van 26cm.