Ik waarschuw je maar vast: deze chocolade soezentaart is een van de meest uitgebreide taart recepten die je gaat tegenkomen hier op OMF. Waar ik het hele jaar door niet zoveel zin heb om zeer uitgebreid de keuken in te gaan om te bakken, verandert dit altijd een beetje naar mate het jaar vordert.
Zo richting het najaar, als de temperatuur naar beneden gaat en de dagen korter worden, vind ik het heerlijk om uren te werken aan zo’n ‘spektakelstuk’. Deze chocolade soezentaart deel ik alvast een beetje met het oog op de feestdagen, want ik kan me voorstellen dat dit een taart is waarmee je tegen die tijd echt de show steelt.
Disclaimer: Het recept staat weliswaar onder FastFood Friday, maar dit heeft meer te maken met de waanzinnige smaak van de taart, dan met de snelheid van het recept.
Chocoladetaart waarmee je kunt thuis komen
Je hebt chocoladetaarten en chocoladetaarten. En deze chocolade soezentaart is een taart waar je ‘u’ tegen zegt. De taart bestaat uit vier verschillende delen en ieder deel maak je helemaal zelf. Van de taartbodem tot de chocolademousse, de slagroomsoesjes en de heerlijke chocolade ganache. Ja, dat is een flinke klus, maar geloof mij: het is dik de moeite waard.
Qua uiterlijk heb ik de taart vrij eenvoudig gehouden, maar als je hem gaat bewaren voor de feestdagen, pak dan vooral lekker uit met decoreren. Versier de chocolade soezentaart bijvoorbeeld met eetbaar bladgoud, gouden glitters of met sterretjes. Dat moet er geweldig uitzien, zo met de donkere chocolade.
Ondanks dat deze taart veel werk is om te maken en vrij intens is qua smaak, is het wel een luchtige taart. Dit is te danken aan de chocolade mousse.
Chocolade mousse taart
Doordat de taart wordt gevuld met chocolade mousse, is het een eenvoudigere taart om te maken dan je wellicht denkt. De oven komt er bijna niet aan te pas, alleen de taartbodem moet voorgebakken worden. En de soesjes natuurlijk.
Verder doet de koelkast het werk voor je en dat zorgt ervoor dat je de chocolade soezentaart al prima van tevoren klaar te kunt maken. De volledige taart blijft ongeveer 4-5 dagen goed als je deze in de koelkast bewaart. Begin dus lekker op tijd met het maken van de taart, dat scheelt je later alleen maar stress.
De vulling van chocolade mousse heb ik gemaakt met pure chocolade. Ik raad je aan om hier ook bij te blijven. Hierdoor proef je de chocolade tenminste echt goed en dit komt de rijke smaak van de taart alleen maar ten goede. Ben je niet zo’n fan van pure chocolade, dan kun je eventueel ook melkchocolade gebruiken. De mousse kleurt dan vanzelfsprekend iets lichter en smaakt wat minder intens naar chocolade.
Slagroomsoesjes met chocolade
Hoe lekker een chocolade mousse taart ook is, het is wel een beetje saai. En daarom topte ik de taart af met slagroomsoesjes met chocolade. En uiteraard maken we die ook gewoon zelf! Het maken van soezen is namelijk helemaal niet zo moeilijk. En ik gok dat je de meeste ingrediënten zelfs al in huis hebt.
Soezendeeg wordt namelijk gemaakt met:
- 50 g boter
- 50 ml volle melk
- 50 ml water
- 50 g bloem
- 2 eieren
- snuf zout
Het deeg maak je klaar in een steelpannetje. Dit klinkt misschien een beetje gek als je het nog nooit hebt gedaan, maar geloof mij: het komt goed!
Houd er bij het bakken van de soesjes rekening mee dat ze in de oven flink in volume toenemen. Zorg dus voor voldoende tussenruimte op de bakplaat en maak de hoopjes deeg niet al te groot. Denk aan een 2 euro munt bij het opspuiten van de bolletjes deeg.
Laat de soesjes goed afkoelen voordat je deze vult met slagroom om te voorkomen dat de slagroom uit de soesjes loopt. Als je de soezen vervolgens met de vul-opening naar beneden op de taart plaatst, zie je straks niets van de slagroom en zorgt dat voor een verrassing bij iedere hap.
Mocht je slagroom een beetje te saai vinden, dan kun je de soesjes ook vullen met karamelroom, zoals ik bij de Eclairs met karamel en chocolade heb gedaan.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Chocolade soezentaart
Benodigdheden
- elektrische (hand)mixer
- taartvorm (24 cm doorsnede)
- bakpapier
- blindbakvulling
Ingrediënten
Taartbodem
- 300 g bloem
- 200 g boter – koud, in blokjes
- 100 g poedersuiker
- 2 eidooiers
Chocolademousse
- 2 eieren – gesplitst
- 50 g kristalsuiker
- 500 ml slagroom
- 250 g pure chocolade
Slagroomsoesjes
- 50 g boter
- 50 ml volle melk
- 50 ml water
- 50 g bloem
- 2 eieren
- snuf zout
- 250 ml slagroom
- 1 el fijne kristalsuiker
Pure chocoladeganache
- 100 ml slagroom
- 100 g pure chocolade
Instructies
Taartbodem
- Doe de bloem met de boter en de suiker in een kom en mix dit met een keukenmachine of je vingers tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan de eidooiers toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, druk deze plat en pak hem vervolgens in plasticfolie in. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte en vet de taartvorm goed in met boter.
- Rol het taartdeeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik en bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd de randen mooi af.
- Leg een vel bakpapier in de taartvorm op het taartdeeg en vul deze met blinkbakvulling.
- Bak de taartbodem 10 minuten in het midden van de oven. Haal dan de blindbakvulling en het bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem zonder vulling nog eens 10 minuten tot deze gaar is gebakken. Laat de taartbodem volledig afkoelen.
Chocolademousse
- Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade in een steelpannetje en klop de eieren met de suiker lichtjes op.
- Schenk de gesmolten chocolade bij de eieren en suiker terwijl je blijft kloppen. Spatel vervolgens rustig de slagroom door het chocolademengsel
- Schep de chocolademousse in de afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad. Zet de taart met chocolademousse in de koelkast terwijl je de slagroomsoesjes maakt.
Slagroomsoesjes
- Smelt de boter in een steelpannetje en voeg hier vervolgens de melk en water aan toe. Breng het geheel aan de kook.
- Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en voeg bloem in een keer toe. Roer het geheel door tot een deegbal ontstaat, die loslaat van de bodem van de pan.
- Voeg een voor een de eieren toe en spatel deze door het deeg tot de eieren volledig zijn opgenomen. Voeg tussentijds ook een snuf zout toe.
- Schep het soezenbeslag in een spuitzak en spuit bolletjes van ongeveer 2 centimeter groot van het beslag op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte.
- Bak de soesjes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen.
- Klop de slagroom met de fijne kristalsuiker stijf. Schep de stijfgeklopte slagroom in een spuitzak.
- Prik een gaatje in de onderkant van ieder soesje en vul ze met de slagroom.
- Verdeel de slagroomsoesjes over de chocolademousse in de taartvorm en zet de taart terug in de koelkast.
Ganache
- Verwarm de slagroom in een steelpannetje.
- Haal de pan van het vuur en smelt de chocolade in de warme slagroom. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur.
- Schenk de chocoladeganache over de soesjes in de taartvorm. Zet de taart terug in de koelkast tot de ganache stevig is geworden.
Hoi Sabine,
Wat een leuk recept!
De blindbakvulling moet ik nog kopen. Hoeveel heb ik hiervan nodig?
Gr. Miranda
Je kunt ook gewoon een pak witte rijst kopen en deze gebruiken als blindbakvulling! Als je die daarna in een aparte pot bewaard, je kunt er niet meer mee koken namelijk, heb je altijd blindbakvulling bij de hand. Als je keramische blindbakvulling wilt kopen, raad ik je aan 1kg te halen.