Cook the books: Jerk Portobello uit ‘Mijn recepten’ van London Loy

Het kookboekenseizoen is weer geopend lijkt het wel, vrijwel iedere week ploffen er meerdere nieuwe boeken op mijn deurmat. Heerlijk, het is een tijdje stil geweest maar nu kan ik weer volop inspiratie opdoen. Eén van de boeken die recentelijk binnenkwamen is deze: ‘Mijn recepten’ van London Loy. Mijn recepten is een smeltkroes van verschillende culinaire culturen van over de hele wereld. Recepten met een twist, echt soul- en comfortfood. Ik vertel je vandaag graag iets meer over dit kookboek en maakte Jerk Portobello, een vegetarische variant op Jerk Chicken.

London Loy - Mijn recepten

London Loy – Mijn recepten

Ik moet heel eerlijk bekennen dat er bij het horen van de naam London Loy maar één belletje bij mij ging rinkelen: Dance Dance Dance. Schandalig natuurlijk, maar ik ben een foodie die niet helemaal op de hoogte is van alle chefs in Nederland. Ik ben een van de weinigen denk ik die niet per se in dure/hippe restaurants hoeft te eten, een ons-kent-ons kringetje heeft en weet wat er allemaal achter de schermen gebeurt in Nederland foodland. Ik ben liever bezig met koken in mijn eigen keuken, recepten ontwikkelen etc.

Maar goed, toen ik het persbericht van het London Loys eerste boek ‘Mijn recepten’ las, was ik wel direct nieuwsgierig. De ondertitel van appeltaart tot saotosoep roept natuurlijk automatisch al wat vraagtekens op, die recepten liggen nogal ver uit elkaar! Als ik het persbericht moet geloven is London Loy zijn carrière begonnen bij La Rive in het Amstel Hotel, onder de leer van Robert Kranenborg. Samen met Miljuschka heeft hij streetfood op de kaart gezet bij 24Kitchen’s Food Truck Challenge en tegenwoordig is London wekelijks te zien bij Koffietijd en is hij personal chef van Rico Verhoeven. CV’tje wel hoor, wauw!

In Mijn recepten vind je Surinaamse en Caribische smaken en ingrediënten, verwerkt op de manier van London Loy. En die manier is ietwat lastig te omschrijven, vindt London zelf ook. ‘Mijn persoonlijke signatuur bestaat uit Surinaamse, Caribische en Aziatische invloeden – het zijn de roots die door mijn aderen stromen’ – aldus London zelf. ‘Daarmee is dit kookboek een persoonlijk document. Hierin komt samen wat ik mijn leven lang gedaan heb. Het gaat verder terug dan alleen mijn carrière in de keuken. En ja, daarbij lopen allerlei culturele invloeden door elkaar.’

Mijn recepten van London Loy voelt aan als een heel persoonlijk boek. Foto’s van zijn moeder, mooie verhalen, verwijzingen naar zijn kinderen. Het voelt bijna alsof we een kijkje mogen nemen in het privéleven van London, aan de hand van zijn meest favoriete recepten.

Die recepten overigens, zijn heel fijn. Het is inderdaad een smeltkroes van verschillende gerechten geworden. Van Surinaamse gehaktballetjes tot Pulpo en van Johnny cake (flatbread gemaakt van maïsmeel) met zuurkool en rookworst tot Tempécurry. Ik word altijd blij van kookboeken die me een beetje uitdagen, die me kennis laten maken met smaken die voor mij niet zo bekend zijn. En daarin slaagt London met Mijn recepten absoluut. Op jullie verzoek maakte ik het recept voor Jerk Portobello, een vegetarische variant op Jerk Chicken.

Mijn recepten van London Loy is voor €31,99 verkrijgbaar bij o.a. Bol.com. 

Jerk portobello's

Jerk portobello's

Jerk portobello’s

Jerk portobello’s dus, een variatie op Jerk chicken. Jerk chicken is van oorsprong een Jamaicaans recept dat overigens ook wel eens met varkensvlees wordt gemaakt i.p.v. kip. De term Jerk staat voor de stijl van koken waarbij vlees voorzien wordt van een droge kruidenmix of juist wordt gemarineerd in een natte marinade. De smaak van het uiteindelijke gerecht is vaak pittig.

London deelt in Mijn recepten een vegetarische variant, gemaakt met portobello’s. Een prima vervanger want je hebt nog altijd die vlezige, stevige structuur. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet direct begon te juichen bij het lezen van dit recept en dit zit hem met name in het gebruik van sinaasappels. Ik hou namelijk niet zo van sterke citrussmaken in mijn eten en aangezien we in dit recept voor 6 portobello’s, drie hele sinaasappels moeten gebruiken, verwachtte ik een flinke citrussmaak.

En die kreeg ik ook. De sinaasappelsmaak is niet eens heel erg overheersend, sterker nog… het is een stuk subtieler dan ik had verwacht maar voor mij persoonlijk is de smaak toch nog iets teveel aanwezig. Ik kan me echter wel voorstellen dat dit recept voor heel veel mensen een absolute hit is, de portobello’s zijn namelijk echt smaakbommetjes. Rum, knoflook, sjalotjes, de zoete smaak van honing, het pittige van een Madame Jeanette…

Het is een heel bijzonder recept en daarom wilde ik hem met je delen.

No ratings yet

Jerk Portobello's

Porties4 personen

Ingrediënten

 • 2 sjalotten - grof gehakt
 • 2 teentjes knoflook
 • 15 takjes tijm
 • 4 verse laurierblaadjes
 • 1/2 tl kruidnagel - gemalen
 • 1/2 tl piment - gemalen
 • 1/2 tl nootmuskaat - gemalen
 • 6 el (borgoe) rum
 • 6 el sushi-azijn
 • 1 el honing
 • 1/4 Madame Jeanette - zaadlijsten verwijderd
 • 1 el zout
 • 6 el olijfolie
 • 3 sinaasappels - sap en rasp
 • 6 portobello's
 • zwarte peper - naar smaak
 • 4 boterhammen - geroosterd

Instructies

 • Doe voor de jerk de sjalotten, knoflook, tijn, laurierblaadjes, kruidnagel, nootmuskaat, piment, rum, sushi-azijn, honing, Madame Jeanette, zout, olijfolie, het sinaasappelsap en de -rasp in de keukenmachine en maal dit tot een glad geheel.
 • Maak de portobello's schoon en snijd ze in drieën. Doe ze samen met de jerksaus in een diepvrieszak en laat 3-4 uur marineren.
 • Verwarm een droge grill- of koekenpan op het vuur. Neem de portobello's uit de marinade en schud de overtollige marinade eraf.
 • Grill of bak de portobello's in porties aan beide kanten goudbruin en gaar.
 • Breng op smaak met zwarte peper en desgewenst wat extra zout en serveer met de geroosterde boterhammen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Jerk portobello's

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close