Macaroni ovenschotel met gehakt

Ohhh, macaroni ovenschotels… wie houdt er níét van? Hier thuis zijn we er dol op, en ik weet zeker dat jij – of je nou een drukke ouder bent, student met weinig tijd of gewoon zin hebt in comfort food – net zo enthousiast gaat worden van deze macaroni ovenschotel met gehakt. Het is een pasta gerecht dat je op tafel zet, zonder uren in de keuken te hoeven staan. Simpel, voedzaam én… overheerlijk!

Wat deze ovenschotel zo’n winnaar maakt? Nou, hij zit bomvol groenten (hoera voor leftover groenten!), kruidig gehakt en natuurlijk: lekker veel kaas. Want geef toe, een goede ovenschotel is pas écht af met een vette kaaslaag, toch?

macaroni schotel

Waarom iedereen van deze Macaroni schotel uit de oven houdt.

Deze macaroni ovenschotel met gehakt is een regelrechte publiekslieveling. En zéker een gezinslieveling. Mijn kinderen smulden ervan en het fijne is: je kunt er makkelijk een grote schaal van maken als je plots meer eters aan tafel hebt zitten.

Perfect voor een doordeweekse avond wanneer je weinig tijd hebt maar toch iets voedzaams op tafel wil zetten. En ja, deze ovenschotel is ook nog eens meal prep-proof. Maak het hele gerecht vast klaar, zet de schaal in de koelkast en schuif ‘m de volgende dag alleen nog even in de oven om op te warmen.

Ik heb er bewust voor gekozen om de ingrediënten eenvoudig te houden. De meeste dingen heb je waarschijnlijk al wel in huis zelfs.

macaroni ovenschotel

Tips voor de perfecte macaroni ovenschotel

Nu hoor ik je denken: oké, klinkt lekker, maar hoe zorg ik ervoor dat mijn macaroni ovenschotel echt next level wordt? Geen zorgen – ik deel graag mijn tips met je:

  1. Kook de macaroni beetgaar – dus niet te lang! Hij gaart namelijk nog verder in de oven. Overgare pasta = zompige schotel, en dat willen we niet. Kook de macaroni bij voorkeur 2 minuten minder lang dan staat aangegeven op de verpakking.
  2. Bak de groenten mee met het gehakt, zodat ze lekker zacht worden en hun smaken goed loslaten.
  3. Laat de saus even pruttelen voordat je alles in de ovenschaal stort. Dit zorgt voor een vollere smaak en een stevigere structuur. Bij sauzen op basis van tomaten geldt trouwens meestal: hoe langer je deze laat pruttelen, hoe beter de smaak wordt. Ik begin dus eigenlijk altijd met het maken van de saus en ga dan pas verder met de rest van het gerecht.
  4. Gebruik mozzarella én geraspte kaas voor die perfecte cheesy bovenkant. De mozzarella smelt goed en zorgt voor heerlijke kaasdraden en de gewone kaas zorgt voor een mooi bruin korstje. Win-win!

Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Dan raad ik je aan om de groenten alvast voorgesneden te kopen. Een handige zak met Italiaanse groentemix past bijvoorbeeld perfect bij dit recept. Hoef je alleen nog maar het gehakt rul te bakken, de saus te maken en alles te combineren. Easy peasy!

Maar duik vooral ook de koelkast in om te kijken of je daar nog andere soorten groenten of misschien wel vlees hebt liggen hè. Deze macaroni ovenschotel is ideaal voor het opmaken van restjes.

macaroni ovenschotel met gehakt

Variatietips voor de ovenschotel met gehakt

Hoewel dit recept van zichzelf al een topper is als je het mij vraagt, kun je er natuurlijk ook lekker mee variëren. Een ovenschotel is namelijk het ideale gerecht om je koelkastrestjes in kwijt te kunnen of gewoon nét even je eigen twist aan te geven. Hier wat ideeën om mee te experimenteren:

  • Gebruik kipgehakt of vegetarisch gehakt als je dit lekkerder vindt dan rundergehakt. Smaakt nog steeds top!
  • Voeg champignons of spinazie toe als je nog wat extra veggies in huis hebt. Of duik dus je groentelade in om te kijken wat je daar nog hebt liggen.
  • Geen fan van macaroni? Dan kun je ook penne of fusilli gebruiken. Net zo lekker!
  • Zin in een beetje pit? Voeg een snufje chilivlokken of cayennepeper aan de tomatensaus toe.
  • Heb je nog wat oude kaas liggen? Of Parmezaanse kaas? Mix het door de geraspte kaas voor een nóg diepere smaak.

En oh, als je nog wat over hebt (maar eerlijk, die kans is klein), dan is deze ovenschotel ook heerlijk als warme lunch de volgende dag. Gewoon even opwarmen in de oven of magnetron en je hebt weer een heerlijke maaltijd.

Invriezen kan ook! In de vriezer is de macaroni ovenschotel minimaal 3 maanden houdbaar.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

ovenschotel met gehakt
No ratings yet

Macaroni ovenschotel met gehakt

Ohhh, macaroni ovenschotels… wie houdt er níét van? Hier thuis zijn we er dol op, en ik weet zeker dat jij – of je nou een drukke ouder bent, student met weinig tijd of gewoon zin hebt in comfort food – net zo enthousiast gaat worden van deze macaroni ovenschotel met gehakt. Het is een pastagerecht dat je op tafel zet, zonder uren in de keuken te hoeven staan. Simpel, voedzaam én… overheerlijk!
Porties6 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • ovenschaal van 20×30 cm

Ingrediënten

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 500 g rundergehakt
  • 1 rode paprika – in blokjes
  • 1 courgette – in blokjes
  • 1 winterpeen – in blokjes
  • 1 blik tomatenblokjes (400g)
  • 400 ml gezeefde tomaten
  • 1 el gedroogde Italiaanse kruiden
  • 1 blokje runderbouillon
  • 200 g macaroni
  • 100 g mozzarella – geraspt
  • 50 g jong belegen kaas – geraspt
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en fruit hierin de ui en knoflook aan.
  • Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
  • Doe alle groenten in de pan en bak deze 5 minuten mee.
  • Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes, gezeefde tomaten, Italiaanse kruiden en het blokje runderbouillon door.
  • Roer alles goed door en breng de tomatensaus aan de kook. Laat 20 minuten zachtjes pruttelen.
  • Kook ondertussen de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking net niet helemaal gaar en verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Giet de macaroni af en schep deze door de tomatensaus. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep dan alles in de ovenschaal.
  • Verdeel de mozzarella en geraspte kaas over de bovenkant van het gerecht.
  • Bak de macaroni ovenschotel in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot de kaas helemaal is gesmolten.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: macaroni met gehakt, macaroni recept, macaroni schotel, makkelijke maaltijd, ovenpasta, ovenschotel, pasta ovenschotel, pasta recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close