Zelf maken: amandelspijs

Zoals jullie inmiddels waarschijnlijk wel weten kook ik niet zo vaak met noten. Dat heeft een hele simpele reden: manlief heeft een notenallergie. Nu vind ik noten zélf wel heel erg lekker maar genieten van eten doe ik toch liever met zijn tweeën dan alleen. Er is echter één moment in het jaar waarop ik er bijna niet onderuit kom om toch iets met noten te doen en dat is rond Sinterklaas. Sinterklaas is voor mij onlosmakelijk verbonden met amandelspijs en alle recepten met amandelspijs vind ik gewoon hartstikke lekker. Dus tja, sorry moppie… hier moet je maar even vanaf blijven. Op OMF komen er binnenkort een aantal bijzonder smaakvolle recepten voorbij met amandelspijs en nu weet ik dat het makkelijk is om even de supermarkt binnen te wippen en daar spijs te halen, maar het zelf maken van amandelspijs is minstens zo eenvoudig en het resultaat is vele malen beter. En trouwens, wist je dat er aan de amandelspijs uit de supermarkt heel veel dingen zijn toegevoegd terwijl deze homemade variant slechts uit drie ingrediënten bestaat? Wellicht maakt dit de keuze voor het zelf maken nog iets makkelijker.

Eén minpuntje: amandelen zijn niet goedkoop en dan heb je voor dit recept ook nog eens blanke amandelen nodig. Die zijn niet per se duurder maar vaak wel iets lastiger te vinden. Blanke amandelen zijn amandelen waar het schilletje al vanaf is gehaald, scheelt een hóóp geëtter dus fiets even naar de notenboer. Met een beetje mazzel vind je ze overigens ook gewoon in de supermarkt, ik bestelde ze namelijk met de boodschappen mee bij Albert Heijn, hoera!

Kun je niet wachten op de recepten die komen gaan? Op OMF staan al heel wat lekkere recepten waarvoor je dit zelfgemaakte amandelspijs kunt gebruiken! Ik zet ze even voor je op een rij:

Oja, en zie je me het spijs liever maken: in 2016 maakte ik er al een video over!

In het onderstaande recept gebruik ik citroen om de spijs lekker fris te maken. Dit kun je vervangen voor andere ingrediënten als je dit lekkerder vindt of wanneer je toe bent aan wat meer variatie. Zo kun je sinaasappelschil gebruiken in plaats van citroen maar ook laat de citroen zich goed vervangen door rozenwater, helemaal bijzonder!

Amandelspijs maken

5 van 1 stem

Amandelspijs

Porties1 kg

Ingrediënten

  • 450 gr blanke amandelen
  • 450 gr kristalsuiker
  • 2 eieren
  • schil van 2 citroenen - fijngeraspt
  • sap van 1 citroen

Instructies

  • Doe de amandelen en de suiker in de kom van de foodprocessor en maal het geheel even goed tot een grof kruim.
  • Voeg dan de eieren, citroenschil en het citroensap toe en laat de foodprocessor malen tot er een zacht amandelspijs is ontstaan.
  • Pak het amandelspijs in plasticfolie in en laat het minimaal een uur in de koelkast liggen om wat op te stijven.

Join the Conversation

  1. Charlotte says:

    Zo lekker en zo makkelijk! Zelf heb ik afgelopen week een recept gescheduled voor marsepeinen aardappeltjes, komt morgen online ;-)

  2. I.p.v. suiker gebruik ik blanke rozijnen echt heel lekker.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close