Toen ik deze warme Italiaanse dip deelde via Instagram stories kwam er zó veel commentaar op. Positief welteverstaan, want jullie waren vooral allemaal reuze benieuwd naar het recept. En dat snap ik, want zeg nou zelf: dit ziet er toch héérlijk uit!
De Italiaanse dip is perfect om te serveren als warm borrelhapje, maar zelf vond ik het ook top als bijgerecht bij een kom soep. Vers broodje erbij en dippen maar! De hele pan ging leeg toen ‘ie bij ons op tafel stond en dat zegt een heleboel.

Caprese dip – heerlijk Italiaans borrelhapje
Deze Caprese dip is echt een heerlijk Italiaans borrelhapje. Sowieso is de smaakcombinatie ‘caprese’ al iets dat ik waanzinnig lekker vind. Met name in de zomermaanden krijg ik echt niet genoeg van tomaat, mozzarella en basilicum. Geef me een broodje met een hele, ja – een hele, bol mozzarella, verse tomaat en veel basilicum en ik ben gelukkig.
Op OMF staan dan ook al de nodige recepten met deze ingrediënten. Mocht je een compleet Italiaans borrelhapjesbuffet willen maken, dan zijn onderstaande recepten misschien leuke suggesties voor erbij:
- Caprese Portobello’s
- Burrata Caprese met geroosterde cherrytomaatjes
- Caprese plaattaart met rucolapesto
- Caprese quesadilla’s met kip en avocado
Vind je het iets teveel caprese worden, dan kunnen recepten als die voor mijn Pizza stokbrood of Italiaanse arancine kunnen natuurlijk ook niet ontbreken op zo’n hapjesbuffet. Ik heb er instant zin in nu, jij ook?
Houd er wel rekening mee dat deze Italiaanse dip behoorlijk machtig is. Er gaat een flinke hoeveelheid kaas in natuurlijk en hoewel dat héérlijk is, zit je er wel snel vol van. De tomaatjes en verse basilicum zorgen echter voor een frisse smaaktwist en dat heeft het wel nodig.
Serveer er lekkere snacks bij die je in de Italiaanse dip kunt dippen en je maaltje is compleet. Ik geef je er zometeen een aantal suggesties voor.


Warme kaas dip maken
Er zijn meerdere manieren waarop je een warme kaas dip kunt maken; zelf koos ik voor een dipsaus op basis van roux. Dit is veruit de snelste methode en kan ook eigenlijk niet mislukken. De basis is hetzelfde als die voor ragout of een andere saus.
Je smelt een beetje boter in een steelpannetje en voegt hier een lepel bloem aan toe. Bak de bloem al roerend een paar minuten mee, tot de roux een zanderige textuur krijgt. Ik noem het altijd zanderig, omdat ik het op nat zand van het strand vind lijken. Zorg er wel voor dat de bloem niet teveel verkleurd, je wilt natuurlijk geen verbrande smaak aan de kaasdip.
Voeg al roerend de melk toe en kook deze mee tot de saus wat dikker wordt. Vaak duurt dit hooguit een minuut of 5. Blijf roeren met een garde zodat er geen klontjes in de dip komen.
Zodra de saus dan enigszins is ingedikt mogen beide kaassoorten erbij. Als de kaas smelt krijg je zo’n draderige kaasstructuur; zo ongelofelijk lekker. Alsof je een pizza eet met 5 soorten kaas zeg maar. Ultiem comfort food.
Voeg als laatste de tomaatjes en verse basilicum toe en klaar is kees. Direct serveren en gebruik bij voorkeur een warmhoudplaatje om de dip warm te houden. Ik heb zelf deze schotelwarmer van Brabantia; die is ook heel handig voor het warm houden van sauzen.


Italiaanse mini kaasfondue
Op een of andere manier doet deze warme Italiaanse dip me bijna aan kaasfondue denken. En dit betekent dat je alles wat je normaal bij kaasfondue serveert, ook in deze warme Italiaanse dip kunt dippen. Een paar suggesties:
- krokant gebakken ciabatta
- gehaktballetjes
- cherrytomaatjes
- plakjes chorizo of andere droge worst
- olijven
Je kunt er ook voor kiezen om een extra scheutje wijn aan de Italiaanse dip toe te voegen. Vervang een deel van de melk voor wijn voor een extra intense smaak. Wedden dat het recept je dan nog meer aan kaasfondue doet denken?
Mocht je het lekkerder vinden, dan kun je de cherrytomaatjes voordat je ze toevoegt aan de Italiaanse dip ook eerst even roosteren in de oven. Dan worden ze wat zoeter en zachter. Geeft weer een hele andere smaak aan het recept.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.


Warme Italiaanse caprese dip
Ingrediënten
- 20 g ongezouten roomboter
- 1 teentje knoflook – fijngehakt
- 20 g bloem
- 300 ml volle melk
- 150 g geraspte mozzarella
- 50 g Parmezaanse kaas – geraspt
- 6 cherrytomaatjes – gehalveerd
- handje verse basilicum – fijngesneden
- peper en zout
Instructies
- Smelt de boter in een steelpannetje en fruit hierin de knoflook aan tot deze goed begint te geuren.
- Doe dan de bloem in de pan en bak deze, al roerend met een garde enkele minuten mee tot een zanderige textuur ontstaat.
- Schenk de volle melk in de pan en breng het geheel al roerend aan de kook. Laat 5 minuten pruttelen tot de saus begint in te dikken.
- Voeg dan beide kaassoorten toe en roer deze door de saus tot de kaas is gesmolten.
- Schep als laatste de tomaatjes en basilicum door de saus en breng op smaak met peper en zout. Serveer de warme kaas dip direct.