Pasta met burrata & pistache pesto

Pasta met burrata is ons inmiddels niet meer onbekend. We zijn echte burrata lovers; niet voor niets zetten we laatst 10x verrukkelijke recepten met burrata die je moet proberen op een rij. En vandaag voegen we er daar weer een recept aan toe. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat dit gerecht meer draait om de pistache pesto dan om de burrata.

Dat pistache een hype is op dit moment, hoeven we je waarschijnlijk ook niet meer te vertellen. TikTok en Instagram staan vol met de Dubai chocoladereep en zelf deelden we niet al te lang geleden een verrukkelijk recept voor Dubai chocolade fudge.

Pistache is echter in nog veel meer lekkere recepten te verwerken en deze keer maakte ik dus pesto van het bekende nootje. Een kleine aanpassing in het bekende pesto recept, een wezenlijk verschil in smaak.

pistache pesto

Pasta pesto burrata

Pasta pesto met burrata, ik vind het he-le-maal lekker. Pasta pesto is ook echt zo’n gerecht dat bij iedereen wel in de smaak valt. Ik ken maar weinig mensen die het niet lusten en degenen die het niet eten, zijn vaak allergisch voor de pijnboompitjes in de pesto. Ook mijn kinderen lusten allebei graag pasta pesto. De oudste eet overigens sowieso alles, maar bij de jongste scheelt het een hoop dat ik kan vermelden dat er geen groenten in dit gerecht gaan.

Dat er geen groenten in deze pasta met burrata gaan, is overigens een bewuste keuze. Soms vind ik pastagerechten met zo min mogelijk ingrediënten simpelweg het aller lekkerst en daar hoort deze pasta met burrata en pistache pesto zonder twijfel bij.

Voel je vrij om overigens wèl groenten aan dit gerecht toe te voegen hè. Eventuele aanraders zijn wat mij betreft courgette of aubergine. Kies voor een groente met een niet al te sterke smaak, zodat de lekkere smaak van de pistache pesto niet teniet wordt gedaan.

Pistache pesto maken

Pistache pesto maken is onwijs eenvoudig, zeker als je een hakmolentje of foodprocessor tot je beschikking hebt. Ik raad je overigens altijd aan om zo’n apparaatje in huis te hebben, ik gebruik het namelijk zó vaak. Voor het maken van pesto’s en tapenades dus, maar ook voor het fijnmalen van nootjes, het hakken van ui en knoflook, het maken van boemboe’s en ga zo maar door.

Voor het maken van de pistache pesto ben ik uitgegaan van mijn reguliere pesto recept, alleen heb ik de pijnboompitjes vervangen voor geroosterde pistache. Kies bij voorkeur niet voor ongeroosterde pistachenootjes, dit gaat namelijk ten koste van de smaak van de pesto. Of je gezouten of ongezouten pistachenootjes wilt gebruiken laat ik aan jou over. Gebruik je ongezouten nootjes, voeg dan eventueel nog een klein snufje zout aan de pesto toe als je deze niet zout genoeg vindt door de Parmezaanse kaas.

In mijn pistache pesto recept gaat:

  • 20 g basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g gepelde pistachenootjes (ongezouten)
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 5 el olijfolie
  • snuf peper

Mocht je een hakmolentje hebben, dan doe je heel eenvoudig alle ingrediënten tegelijk in het bakje. Dan is het alleen nog een kwestie van fijnmalen. Maak de pesto zo grof of fijn als je zelf wilt. Ik heb een moeilijke eter thuis die al gaat steigeren van ‘groene blaadjes’ in zijn eten, dus ik koos voor fijngemalen pesto.

Schep de pesto door de gekookte pasta, het liefst met een klein beetje kookvocht van de pasta zodat de saus wat romiger wordt, en klaar is kees. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de pasta met burrata opdienen en er, om het af te maken, wat verse blaadjes basilicum en extra pistachenootjes overheen te strooien.

pasta met burrata

Zelfgemaakte pesto bewaren

Zelfgemaakte pesto bewaren kan gelukkig heel goed in de koelkast, maar houd er rekening mee dat het niet weken goed blijft. Aan jouw zelfgemaakte pesto zijn natuurlijk geen houdbaarheidsingrediënten toegevoegd en daardoor raakt ‘ie sneller overstuur dan de pesto uit de supermarkt.

Schep zelfgemaakte pesto in een schoon potje of bakje, schenk er een klein laagje extra vergine olijfolie op en doe het potje of het bakje goed dicht. Als je de pesto in de koelkast zit, blijft ‘ie zeker wel 3-4 dagen goed.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Pasta pistache pesto burrata
5 van 1 stem

Pasta met burrata & pistache pesto

De hele pistache hype van dit moment kun je ook prima omtoveren naar heerlijke maaltijden voor een doordeweekse dag. Neem nou deze pasta met burrata (lievelings!) en pistache pesto. Mega smaakvol en super eenvoudig om te maken.
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 20 minuten
Hoelang te bewaren direct opeten

Benodigdheden

  • hakmolentje of foodprocessor

Ingrediënten

  • 100 g tagliatelle
  • 1 bol burrata

Pistache Pesto

  • 20 g basilicum
  • 1 teentje knoflook
  • 50 g gepelde pistachenootjes (ongezouten)
  • 30 g Parmezaanse kaas – geraspt
  • 5 el olijfolie
  • snuf peper

Instructies

  • Breng een ruime pan met water aan de kook en kook hierin de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Maak ondertussen de pistache pesto door alle ingrediënten in het hakmolentje te vermalen.
  • Verwarm een ruime pan op het vuur en schep hierin de gaar gekookte pasta, direct vanuit de pan. Geen probleem als er wat kookvocht mee komt, dat is juist top.
  • Schep de pistache pesto bij de pasta in de pan en roer alles goed door, tot de pasta voorzien is van een laagje pesto.
  • Schep de pasta pesto op het bord en verdeel per persoon een halve bol burrata over de pasta.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Trefwoord: burrata, makkelijke maaltijd, pasta pesto, pistache, pistache pesto, tagliatelle, vegetarisch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close