Het is nog geen Kerst en dus zijn makkelijke maaltijden voor doordeweekse dagen nog prima welkom als je het mij vraagt. Omdat ik voor OMF al zoveel aan het koken ben en we nu vlak voor een verhuizing zitten, heb je aan mijn eetoverzichten al kunnen zien dat de maaltijden die ik doordeweeks op tafel zet niet al teveel tijd kosten. Deze fusilli met tomaat, aubergine en ricotta is een goed voorbeeld van zo’n makkelijke maaltijd. Het kost je hooguit 20 minuten inclusief snijwerk en je tovert wél een heel lekker maaltje op tafel! Deze pasta doet me heel erg denken aan onze vakantie naar Italië vorig jaar, toen aten we regelmatig een pastagerecht die veel leek op dit gerecht. Ah, de herinneringen…
Vanwege mijn Italië-herinneringen maak ik dit gerecht met de nr. 1 pasta van Italië wat betreft verkoopcijfers: Barilla. Het fijne aan de pasta van Barilla is dat deze niet plakt maar wel lekker stevig blijft en altijd al dente is.
Goed, klaar voor?
Klik hier als je de video niet kunt zien
Zo kook je een goede pasta
Pasta koken is niet per se hogere wiskunde, zeker niet wanneer je de pasta’s van Barilla gebruikt aangezien deze altijd perfect gegaard (al dente) zijn wanneer je de instructies op de verpakking volgt. Een aantal tips voor de perfecte pasta:
- Kook de pasta in ruim voldoende water. Dit betekent dat je per 100 gram pasta minstens 1 liter water nodig hebt.
- Zout voeg je pas aan het pastawater toe wanneer het water kookt. Eerder zout toevoegen zorgt ervoor dat het langer duurt voordat het water kookt. 7 gram zout per liter water is een goede hoeveelheid. Het toevoegen van zout brengt de smaak van pasta naar voren.
- Houd voor de pasta altijd de kooktijd aan die staat vermeld op de verpakking, zo is je pasta altijd ‘al dente’ (beetgaar).
- Voeg geen olie aan het kokende water toe. Dankzij Barilla’s hoogwaardige pasta en door de juiste verhouding water/pasta aan te houden, plakt de pasta niet aan elkaar.
- De pasta van Barilla hoeft na het koken en afgieten niet afgespoeld te worden. Omdat de pasta van Barilla is gemaakt van hoogwaardige harde tarwe, plakt de pasta niet aan elkaar en zorgt het natuurlijke zetmeel in de pasta ervoor dat de saus beter hecht.
Makkie eigenlijk toch?
Mocht je meer pasta-inspiratie willen hebben, Barilla heeft op haar website een speciale receptenpagina waar je heel veel lekkere gerechten vindt. Ook vind je op hun website meer informatie over de diverse pastasoorten en over hun andere producten zoals pastasauzen en pesti.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
In samenwerking met Barilla
Fusilli met tomaat, aubergine en ricotta
Ingrediënten
- 2 liter water
- 14 gr zout
- 170 gr Barilla fusilli
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 blik biologische tomatenblokjes 400 gr
- 1 aubergine in blokjes
- 100 gr trostomaatjes in partjes
- 100 gr ricotta
- 1 takje verse basilicum + extra ter garnering
- peper en zout
Instructies
- Breng het water in een ruime pan aan de kook. Voeg het zout aan het kokende water toe en doe vervolgens de fusilli in de pan. Kook de fusilli in 11 minuten gaar.
- Fruit ondertussen in een koekenpan de knoflook en de ui aan. Voeg de tomatenblokjes en aubergine toe en roer dit even goed door. Breng de tomatensaus aan de kook. Laat de tomatensaus zachtjes pruttelen.
- Voeg vlak voor het einde van de kooktijd voor de pasta de trostomaatjes aan de pastasaus toe. Schep om en laat deze mee verwarmen. Roer tot slot ook de verse basilicum door de saus.
- Schep de al dente fusilli met behulp van een schuimspaan in de pan met pastasaus. Je kunt de pasta ook eerst afgieten als je dit fijner vindt. Afspoelen met koud water is niet nodig!
- Schep de pasta met de saus goed om en breng het gerecht op smaak met peper en zout.
- Schep vervolgens de fusilli met tomaat en aubergine in een pastabord en maak het gerecht af met ricotta en verse basilicum.