Ken je dat? Dat je jezelf herhaaldelijk iets voorneemt maar het vervolgens doodleuk niet doet? Vaak hebben dit soort dingen betrekking op schoonmaakklusjes of meer gaan sporten of zo, maar ik kan er ook wat van als het op eten aankomt. Zo heb ik geloof ik bij ieder curryrecept dat ik tot nu toe op OMF heb geplaatst mezelf voorgenomen vaker curry te eten. Ik eet het véél te weinig en iedere keer denk ik weer: jemig Sab, dat is echt zonde. Ik ben namelijk dol op curry, vooral ook omdat je er eindeloos mee kunt variëren. In een handomdraai maak je hem vegetarisch, met vlees of met vis. In no-time is ‘ie pittig gemaakt en vrijwel ieder restje aan groenten dat je nog in de koelkast hebt liggen, kun je opmaken met een curry. Zó handig. Misschien moet ik ‘vaker curry eten’ maar op mijn Foodbucketlist voor 2017 zetten. In ieder geval, vandaag deel ik weer een kinderlijk eenvoudig curryrecept met je. Ik had zin in veel groenten en wilde vegetarisch eten en uit die gedachtegang kwam deze Gele Groentecurry naar voren.
Tot mijn spijt moet ik wel bekennen dat ik zelf nog nooit currypasta heb gemaakt. Tijdens een cooking class in Thailand leerde ik andere gerechten maken, maar zo lastig kan het toch niet zijn? Kwestie van de juiste ingrediënten gebruiken en dan zou het toch hetzelfde werken als Indonesische boemboe’s zelf maken? In ieder geval kies ik vooralsnog altijd voor de veilige (en snelle) manier en koop ik een kant-en-klare currypasta. Het heeft me soms aardig wat tijd gekost om de ingrediëntenlijsten van die supermarkt-currypasta’s te ontrafelen maar mijn favoriet is uiteindelijk de pasta van FairTrade. Die bevat geen rommel of (voor mij) onbekende ingrediënten. Om jullie tijd te besparen in de supermarkt heb ik even de ingrediëntenlijsten van de meest bekende merken met currypasta’s opgesnord. Ik heb geprobeerd om de gele currypasta’s aan te houden aangezien ik die in dit recept heb gebruikt, maar niet ieder merk heeft een gele currypasta.
FairTrade Thaise gele currypasta, € 1,35 / 70 gram:
Rijstolie, knoflook, sjalot, citroengras, kerrie (koriander, kurkuma, komijn, kruidnagel, steranijs, gember, kaneel, foelie, kardamon, nootmuskaat), rode chilipepers, zout, koriander, laos, kurkuma, gember, peper, kaffir lime, komijn.
Blue Elephant Thaise gele currypasta, € 2,09 / 70 gram:
Citronella 16.1%, knoflook, sojaolie, sjalot 11.9%, zout, pepertje, kerriepoeder (turmeric, pepertje, korianderzaadjes, komijn, peper, zout) 5.7%, korianderzaadjes, galanga 3%, gember, turmeric, kaffirlimoenschil, komijnzaadjespoeder, korianderwortel, garnalenpasta (garnaal, zout) 1.2%, citric zuur (E3330), turmeric poeder.Conimex Thai massamam currypasta, € 1,99 / 64 gram:
Plantaardige olie (zonnebloem, raapzaad (volledig gehard), palm), suiker, kaliumchloride, gejodeerd zout, tomatenpoeder, kaffir limoenblad, rijstebloem, galangawortel, knoflookpoeder, citroensappoeder, citroengras, aardappelzetmeel, rode chilipeper, korianderzaad, komijnzaad, gistextract, kabeljouwpoeder, sjalotpoeder, garnalenpoeder, kaneel, nootmuskaat, maltodextrine, kurkuma.
AH Boemboe groene curry, € 0,95 / 100 gram:
water, kruiden en specerijen (7,5% citroengras, knoflook, 3,5% gember, witter peper, koriander, kurkuma, zwarte peper, limoenblad, laos, komijn) suiker, zout, gemodificeerd maïszetmeel, sjalot, kokosmelkpoeder (kokosmelk, maltodextrine, wei-eiwit (lactose, melkeiwit), raapolie, ui, zonnebloemolie, tamarinde, voedingszuur (azijnzuur, citroenzuur), garnalenpoeder (garnaal (schaaldier), zout, ansjovis (vis), gebrande suiker), verdikkingsmiddel (guarpitmeel, xanthaangom), gistextract, conserveermiddel (E202, E223 (sulfiet)), antioxidant (ascorbinezuur).Patak’s Mild Curry Paste, € 1,84 / 160 gram:
Water, gemalen specerijen [koriander (10 %), paprika, kurkuma, komijn (3 %), specerijen, fenegriek, gember, venkel, chili (0,5 %)] , koolzaadolie, geconcentreerde tomatenpuree, zout, maïsmeel, voedingszuren: (azijnzuur, citroenzuur, melkzuur), mosterdpoeder, suiker, tamarinde , knoflookpoeder (0,5 %).
Ik zal geen oordelen vellen, je moet echt zelf kiezen welke currypasta jij het beste vindt om te gebruiken. Als ik zelf ga voor iets kant-en-klaars probeer ik altijd te gaan voor iets waar de minste rommel of de minst onbekende ingrediënten in zitten. Maar goed, het kan natuurlijk maar zo zijn dat jij een andere currypasta dan, in mijn geval, die van FairTrade veel lekkerder vindt. Of niet bereid bent om bijna twee euro neer te leggen voor een pakje currypasta. Go for it, het is jouw gerecht, jij moet het eten.
Goed, genoeg over currypasta’s. Tijd voor het recept!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Gele groentencurry
Ingrediënten
- 70 gram gele currypasta
- 1 rode paprika in blokjes
- 1 klein bloemkooltje (250/300 gram) in roosjes
- 150 gram zoete aardappel in blokjes
- 100 gram peultjes
- 500 milliliter kokosmelk
Instructies
- Verhit een klein beetje olie in een diepe pan en voeg hier de gele currypasta aan toe. Bak dit zo'n twee minuten tot het lekker begint te geuren.
- Doe de rode paprika, zoete aardappel en de bloemkool bij de currypasta in de pan en schep het geheel even om.
- Schenk de kokosmelk in de pan en breng de curry aan de kook. Leg de deksel half op de pan en laat de curry 25/30 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten gaar zijn.
- Voeg de laatste vijf minuten de peultjes toe zodat ook deze gaar kunnen koken.
Klinkt heerlijk, de combinatie bloemkool en zoete aardappel! Niets mis met currypasta uit de supermarkt. Ik denk herkenbaar voor velen.
Ik hou van een goede curry! Heerlijk comfortfood. Ik gebruik regelmatig van die kruidenpasta’s uit de supermarkt, werkt gewoon ideaal voor mij!
Ik ben niet zo’n fan van curry, maar toch ziet het er altijd wel goed uit!
mmm, curry! daar ben ik dol op. Ik maak een soort generische currypasta, erg eenvoudig: ui, look, gember, zonnebloemolie in de blender met (veel) kurkuma, kardemom, zout, peper, kruidnagel, chili, komijn, gemalen koriander, beetje kaneel. Ik koop al jaren geen currypasta meer :p
Ik ben zo bang dat kant en klare currypasta nog te scherp voor me is, zelfs als je kokosmelk toevoegt. Vroeger, toen ik nog wel pittig kon eten was ik er dol op. Misschien dat ik de curry van JOHANNAOWLETTE probeer te maken maar dan met heel weinig chili :-) Zou je de hoeveelheden nog willen vermelden voor de onderlinge verhoudingen?
Welke hoeveelheden bedoel je?
Ik heb ook de curry ontdekt en als fan van fair trade ga ik ook voor die optie.
De groene variant is nog zachter dan de gele. Mengen met kokosmelk, ook fair trade te koop!
Kun je ook minder kokosmelk doen en dan aanvullen met water en boulion?
Ja hoor, dat kan!