Zoete buikspekblokjes van de barbecue

gesponsord

Op de een of andere manier is het er vorig jaar niet zo vaak van gekomen om echt te experimenteren met barbecuen. Op OMF heb ik al verscheidene recepten gedeeld voor het bereiden van grote stukken vlees op de barbecue, denk aan pulled pork maar vergeet ook zeker picanha niet!, maar vorig jaar kwam er niet veel nieuws bij. Dat moest dit jaar anders vonden we en zodra de eerste zonnestralen zich lieten zien staken wij onze Weber aan om weer eens aan de slag te gaan met het bereiden van een goed stuk vlees. Ik bestelde 2 kilo buikspek, sneed het stuk in tweeën en we bereidden beide delen op een andere manier. Vandaag ga ik je het recept voor zoete buikspekblokjes van de barbecue laten zien, de volgende keer deel ik een recept voor buikspek met Hoisin. Beide waren gruwelijk lekker en zijn relatief simpel om te maken. Ik weet zeker dat wanneer je dit buikspek hebt geprobeerd, je de volgende keer het normale speklapje laat liggen.

Zorg ervoor dat je jouw vlees haalt bij een goede slager waarvan je weet dat het goed zit met de kwaliteit van het vlees en er wordt gedacht aan dierenwelzijn!

Varkensvlees

Varkensvlees lijkt een beetje aan populariteit te verliezen. Er zijn natuurlijk talloze mensen in Nederland die vanwege geloofsovertuiging geen varkensvlees nuttigen, maar ook zie je steeds meer consumenten dit type vlees afschaffen vanwege gezondheidsredenen of simpelweg door dingen die ze hebben opgepikt in de media. Zonde, varkensvlees kun je namelijk op tal van hele lekkere manieren bereiden en als je weet dat ook varkensvlees duurzaam verkregen kan worden is er wat mij betreft niets aan de hand.

Een fijn platform om meer te weten te komen over Nederlands vlees, wat dit doet voor je gezondheid, waar het vlees vandaan komt en hoe het verwerkt wordt is Vlees.nl. Niet alleen delen ze op dit platform fijne recepten en how to’s, ze vertellen ook over talloze andere aspecten van vlees. Over diervoer bijvoorbeeld, maar ook over milieu en techniek, concepten en trends en dierenwelzijn. Heb je onzekerheden over het consumeren van vlees, vragen over een bepaald type vlees of wil je gewoon wat meer achtergrondinformatie weten over in dit geval bijvoorbeeld buikspek, dan vind je dat allemaal op Vlees.nl.

Buikspek

Ik heb zelf Vlees.nl ook even geraadpleegd om wat meer achtergrondinformatie over buikspek te vergaren. Ik wist van tevoren natuurlijk wel dat ik het lekker vond en dat het een trendy product lijkt te worden dat je op hipstermenu’s onder de naam pork belly vindt, maar daar bleef het eigenlijk bij.

Buikspek wordt gesneden uit de onderbuik van een varken, de plek waar ook spekblokjes en speklapjes vandaan komen. Als je een goed stuk buikspek bij de slager haalt zie je soms aan de vleeszijde van het stuk spek nog de inhammen waar de ribben hebben gezeten. Buikspek is een vrij vet stukje vlees en kan meer of minder doorregen zijn, de verhouding tussen het vet en het vlees kan dus sterk variëren. Probeer te kiezen voor een stuk buikspek met een flinke vetrand maar zorg ervoor dat er meer vlees dan vet aanwezig is voor de bereiding van deze buikspekblokjes.

Dan is er nog het zwoerd. Zwoerd is de buitenste harde laag die aan het spek van een varken vast zit, het vel eigenlijk. Totaal niet handig met barbecueën, intens lastig om te bereiden en totaal niet van nut bij dit recept dus zorg ervoor dat je buikspek neemt zónder zwoerd of verwijder het zelf als je hier vakkundig in bent. Zwoerd wordt namelijk taai bij bereiding en da’s zonde.

Zorg voor een stuk van om en nabij de 1kg en bereid hem in zijn geheel volgens het onderstaande recept. Ik garandeer je: je likt je vingers hierbij af.

Zoete buikspekblokjes

Zoete buikspekblokjes

Zoete buikspekblokjes

Zoete buikspekblokjes

In samenwerking met Vlees.nl

2.69 van 16 stemmen

Zoete buikspekblokjes van de barbecue

Porties4 personen

Ingrediënten

Het voorbereidende werk:

 • 1 kg buikspek zonder zwoerd
 • 4 el donkerbruine basterdsuiker
 • 1 el zout

Tijdens het grillen:

 • 2 el donkerbruine basterdsuiker
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl komijnpoeder
 • 1/2 tl knoflookpoeder
 • 1/2 tl uipoeder
 • 1/4 tl cayennepeper
 • 50 ml barbecuesaus

Instructies

 • Schep de basterdsuiker en het zout door elkaar en wrijf hiermee het volledige stuk buikspek aan alle kanten in.
 • Doe het buikspek in een ziplockbag en leg deze bij voorkeur 24 uur in de koelkast.
 • Haal het buikspek na 24 uur uit de koelkast, spoel hem volledig af onder de koude kraan en dep het vlees vervolgens droog.
 • Bereid de barbecue voor om te roken. Leg de kolen met twee blokjes kersenhout (of appelhout, da's ook lekker!) aan de ene kant van de barbecue en zorg aan de andere kant voor een indirect warmtedeel.
 • Verwarm de ketel naar een temperatuur van 150°C en leg het vlees indirect op de barbecue.
 • Laat het vlees hier liggen tot het een kerntemperatuur van 80°C heeft bereikt. Bij ons duurde dit zo'n vier uur.
 • Laat het gerookte buikspek iets afkoelen en snijd het vervolgens in blokjes.
 • Maak de dry-rub door alle ingrediënten m.u.v. de barbecuesaus te mengen. Wrijf hier de blokjes gerookt buikspek mee in en verdeel de blokjes buikspek over twee aluminium groenteschaaltjes, hier zitten gleuven aan de onderkant - dat is ideaal!
 • Zet de schaaltjes indirect op de barbecue en laat het vlees nog eens een uurtje staan zodat het nog wat zachter kan worden.
 • Smeer vervolgens de buikspekblokjes in met je favoriete barbecuesaus en zet de aluminiumbakjes op de kolen.
 • Rooster de buikspekblokjes nog heel even tot de barbecuesaus donkerder wordt en gekarameliseerd is.

Notities

Als je veel te veel buikspekblokjes hebt gemaakt kun je ze volledig afgekoeld in een ziplockbag doen en bewaren in de vriezer. Laat ze vervolgens rustig ontdooien en warm de blokjes kort op boven de kolen.
Dit recept is geïnspireerd op een recept van BBQ-helden.nl

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Zoete buikspekblokjes van de barbecue

Join the Conversation

 1. Daniëlle says:

  O dit ga ik zeker een keer maken! Ben echt gek op buikspek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close