Fastfood Friday: Blooming Onion

Een ware hit in Amerika en bij bijna iedereen die wel eens naar een fastfoodrestaurant is geweest in de USA bekend, de Blooming Onion. De bloeiende ui, dus. Na wat googelen vond ik wat filmpjes waarin zo’n blooming onion werd gemaakt, meteen schreef ik ‘m op mijn to-make-lijstje. Dit wilde ik wel eens proberen.
Ui vind ik heerlijk, dus deze fastfood snack is wel aan mij besteed. Ik was ontzettend benieuwd hoe het zou smaken en of het moeilijk zou zijn. Gelukkig viel het mee. De eerste keer was het helaas mislukt, want de snijtechniek had ik nog niet helemaal onder de knie, maar het bleek veel gemakkelijker dan gedacht. Ik laat je op deze FastfoodFriday zien hoe jij ook een lekkere en indrukwekkende snack op tafel zet bij een feestje of borrelavondje.

Wat heb je nodig?

 • 1 grote ui
 • bloem
 • 2 kleine eieren
 • paneermeel (of panko)
 • kruiden naar wens

Zo ga je te werk:

1. Neem een grote ui. Ik heb het geluk dat bij onze supermarkt in de buurt ook enorm grote uien worden verkocht. Heeft jouw supermarkt geen grote (losse) uien? Vraag het dan eens bij de groenteboer, die heeft ze vast wel (en kan ze anders voor je inkopen). Pel de ui en snijd de bovenkant eraf. Laat de onderkant eraan zitten (héél belangrijk!). Verwarm je oven voor op 200 graden.
2. Leg de ui op z’n kop, zoals je hieronder op de foto linksboven ziet. Dan snijd je met een mesje van ±1 cm vanaf de ‘kruin’ tot middenin van de ui naar beneden. Je ziet op de foto 1 van de snedes zitten. Dat doe je een aantal keer naast elkaar, tot je rond bent. Ik had uiteindelijk zo’n zestien partjes (die nog wel vastzaten dus!).

3. Draai de ui weer op en wrik de stukjes zachtjes uit elkaar. Wees hier absoluut niet te ruw in, de schillen kunnen afbreken. Zorg dat de schillen van elkaar loslaten, zodat elk stukje een beetje los van de andere stukjes is. Dit is wat lastig bij sommige stukken, maar dat geeft niet.

4. Strooi zo’n 3 eetlepels bloem over en in de ui, na elke lepel schud je zachtjes met de ui, zodat de bloem tot beneden in de ui kan zakken. Ik had inmiddels een taartrooster in een bakplaat (als een soort opvangbakje) gelegd en de ui daarop gezet, dat is bij de volgende stap wel handig. Verdeel de bloem door de ui. Schud eventueel overtollig bloem weer uit de ui (even op de kop houden en zachtjes schudden).

blooming onion 1

5. Klop de eieren los met wat zout en peper. Bij deze stap is het belangrijk dat je een soort opvangbakje onder je ui hebt, want dit kan een flinke smeerboel worden. Giet het eimengsel over de ui, zorg ervoor dat het mengsel overal tussen en in komt. Omdat veel van het mengsel in het opvangbakje druipt, kun je dat makkelijk weer in een kommetje of bekertje gieten en dat nogmaals over de ui gieten. Dat heb ik zo’n 4 keer gedaan, tot alle stukjes goed bedekt waren met ei.

6. In een kommetje roer je het paneermeel (ik gebruikte zo’n 6 flinke eetlepels panko, een grove soort paneermeel) met wat kruiden. Wees niet te zuinig! Ik heb een theelepel cayennepoeder, een halve theelepel knoflookpoeder en een beetje chilipoeder aan de panko toegevoegd. Ik houd wel van pittig!

7. Strooi het paneermeel over de ui, doe dit met een lepel, zodat je kunt doseren. Ook hier is het weer belangrijk dat je zorgt dat je paneermeelmengsel overal tussen en in komt. Schud weer zachtjes met de ui, zodat het paneermeel eventueel naar beneden kan zakken. Kijk goed of alles bedekt is.

blooming onion 2

8. Dan mag de ui de oven in. Bedek hem de eerste tien minuten met wat aluminiumfolie (vouw het er als een soort tent omheen, maar zorg dat het je het makkelijk vanaf kunt halen), dan verbranden de puntjes niet direct. Na die eerste tien minuten mag hij nog 10 minuten bakken zonder folie. Even laten afkoelen en warm serveren met een of meerdere dipsausjes!

blooming onion 3

Join the Conversation

 1. MySimplySpecial says:

  Dat ziet er gaaf uit!

 2. Hester says:

  Wat apart! Is het dan gewoon een soort ‘plukui’? Ik vind ui erg lekker dus dit zou ik ook wel eens willen tegenkomen op een feestje, haha!

  1. Sabine Author says:

   Klopt, je plukt de partjes er gewoon vanaf. ;)

 3. Joyce says:

  Oh ik ben dol op ui dus dit moet ik zeker eens proberen haha!

 4. Oh wauw! wat een leuk idee! Ga ik zeker eens proberen te maken :)

 5. Yak Man says:

  dat ziet er echt heel erg gaaf eruit zeg! Ik dacht eerst dat het een bloem was toen ik alleen naar de foto keek, ik vond het al vreemd dat er een ui ‘naast stond’ haha :b.

 6. Sanja says:

  Mijn eerste reactie: ‘HUH wat?!’
  Maar het lijkt me niks voor mij :D

 7. Nikki says:

  Wat eten we vandaag…. En ui!! hihi

 8. Jasmine says:

  Ik ga het zeker eens proberen! Ik weet zeker dat mijn vriend dit heel lekker gaat vinden!

 9. Annebelle says:

  Leuk!! Dit moet ik echt proberen :)

 10. Food Love and Happiness says:

  Wat toevallig, hier ben ik vorige week of die week er voor ook mee bezig geweest. Goed gelukt deze! Ik vond het erg lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close