Ga terug
+ servings
chocoladetaart
Recept afdrukken
5 van 2 stemmen

Chocolade soezentaart

Deze chocolade soezentaart is een van de meest uitgebreide taartrecepten van Ohmyfoodness. De taart bestaat uit een flink aantal elementen en ALLES is zelf gemaakt. Een flinke klus, maar ontzettend de moeite waard.
Gang: tussendoortje
Keuken: Frans
Trefwoord: chocolade soesjes, chocolade soezen, chocoladetaart, fastfood friday, slagroomsoesjes, soezentaart
Servings: 1 taart (24 cm)

Equipment

  • elektrische (hand)mixer
  • taartvorm (24 cm doorsnede)
  • bakpapier
  • blindbakvulling

Ingrediënten

Taartbodem

  • 300 g bloem
  • 200 g boter - koud, in blokjes
  • 100 g poedersuiker
  • 2 eidooiers

Chocolademousse

  • 2 eieren - gesplitst
  • 50 g kristalsuiker
  • 500 ml slagroom
  • 250 g pure chocolade

Slagroomsoesjes

  • 50 g boter
  • 50 ml volle melk
  • 50 ml water
  • 50 g bloem
  • 2 eieren
  • snuf zout
  • 250 ml slagroom
  • 1 el fijne kristalsuiker

Pure chocoladeganache

  • 100 ml slagroom
  • 100 g pure chocolade

Instructies

Taartbodem

  • Doe de bloem met de boter en de suiker in een kom en mix dit met een keukenmachine of je vingers tot een kruimelig deeg. 
  • Voeg dan de eidooiers toe en kneed het geheel tot een samenhangend deeg. Vorm een bal van het deeg, druk deze plat en pak hem vervolgens in plasticfolie in. Leg het deeg minimaal een uur in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C boven- en onderwarmte en vet de taartvorm goed in met boter. 
  • Rol het taartdeeg uit tot een lap van ongeveer 3 millimeter dik en bekleed de taartvorm met het deeg. Snijd de randen mooi af. 
  • Leg een vel bakpapier in de taartvorm op het taartdeeg en vul deze met blinkbakvulling.
  • Bak de taartbodem 10 minuten in het midden van de oven. Haal dan de blindbakvulling en het bakpapier uit de taartvorm en bak de bodem zonder vulling nog eens 10 minuten tot deze gaar is gebakken. Laat de taartbodem volledig afkoelen. 

Chocolademousse

  • Klop de slagroom stijf. Smelt de chocolade in een steelpannetje en klop de eieren met de suiker lichtjes op. 
  • Schenk de gesmolten chocolade bij de eieren en suiker terwijl je blijft kloppen. Spatel vervolgens rustig de slagroom door het chocolademengsel 
  • Schep de chocolademousse in de afgekoelde taartbodem en strijk de bovenkant glad. Zet de taart met chocolademousse in de koelkast terwijl je de slagroomsoesjes maakt. 

Slagroomsoesjes

  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg hier vervolgens de melk en water aan toe. Breng het geheel aan de kook. 
  • Draai zodra het mengsel kookt het vuur laag en voeg bloem in een keer toe. Roer het geheel door tot een deegbal ontstaat, die loslaat van de bodem van de pan.
  • Voeg een voor een de eieren toe en spatel deze door het deeg tot de eieren volledig zijn opgenomen. Voeg tussentijds ook een snuf zout toe. 
  • Schep het soezenbeslag in een spuitzak en spuit bolletjes van ongeveer 2 centimeter groot van het beslag op de bakplaat. Zorg voor voldoende tussenruimte. 
  • Bak de soesjes in het midden van de oven in 20-25 minuten gaar. Laat ze volledig afkoelen. 
  • Klop de slagroom met de fijne kristalsuiker stijf. Schep de stijfgeklopte slagroom in een spuitzak. 
  • Prik een gaatje in de onderkant van ieder soesje en vul ze met de slagroom.  
  • Verdeel de slagroomsoesjes over de chocolademousse in de taartvorm en zet de taart terug in de koelkast. 

Ganache

  • Verwarm de slagroom in een steelpannetje. 
  • Haal de pan van het vuur en smelt de chocolade in de warme slagroom. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur. 
  • Schenk de chocoladeganache over de soesjes in de taartvorm. Zet de taart terug in de koelkast tot de ganache stevig is geworden.