Inmiddels weten jullie wel dat ik gek ben op tosti’s. Niet voor niets nam ik 5 exemplaren in mijn Guilty Pleasures Kookboek op en deelde ik op OMF ook al meerdere recepten. Van één van mijn kijkers via YouTube ontving ik laatst het verzoek om eens een vlamtosti te maken. Voor degenen die dit fenomeen niet kennen: een vlamtosti is een tosti gemaakt met wit casinobrood met daartussen een flinke laag gesmolten kaas en pittig gekruid gehakt. Je vindt de tosti’s in de diepvries in de supermarkt. Niet heel culinair verantwoord inderdaad, maar toch een groot favoriet bij velen. In de video van vandaag ga ik zelf aan de slag met het maken van een vlamtosti. Ik gaf er wel mijn eigen draai aan maar het resultaat mag er zeker zijn.
Mijn eigen draai aan de vlamtosti
Zoals jullie van me gewend zijn, geef ik graag mijn eigen draai aan bestaande recepten. Voor mijn vlamtosti koos ik voor jong belegen kaas in combinatie met gehakt gekruid in knoflook, chilisaus en sambal badjak. Sambal badjak is een pittige sambal, maar je kunt ook gerust kiezen voor een iets zoetere variant. De boterhammen smeerde ik in met smeerbare boter, dat mag zeker niet ontbreken bij deze vlamtosti, daar wordt hij extra crunchy van!
De keuze van brood voor een vlamtosti
Het brood is de basis van je tosti en speelt een grote rol in de uiteindelijke smaak en textuur. Traditioneel wordt wit casinobrood gebruikt, maar voel je vrij om te experimenteren met verschillende soorten brood. Ambachtelijk wit brood of zelfs zuurdesem kunnen interessante variaties bieden. Het belangrijkste is dat het brood stevig genoeg is om de vulling te ondersteunen, maar toch zacht genoeg om een lekkere bite te geven. Bruin brood met veel smaak vind ik persoonlijk sowieso lekkerder voor een tosti dan witbrood. In dit recept heb ik dan ook gebruik gemaakt van bruin brood van de bakker.
De beste kazen voor een vlamtosti
Kaas is een essentieel onderdeel van de vlamtosti. Voor de beste resultaten kies je een kaas die goed smelt, zoals jong belegen kaas. Maar je kunt ook andere kazen proberen zoals mozzarella, cheddar of zelfs een pittige kaas voor een extra kick. Het gaat erom dat de kaas een mooie, smeuïge textuur geeft en de smaak van het gekruide gehakt complimenteert.
Perfect gekruid gehakt
Het gehakt is de ster van de vlamtosti. Voor een smaakvolle vulling, gebruik vers gehakt en kruid het royaal met knoflook en sambal. Je kunt ook experimenteren met andere kruiden en specerijen om je eigen draai aan het gerecht te geven. Probeer bijvoorbeeld eens chilipeper, paprikapoeder of komijn voor extra diepte in de smaak. Het belangrijkste is dat het gehakt goed op smaak is gebracht en een lekkere pittige toets heeft.
Extra smaakmakers voor je vlamtosti
Naast de basis van kaas en gekruid gehakt, kun je je vlamtosti nog verder op smaak brengen met extra ingrediënten. Denk aan dun gesneden uien, gegrilde paprika of zelfs jalapeños voor extra pit. Ook sauzen kunnen een groot verschil maken. Probeer bijvoorbeeld een likje pittige mosterd, een scheutje barbecuesaus of zelfs een beetje zoete chilisaus op je brood te smeren voordat je de tosti maakt.
Een vega vlamtosti
Hoewel de klassieke vlamtosti al super lekker is, vind ik het leuk om te experimenteren met verschillende variaties. Een vega vlamtosti kan net zo lekker zijn! Je hebt tegenwoordig veel vega gehakt wat, zeker met veel kruiden op een tosti, net proeft als echt gehakt. Wil je liever geen vega vervangers gebruiken, probeer dan een keer een versie met gekruide linzen of een mix van groenten en kaas. Een vlamtosti met truffelkaas en champignons vind ik ook altijd een lekkere combinatie. Je maakt van deze tosti een vlamtosti door de champignons te bakken. Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de champignons samen met ui, knoflook en rode peper (of chilivlokken) totdat de champignons goudbruin zijn. Wil je ‘m nog een tikkeltje scherper? Dan kun je ook nog een beetje sriracha of sambal toevoegen.
Wat vond ik ervan?
Deze vlamtosti is heel iets anders dan een standaard tosti met ham en kaas. Ik vond hem licht pittig, mocht je hem pittiger willen gebruik dan meer dan een theelepel sambal badjak. Op deze tosti gebruikte ik twee dikke plakken jong belegen kaas. Als je dan toch “cheat”, dan maar goed toch! Eet smakelijk.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Vlamtosti
Ingrediënten
- 4 sneetjes brood
- 250 gr half om half gehakt
- 1 tl sambal badjak
- 1 teentje knoflook geperst
- 4 plakken Jong Belegen kaas
- 2 tl chilisaus
- boter
Instructies
- Doe het gehakt in een kom en voeg hier de sambal en het teentje knoflook aan toe. Schep het geheel even goed om.
- Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul.
- Beleg twee boterhammen met de plakken kaas en smeer de kaas in met de chilisaus. Verdeel het gehakt over de kaas en leg vervolgens de andere sneetjes brood hier bovenop.
- Smeer de buitenkant van de tosti's in met boter en bak ze vervolgens in een droge koekenpan tot het brood bruin en knapperig is en de kaas gesmolten.
Vlamtosti’s zijn echt een beetje een guilty pleasure, ik vind dat echt zo goddelijk! Heel erg onverantwoord inderdaad, maar o zo lekker. En als je het zelf maakt is het al een stuk beter! Malou x
Beter het gehakt tussen de 2 plakjes kaas ipv 2 plakken op elkaar
Nu is het meer een boordje pittig gehakt dan een echte vlamtosti. Na het rulbakken van het gehakt het gehakt door een foodprocessor fijnmalen geeft de smaken nog meer vrij. Het is dan ook nog gemakkelijk nog iets pittiger te maken met bijvoorbeeld cayennepeper of andere kruiden.