Next level pulled beef, zo noem ik deze shortribs uit de instant pot ook wel. Ik weet niet hoelang het op mijn lijstje heeft gestaan, maar het heeft een héle tijd geduurd voordat ik met een recept aan de slag ging. Shortribs zijn niet zo makkelijk te krijgen. Althans, niet zo makkelijk als spareribs. En dat terwijl het enige verschil het dier is: waar spareribs van het varken zijn, zijn shortribs van het rund. En dat zorgt ervoor dat a. de botten van shortribs VEEL groter zijn dan de botjes die aan spareribs zitten en dat er b. VEEL meer vlees aan de ribs zit.
Shortribs moet je slow cooken, het is namelijk een soort draadjesvlees. Door het vlees de tijd te geven om te garen kun je het vlees zo van het bot halen en uit elkaar trekken met twee vorken. Voor pulled beef kun je natuurlijk ook stoofvlees gebruiken, sukadelappen of riblappen bijvoorbeeld, maar shortribs vind ik zelf een stúk lekkerder. De smaak is heel anders en juist door het vlees aan het bot te garen krijgt het een hele intense smaak.
Om mezelf de ellenlange gaartijd van shortribs te besparen, maakte ik shortribs uit de instant pot. Onder hoge druk worden ze daarin gegaard waardoor ze ‘slechts’ 50 minuten nodig hebben. Met het aanbraden, het uit elkaar plukken en het afmaken van het vlees ben je alsnog wel zo’n anderhalf uur kwijt, maar dat is aanzienlijk minder dan de 7 uur die ze soms nodig hebben op de barbecue.
Het vlees van de shortribs kun je natuurlijk overal voor gebruiken. Check onze recepten met pulled pork; overal waar we pulled pork gebruiken kun je ook deze pulled beef gebruiken.
Geen instant pot?
Uiteraard kun je shortribs ook op andere manieren bereiden dan in de instant pot.
In de slowcooker
Voor shortribs uit de slowcooker kun je hetzelfde recept volgen als hieronder. Gaar de ribs 6-8 uur op standje Low.
In de oven
Ook voor de oven geldt een low & slow bereiding van shortribs. Gebruik dezelfde ingrediënten maar stop alles in een ovenbestendige pan met deksel en gaar het vlees een uur of vier op 140 graden Celsius.
Op de barbecue
Op de barbecue heeft het vlees even wat meer aandacht nodig dan bij de andere bereidingsmethoden. BBQuality, de slager waar ik het vlees vandaan heb, heeft een uitgebreid recept over het bereiden van shortribs op de barbecue.
Shortribs uit de instant pot
Benodigdheden
- Instant pot / multicooker
Ingrediënten
- 1500 g shortribs met bot
- 1 el olijfolie
- 5 teentjes knoflook
- 1 ui - gesnipperd
- 250 ml runderbouillon
- 1 el ketchup
- 1 el sojasaus
- 1 el donkere sojasaus
- 2 laurierblaadjes
Instructies
- Snijd de shortribs in stukken en verwijder het taaie vlies aan de achterkant van de botten. Het is 't belangrijkste dat het in je instant pot past, de grootte van de stukken doet er niet zo toe.
- Zet de instant pot op Sauteer stand en braad het vlees rondom bruin.
- Haal het vlees uit de pan en verhit de olijfolie in de pot. Fruit hierin de knoflook en de ui aan.
- Voeg dan de runderbouillon, ketchup en beide soorten sojasaus toe, gevolgd door de laurierblaadjes. Roer even goed door.
- Leg het vlees terug in de pot, doe het deksel erop en sluit het stoomventiel.
- Zet de pot op stand Manual, high en de timer op 50 minuten.
- Laat de druk na het aflopen van de timer 10 minuten rustig afnemen en draai daarna het stoomventiel zelf open.
- Haal het vlees uit de pan en trek dit met behulp van twee vorken uit elkaar. Als het goed is kun je de botten er zo uittrekken.
- Kook ondertussen de achtergebleven saus een beetje in door de pot weer op Sauteer-stand te zetten.
- Doe het geplozen vlees terug in de pot en schep dit door de saus. Serveer het vlees op je favoriete manier.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.