Frittata’s, ik vind het eigenlijk maar over het paard getilde omeletten. Mag ik vast niet zeggen maar het is toch wel zo? Ik bedoel: je mikt wat ingrediënten samen met eieren in een kom, klutst dit even goed door, stopt het in de oven en klaar is je mega omelet. Neemt echter niet weg dat ik frittata’s niet lekker vind hoor, ik maak ze alleen niet zo heel vaak. Echter is het wel een hele fijne manier om restjes mee op te maken. Restjes groenten, restjes vlees, restjes vis… eigenlijk alles kun je wel kwijt in zo’n ‘ovenomelet’. Daarnaast vind ik het ook een hele fijne manier om snel wat meer eiwitten binnen te krijgen. Onlangs maakte ik een frittata met gerookte zalm en geitenkaas en die was lekker gezond. We aten zelf een slice met een kom soep, maar een salade hierbij serveren zorgt ook voor een volwaardige maaltijd. En mocht je de omelet (ik blijf het toch zeggen!) niet helemaal op krijgen: de volgende dag is hij ook prima nog te eten als lunch. Handig om mee te nemen!
Frittata met gerookte zalm en geitenkaas
Ingrediënten
- 3 lente-uitjes in ringen
- 4 eieren
- 2 eiwitten
- 150 ml kookroom
- 1 bosje verse dille grof gehakt
- 1/2 bosje verse peterselie grof gehakt
- 150 gr gerookte zalm
- 50 gr verse geitenkaas naturel
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en vet een ovenschaal of bakvorm in met olie. Ik gebruikte zelf een ronde ovenschaal van 25cm doorsnede.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak hierin de lente-uitjes tot ze iets zachter worden. Doe deze vervolgens in een kom.
- Voeg de eieren, eiwitten en kookroom aan de lente-ui toe en klop het geheel met een garde op. Doe vervolgens de verse dille, peterselie en peper en zout bij de eieren. Roer nog even goed door en schenk het beslag in de ovenschaal.
- Verdeel de gerookte zalm en geitenkaas over de frittata en bak hem in het midden van de oven in 20 minuten helemaal gaar.
- Serveer de frittata direct of laat hem afkoelen en bewaar hem vervolgens verpakt in de koelkast.