Orzo ratatouille

Orzo met veel groenten, zo had ik deze Orzo ratatouille ook wel kunnen noemen. Ondertussen zul je wellicht keuzestress krijgen van alle orzo recepten die te vinden zijn op OMF, maar persoonlijk kan ik er niet genoeg van krijgen. Ik blijf het heerlijk vinden, vooral ook omdat je het zo veelzijdig kunt inzetten.

De orzo ratatouille zit bommetjevol verschillende groenten en smaakt echt heerlijk. Zowel warm als koud kun je het heel goed eten en dat maakt het, wat mij betreft, een perfect maaltje voor aankomende zomer. Zo serveerde ik de orzo eerst warm als avondeten en nam ik enkele dagen later het restje mee naar kantoor om mee te lunchen. Ideaal toch, zulke recepten?

Orzo ratatouille recept

Orzo met groenten

Orzo is eigenlijk met vrijwel alle groenten te combineren. Zo kun je het heel simpel houden en deze Orzo met spinazie & Parmezaan maken, maar als je iets uitgebreider wilt eten is de Orzo bowl met kipshoarma ook een dikke tip, daar maakte ik een heerlijk Griekse salade bij.

Het leuke is, dat je juist aan de hand van de groentekeuze het orzo recept helemaal naar het seizoen kunt aanpassen. Zo zou ik bijvoorbeeld richting de herfst en winter eerder voor paddenstoelen, bietjes en pompoen kiezen en kun je in de lente en zomer het orzo gerecht weer opfrissen door groene groenten als doperwtjes en courgette te gebruiken.

Deze keer ging ik wat meer de Franse kant op en maakte ik dus Orzo ratatouille. Ratatouille is een Franse groentestoof en doordat het een vrij nat gerecht kan zijn, koos ik ervoor om de orzo in de ratatouille te laten garen in plaats van deze apart te koken. Zo neemt de orzo alle smaken van de ratatouille in zich op en wordt het gerecht extra lekker!

Volkoren orzo

Sinds kort is er volkoren orzo verkrijgbaar en daar ben ik zó blij mee, dat ik dit toch nog even als extra tip aan je mee wil geven. Dit is geen gesponsord stukje, soms kom je gewoon nieuwe producten tegen waar je instant enthousiast van wordt. Volkoren orzo is er zo eentje.

Van rijstmerk Lassie kreeg ik een pakje van hun volkoren orzo thuisgestuurd, deze is gemaakt van volkoren durum tarwe en heeft net even wat betere voedingswaarden. Ter vergelijking:

Volkoren orzo van Lassie

Energie1454 kJ (344 kcal)
Vet2.2 g
waarvan verzadigd0.6 g
Koolhydraten65.7 g
waarvan suikers3.2 g
Voedingsvezel7.5 g
Eiwitten11.5 g
Zout0.05 g

Normale orzo van Lassie

Energie1500 kJ (360 kcal)
Vet1.9 g
waarvan verzadigd0.4 g
Koolhydraten71 g
waarvan suikers7.4 g
Voedingsvezel3.4 g
Eiwitten11.9 g
Zout0.02 g

Doordat er in volkoren orzo meer voedingsvezels zitten, vult het beter en zit je er langer vol van. Vind ik fijn, zeker bij een gerecht als deze waarin ik zoveel groenten gebruik.

Het bereiden van volkoren orzo gaat op dezelfde manier als volkoren orzo en je houdt ook dezelfde kooktijden aan. Bovendien vind ik qua smaak en structuur het verschil niet eens merkbaar (in tegenstelling tot bij pasta, waar ik het verschil wel echt merk), dus als je toch al met orzo aan de slag gaat, kun je net zo goed de volkoren variant kopen.

Voor zover ik weet heeft momenteel alleen Lassie het nog in het assortiment, maar ik hoop dat meerdere merken gaan volgen!

Orzo met groenten

Ratatouille recept

Zoals ik net al even zei, is Ratatouille een Franse groentestoof; het wordt vooral in de Provence veel klaargemaakt. Er zijn verschillende variaties te vinden en ook als je googelt kom je verschillende bereidingswijzen tegen. De basis wat ingrediënten betreft is vrijwel voor ieder ratatouille recept hetzelfde: knoflook, ui, tomaat, courgette en aubergine. Ik deed er zelf nog paprika bij omdat ik dit een erg lekkere groente vind.

Ratatouille kun je zowel warm als koud eten. In Italië kom je het vaak tegen in combinatie met polenta en wordt het warm geserveerd, in Frankrijk wordt het meestal gegeten met een stokbroodje, zowel warm als koud.

Ik koos er voor deze orzo ratatouille voor om de orzo in de ratatouille te laten garen, zodat de orzo lekker alle smaken van de groentestoof in zich op kan nemen. Omdat je met onderstaand recept best een flinke pan maakt en wij maar met z’n drietjes eten, had ik nog een restje over. Dat restje nam ik mee als lunch en at ik koud, bij wijze van orzo salade. Super lekker!

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Orzo ratatouille maken
No ratings yet

Orzo ratatouille

Mocht je op zoek zijn naar een orzo recept met veel groenten, dan heb je die bij deze gevonden. Deze Orzo ratatouille zit tjokvol groenten en is mega smaakvol.
Porties4 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur
Waar te bewaren in de koelkast of vriezer
Hoelang te bewaren 3 dagen of 3 maanden

Ingrediënten

  • 2 uien – gesnipperd
  • 1 rode ui – gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 aubergine – in blokjes
  • 1 courgette – in blokjes
  • 1 rode paprika – in blokjes
  • 400 g tomatenblokjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 1 el gedroogde oregano
  • 1 el rode wijnazijn
  • 200 g orzo
  • peper en zout

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een hapjespan en fruit hier beide soorten ui en de knoflook in aan, tot de knoflook goed begint te geuren.
  • Doe dan de aubergine, courgette en rode paprika in de pan en bak de groenten 5 minuten mee.
  • Schenk de tomatenblokjes in de pan, doe de tijm, rozemarijn, gedroogde oregano en rode wijnazijn in de pan. Roer goed door en laat de saus 25 minuten pruttelen.
  • Doe dan de orzo in de pan, roer goed door en doe de deksel op de pan. Gaar de orzo onder af en toe doorroeren in ongeveer 12 minuten.
  • Breng de orzo ratatouille op smaak met peper en zout.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Frans
Trefwoord: orzo, ratatouille, vegetarisch

Join the Conversation

  1. Sabine says:

    Jaaa, die volkoren orzo is echt goed! Alleen jammer dat de gezondere variant duurder is dan de normale variant. Oke, zoveel scheelt het niet, en het maakt mij ook niet uit, maar op deze manier stiimuleer je mensen niet om voor een gezondere optie te kiezen. Zeker niet de mensen die het al niet breed hebben.

    1. Janny says:

      Daar ben ik helemaal mee eens, zelf had ik lassie nog niet gezien, maar in de ecowinkel ligt hij voor meer dan 3 euro, dat is niet leuk meer!

      1. Dat is ook belachelijk veel geld als je het mij vraagt. Die van Lassie kost €1.75 voor 275 gram. Inderdaad stom dat volkoren duurder is dan gewoon, maar wel aanzienlijk beter dan drie euro per pakje, pff.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close