Brownies met pompoen en walnoten

Ergens doen deze brownies met pompoen en walnoten me een beetje aan Halloween denken. Laat ik daar nou precies een dag te laat voor zijn – haha. Maar de brownies zijn natuurlijk helemaal niet gelinkt aan deze dag. Sterker nog, ik vind het een ultiem brownie recept voor de herfst!

De brownies met pompoen zijn super smeuïg, zo plakkerig dat je er chocoladetanden van krijgt (en dat zijn de beste, toch?) en hebben af en toe een crunchy bite dankzij de walnoten. Tel daar een licht kruidige smaak van de pumpkin spice bij op en je hebt een op en top herfst recept te pakken.

Brownies met cacao

Mijn favoriete brownies recept

Mijn favoriete brownies recept is al sinds jaar en dag hetzelfde. Ik maak het basisbeslag al-tijd op dezelfde manier en varieer daar gewoon naar hartenlust mee. Het resultaat is altijd een steengoede brownie, precies zoals ik hem lekker vind: fudgy, plakkerig en met een overdadige smaak van chocolade.

Ik ben niet zo’n fan van cake-achtige brownies, van mij mag je echt wel vieze vingers en tanden krijgen door het eten van brownies.

Mijn favoriete brownies recept heeft de volgende ingrediënten:

  • 125 g ongezouten roomboter
  • 175 g pure chocolade
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 75 g bloem
  • 50 g ongezoet cacaopoeder
  • snuf zout

Het beslag heb je echt in 10 minuten gemaakt en verder doet de oven de rest van het werk. Overmix het beslag niet (gemengd is gemengd) en bak de brownies 30 minuten in het midden van de oven. Op deze manier zijn de randen mooi gaar, maar is de binnenkant lekker fudgy.

Vergeet ook vooral het snufje zout in het browniebeslag niet! Je proeft het zoute niet per se terug in de smaak van de brownies, maar het intensiveert wèl de smaak van de chocolade.

Brownies met cacao poeder

Ik maak de brownies met cacao poeder en met pure chocolade. Door die mix van beide ingrediënten, krijgen de brownies echt die intense chocoladesmaak. Voor het maken van brownies gebruik ik altijd pure chocolade en ongezoet cacaopoeder. Brownies moeten namelijk niet té zoet zijn, de pure chocoladesmaak moet echt de boventoon voeren.

Ongezoet cacaopoeder is overigens niet hetzelfde als Nesquick. Nesquick is reeds gezoet en ook een stuk lichter van kleur. Ongezoet cacaopoeder is diep bruin van kleur, een stuk poederiger en zorgt voor die diepbruine kleur aan de brownies. Je vindt het vaak wel in het schap met chocolademelk mixen; vaak helemaal onderaan.

Deze brownies met pompoen kun je trouwens het beste bewaren in de koelkast. Normaal blijf ik ver weg van het bewaren van cake-achtige baksels in de koelkast, maar voor deze brownies is het perfect. Sowieso blijven ze lekker goed in de koelkast, maar worden ze daarin ook extra stevig en plakkerig. Precies wat je wil!

brownies met pompoen

Pompoenbrownies maken

Dit zijn natuurlijk brownies met pompoen en de pompoenswirl bovenop, maak je met slechts 3 ingrediënten: naturel roomkaas, pompoenpuree en pumpkin spice.

Hier in Nederland kun je nog altijd maar moeilijk aan kant-en-klare pompoenpuree komen, maar daarvoor heb ik DE tip voor je: babyvoeding. Ja echt! In het schap met babyvoeding vind je kleine potjes met super gladde pompoenpuree. Deze potjes bevatten 100% pompoenpuree, zonder toevoegingen en zijn dus ideaal te gebruiken voor zoete recepten met pompoen. Bovendien zijn de potjes vaak klein en bevatten ze 125 g pompoenpuree. Ideaal om te gebruiken voor recepten als deze brownies met pompoen, want je zit niet direct met een overschot aan pompoenpuree.

Ik snap dat het gek klinkt, maar loop eens langs het babyschap!

Om de pompoenswirl wat minder neutraal van smaak te laten zijn, voeg ik nog een lepel pumpkin spice toe. Pumpkin spice is tegenwoordig wèl verkrijgbaar in Nederland. Maar je kunt ook heel makkelijk je eigen spice mix maken. Mix daarvoor de volgende ingrediënten en bewaar de spice mix luchtdicht in een potje:

  • 5 el kaneelpoeder
  • 2 el gemberpoeder
  • 1 el nootmuskaat
  • 2 tl gemalen kruidnagels
  • 1 tl pimentpoeder

De pumpkin spice kun je vervolgens lang bewaren en gebruiken voor bijvoorbeeld een van de volgende recepten:

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

herfst brownies
5 van 1 stem

Brownies met pompoen en walnoot

Met brownies kun je blijven variëren en deze versie met pompoen en walnoot vind ik perfect voor de herfst. Smeuïg, intense chocolade smaak en licht gekruid dankzij pumpkin spice. Hier blijf je van eten.
Porties16 stuks
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 5 dagen of 3 maanden

Benodigdheden

  • vierkante bakvorm van 22×22 cm

Ingrediënten

Browniebeslag

  • 125 g ongezouten roomboter
  • 175 g pure chocolade
  • 200 g kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 75 g bloem
  • 50 g ongezoet cacaopoeder
  • snuf zout
  • 50 g walnoten

Pompoenswirl

  • 100 g naturel roomkaas
  • 150 g pompoenpuree
  • 1 tl pumpkin spice
  • oranje kleurstof – optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180℃ boven- en onderwarmte en vet de bakvorm goed in.
  • Doe de boter en chocolade in een steelpannetje en smelt beide ingrediënten.
  • Klop ondertussen de suiker met de eieren los in een beslagkom.
  • Schenk al kloppend het chocolademengsel bij de eieren in de kom.
  • Spatel vervolgens de bloem, cacaopoeder, zout en walnoten door het beslag.
  • Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Klop voor de pompoenswirl de roomkaas, pompoenpuree en pumpkin spice tot een egaal beslag. Voeg eventueel een paar druppels oranje kleurstof toe, indien je het beslag te bruin vindt.
  • Schep het pompoenbeslag op het browniebeslag in de bakvorm en swirl het met een lepel door elkaar.
  • Bak de brownies 30 minuten in het midden van de oven.
  • Laat de brownies volledig afkoelen voordat je ze aansnijdt.
Gang: tussendoortje
Keuken: Amerikaans
Trefwoord: brownies, chocolade brownies, fastfood friday, herfstrecept, pompoen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close