Het is alweer even geleden dat er een gigantisch dik kookboek op mijn mat plofte. En met dik bedoel ik écht dik, 567 pagina’s! Het ging om Eigentijds Eataly, een soort encyclopedie op het gebied van Italiaans eten lijkt het wel. Eataly deed direct een belletje rinkelen, vriendinnetje Nanda en ik zijn een aantal jaar geleden in Turijn speciaal naar de andere kant van de stad gereisd om een kijkje te nemen in deze gigantische delicatessenwinkel om ons te verlekkeren over al het fantastische Italiaanse eten. Ook in New York hebben Tim en ik een broodje bij Eataly gehaald. Ik was dan ook onwijs nieuwsgierig naar dit uitgebreide kookboek. Eigentijds Eataly is geïnspireerd op de meest geliefde Italiaanse delicatessenwinkel op de wereld. Het was bijna niet te doen om een gerecht uit te kiezen om te koken voor Cook the Books, maar gezien het seizoen waar we in zitten koos ik voor de Pompoentaart met worst.
Eigentijds Eataly
Als je fan bent van Italiaans eten dan hoef je geen extra kookboeken meer in huis te halen wanneer je Eigentijds Eataly hebt. Want echt, wat staan er méga veel recepten in dit boek. 300 om precies te zijn, variërend in moeilijkheidsgraad zodat het boek geschikt is voor zowel de hobbykok als de keukenkluns. De recepten zijn onderverdeeld in maar liefst 14 hoofdstukken en dat maakt het navigeren een stuk makkelijker. Denk aan hoofdstukken als Antipasti, Kaas, Zoet gebak en koekjes en Vis en zeevruchten, lekker duidelijk – hou ik van.
Omdat dit kookboek zoveel recepten bevat is het helaas niet zo dat ieder recept van een foto is voorzien. Deels vind ik dit jammer, maar ik begrijp de keuze wel. Toch had ik bij een aantal recepten wel graag een foto willen zien zodat ik me beter een voorstelling had kunnen maken van het gerecht. Bij de pompoentaart met worst stond bijvoorbeeld geen foto, wat er uiteindelijk voor zorgde dat het resultaat compléét anders was dan ik had verwacht. Daarentegen vind ik bij een rijstsalade wel een foto, terwijl ik die wellicht weer wat overbodig vind. De foto’s die in het boek staan zijn niet heel bijzonder. Veelal gerechten die van bovenaf zijn geschoten, geserveerd op een rond bord met een vorkje ernaast en een peper en zout stelletje. Dus nee, voor de fotografie hoef je dit boek niet in huis te halen.
Helemaal geweldig aan dit boek vind ik dat het ook voorzien is van de nodige informatie. Het hoofdstuk Kaas trapt bijvoorbeeld af met twee pagina’s informatie over het maken van kaas, de geschiedenis van Italiaanse kaas en de type runderen waarvan de melk wordt gebruikt. Vind ik altijd heel interessant om te lezen en zorgt wat mij betreft voor een betere understanding van recepten. Ook fijn is dat er helemaal achterin het boek ruimte is overgelaten voor een geïllustreerd register met ‘warenkennis’. Alle soorten Italiaans vlees, Italiaanse kaas, pasta’s en nog véél meer producten komen hier stuk voor stuk voorzien van een foto voorbij. Niet alleen heel mooi om te zien, het is soms ook heel handig. Wanneer ik bijvoorbeeld in de winkel had moeten zoeken naar Strozzapreti (pasta in de vorm van een soort schroefdraad) had ik lang moeten zoeken als ik geen idee had gehad van het uiterlijk. Dus ja, heel leerzaam dit 30(!) pagina’s tellende register.
Iedere liefhebber van de Italiaanse keuken zou Eigentijds Eataly in huis moeten hebben. Het is wat mij betreft hét naslagwerk voor Italiaans eten. Een simpel, ietwat sober boek maar wel eentje die niet in de kookboekenkast mag ontbreken.
Eigentijds Eataly is voor €45,- onder andere te bestellen bij Bol.com
Pompoentaart met worst
Zoals ik al zei was het ontzéttend moeilijk om uit één van die 300 recepten er een te kiezen. Ik had kunnen gaan voor een heerlijke pizza, risotto, een fijn pastagerecht maar uiteindelijk koos ik voor Pompoentaart met worst en radicchio. Radicchio lijkt qua looks op rode kool maar dan met meer witte strengen. Qua smaak komt het echter weer dichter in de buurt van witlof. Helaas kon ik in geen enkele supermarkt Radicchio vinden en had ik totaal geen zin om weer terug te moeten voor witlof, dus heb ik gekeken naar wat ik nog in huis had liggen. Dit werd uiteindelijk paprika en dat smaakte heel goed in combinatie met de worst en pompoen.
Wel is dit gerecht totáál anders uitgepakt dan ik had gedacht. Bij een taart verwacht ik deeg met vulling. Er komt sowieso al geen deeg kijken bij dit recept en het hele idee van taart is ook redelijk ver te zoeken. Deze pompoentaart met worst doet me meer denken aan de combinatie van pompoenpuree en pompoensoufflé. Wel lekker hoor, de smaken matchten super goed bij elkaar, maar wellicht niet helemaal wat je ervan verwacht.
Ik neem het oorspronkelijke recept, dus met radicchio, hieronder op.
Ps. het recept vraagt er niet om maar het is lekker als je de hele schotel nog voorziet van een dun laagje kaas voordat je hem in de oven doet.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Cook the Books: Pompoentaart met worst van Eataly
Ingrediënten
- 500 gr pompoen in blokjes
- 3 eieren
- 100 ml slagroom
- 3 el Parmezaanse kaas geraspt
- snufje nootmuskaat
- 250 gr worstjes ik koos voor Catalaanse rundersaucijzen
- 1 krop radicchio in reepjes
- 2 el extra vergine olijfolie
- 3 el rode wijn
- 30 gr boter voor het invetten
- 1 el vers verkruimeld brood
- zout
Instructies
- Doe de pompoen in een diepe pan. Schenk er 100ml water bij, dek af en stoof de pompoen in 15 minuten zacht. Voeg een beetje extra water toe als al het vocht al bijna verdampt is voor de pompoen zacht is.
- Doe de pompoen in een foodprocessor en pureer tot een romig mengsel. Voeg de eieren, slagroom, Parmezaanse kaas, nootmuskaat en een snufje zout toe en laat de machine nog een paar seconden draaien tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Ontvel de worstjes en maak het worstvlees wat fijner.
- Verhit de olie in een koekenpan. Voeg de reepjes radicchio met een snufje zout toe en bak ze 3 - 4 minuten op middelhoog vuur, tot de radicchio wat vocht loslaat. Voeg vervolgens het worstvlees en de wijn toe en stoof alles 5 minuten.
- Verwarm de oven voor op 180°C en beboter een ovenschaal van 30 x 20 cm.
- Doe het radicchio-worstmengsel bij de pompoenmassa en meng goed. Giet het mengsel in de ovenschaal en strooi het verkruimelde brood erover.
- Bak de 'taart' in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin.