Romige orzo met chorizo en spinazie

Orzooooooo! Ik kan er nog altijd geen genoeg van krijgen en deze romige orzo met chorizo en spinazie werd weer zo goed ontvangen bij mij thuis. Ja, ik geef toe: het gerecht zelf ziet er niet heel smaakvol uit. Alle kleur gaat er een beetje uit omdat de chorizo en spinazie toch een ietwat bruinige kleur aan het gerecht geven. Maar: de smaak maakt ALLES goed.

Tel daarbij op dat het hier ook nog eens om een eenpansgerecht gaat, waardoor je slechts één pan hoeft af te wassen en snel klaar bent met koken, en het feestje is compleet. Kortom: een heerlijk nieuw orzo recept voor op je lijstje.

Wil je dit recept bij voorkeur vegetarisch maken? Laat dan de chorizo achterwege en vervang dit voor zongedroogde tomaatjes.

eenpans orzo

Makkelijk orzo eenpansgerecht

Dit orzo eenpansgerecht is zo makkelijk om te maken, dat je het ’t liefst iedere week op je eetplanning zou willen zetten. Ik ben dol op orzo recepten die in een pan te bereiden zijn, want het zorgt simpelweg voor de aller lekkerste smaak aan een gerecht.

Met dit soort eenpansgerechten krijgt de orzo namelijk de kans om alle smaken van de andere ingrediënten op te nemen waardoor je echt een smaakbommetje op tafel zet. Het is eigenlijk een soort van orzo risotto: net zo lekker romig, alleen anders van structuur.

Ik maakte al veel orzo eenpansgerechten voor OMF. Check bijvoorbeeld ook deze overheerlijke recepten. Stuk voor stuk persoonlijke favorieten:

Heerlijk!

Ook voor deze orzo met chorizo en spinazie gebruikte ik overigens weer de volkoren orzo van Lassie. Niet gesponsord dit trouwens, ik heb standaard een voorraad van dit product in mijn voorraadkast staan.

Volkoren orzo heb ik he-le-maal ontdekt afgelopen jaar. De smaak en textuur zijn vrijwel hetzelfde als die van normale orzo, maar de volkoren variant bevat meer voedingsvezels waardoor het zorgt voor een langer verzadigd gevoel.

Voor het maken van deze orzo met chorizo, bak ik eerst de blokjes chorizo aan in een droge hapjespan. Chorizo bevat namelijk vrij veel vet en als je deze worst gaat aanbakken in olie of boter, wordt het wel een erg vette bedoening. Door in een droge koekenpan te bakken, komt het vet vanzelf uit de worst en dit is weer een ideaal moment om de knoflook en ui toe te voegen.

Door de knoflook en ui aan te fruiten in het vet van de chorizo, krijgt het uiteindelijke gerecht enorm veel smaak. Win win!

Orzo met spinazie

Orzo met spinazie is een gouden combi, ik heb het al in zoveel recepten gebruikt.

Deze keer wilde ik romige orzo maken en dus gebruikte ik spinazie a la crème. Dit zou je overigens ook prima kunnen vervangen door spinazie met Boursin, maar zelf vond ik die smaak net even iets te heftig in combinatie met de chorizo.

Voeg de blokjes spinazie a la crème toe zodra de knoflook en de ui aangefruit zijn. Bak de spinazie mee tot deze is gesmolten.

Doordat we de orzo toevoegen aan de chorizo en spinazie en de orzo niet eerst voorkoken, neemt de orzo de smaak over van de chorizo en kan de room van de spinazie in de korrel trekken. Had ik al gezegd dat dit gerecht een smaakbommetje is? Bij deze nogmaals!

Romige orzo met chorizo

Aan het eind maken we het gerecht nog een beetje af met Griekse yoghurt en ook dat zorgt voor een extra romige orzo. Je zou hier natuurlijk ook mascarpone of boter of iets voor kunnen gebruiken, maar dan wordt het weer zo’n mega zwaar gerecht. En daar had ik dan weer niet zoveel zin in.

Net als met risotto, heeft dit orzo gerecht de neiging om wat droog te worden als je het wil bewaren of eventuele restjes wilt opwarmen. Gelukkig is dit heel makkelijk op te lossen! Deze tip geldt overigen voor ieder orzo-, pasta- of risottogerecht. Warm het recept op in een koekenpan, niet in de magnetron!, en voeg tijdens het opwarmen een scheutje water toe. Je zult merken dat het gerecht weer net zo romig wordt als voorheen.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

orzo chorizo spinazie
5 van 1 stem

Romige orzo met chorizo en spinazie

Deze orzo met chorizo en spinazie maak je klaar in één pan en dat is ideaal als je niet zoveel tijd of zin hebt om te koken. Bovendien scheelt het je ook nog eens afwas! Het is een heerlijk gerecht met frisse en sterke smaken en lekker romig van structuur.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Ingrediënten

  • 200 g chorizo – in blokjes
  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 400 g spinazie a la crème (diepvries)
  • 250 g volkoren orzo
  • 500 ml groentebouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 g Griekse yoghurt of Skyr
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een ruime pan op het vuur en bak hierin de chorizo zonder olie of boter, tot het vet uit de worst loopt.
  • Voeg dan de ui en knoflook toe en bak deze mee tot de ui zacht is.
  • Doe de spinazie in de pan en bak mee tot het is gesmolten.
  • Doe dan de orzo in de pan en schenk hier de groentebouillon bij. Roer goed door en breng het geheel aan de kook. Kook de orzo in ongeveer 12-15 minuten gaar. Roer af en toe even door.
  • Roer als laatste de Parmezaanse kaas, citroensap en Griekse yoghurt door het gerecht. Breng op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: chorizo, eenpansgerecht, makkelijke maaltijd, romige orzo

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close