Het mag geen geheim zijn dat ik fan ben van Masterchef Australia, ik volg het programma al járen en heb 11 jaar geleden zelfs het eerste seizoen gezien. Aangezien dezelfde drie juryleden al 11 jaar met het programma meedraaien, ben ik ook fan van hen. Van Matt Preston heb ik bijvoorbeeld alle kookboeken in mijn kast staan en toen ik laatst een persbericht kreeg dat er weer een nieuw boek van hem uitkwam, kon ik het niet laten om een exemplaar aan te vragen. En YAY, wat ben ik er blij mee want wat is het weer een gaaf boek geworden. Als jij als OMF-volger fan bent van onze Fastfood Fridays dan weet ik zeker dat je de recepten van Matt ook geweldig vindt. Hoewel hij ‘vroeger’ iets meer de guilty kant op ging dan nu, staan er ook in zijn nieuwe boek Yummy, Easy, Quick weer meer dan genoeg recepten waarmee ik uit de voeten kan. Vandaag wil ik je graag iets meer over het boek vertellen en deel ik het recept voor Matts Mega saucijzenbroodje. En dat is me er eentje jongens, foei.
“Het nieuwe kookboek van MasterChef-lieveling Matt Preston. Yummy, Easy, Quick staat boordevol moderne klassiekers die nu nog makkelijker, lekkerder en sneller dan ooit op tafel te zetten zijn.
Yummy, Easy, Quick barst van de moderne klassiekers en heerlijk om te gebruiken bij het bereiden van eten voor je familie en vrienden. Geen lange lijstjes met ingewikkelde ingrediënten. Preston kijkt naar de alledaagse boodschappen uit je koelkast en voorraadkast om de gerechten te breiden. Tot slot zijn alle recepten binnen 30 minuten op tafel te zetten.
Preston brengt handige lijstjes met 45 budget-gerechten, 8 recepten die binnen 17 minuten klaar zijn, 46 vegetarische gerechten, 125 wereldgerechten en ga zo nog maar even door…”
Wat ik zo heerlijk vind aan Matt Preston zijn niet alleen zijn recepten maar ook de hele stijl van zijn boeken. Grappige anekdotes bij ieder recept, foto’s waar je je vingers bij aflikt, vrolijke maar stoere vormgeving… Ik hou er echt van! Zoals het persbericht al vermeld bevat Yummy, Easy, Quick moderne klassiekers; herkenbare gerechten die door af en toe een verandering aan ingrediënten net iets specialer worden.
Het boek is verdeeld in hoofdstukken die draaien om het hoofdingrediënt van de gerechten: kippendijen, kipfilet, eieren, visfilet etc. Wat ik echter misschien nog wel het leukste vind is het begin van het boek. Hier vertelt Matt op een grappige manier over zijn ervaringen met naar de supermarkt gaan en hartstikke praktisch is het hoofdstuk waarin hij zijn absolute musthaves vermeldt. Dingen die je volgens hem iedere week in huis moet halen tot een basisvoorraad thuis en ingrediënten en producten die ideaal zijn om in te vriezen. Yummy, Easy, Quick straalt plezier uit en het doet mij direct de keuken in willen duiken en lekkers te maken.
Het was voor mij echt lastig kiezen welk van de gerechten ik wilde maken voor Ohmyfoodness maar uiteindelijk werden het dus de Mega saucijzenbroodjes. Ik heb het recept iets hernoemd, Matt noemt het worstenbroodjes maar hier in Nederland verstaan wij daar toch iets anders over. Ook heb ik een aantal van de ingrediënten iets moeten aanpassen omdat niet alles in ons kikkerlandje makkelijk te verkrijgen is, maar al met al is het me gelukt en toverde ik een bijzonder smaakvol saucijzenbrood op tafel.
Yummy, Easy, Quick van Matt Preston is voor €25,99 onder andere te koop bij Bol.com en is een héle dikke vette aanrader.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Mega saucijzenbroodje van Matt Preston
Ingrediënten
- 1 vel vers bladerdeeg - uit de koelkast
- 300 gr rundergehakt
- 4 chipolataworstjes
- 1 rode ui - gesnipperd
- 1 groene appel - geschild en grof geraspt
- 50 gr havervlokken
- 1 klein handje verse peterselie - fijngesneden
- 1 el verse salie - fijngesneden
- 1 tl venkelzaad
- 1 ei - losgeklopt
- 1 el zwart/wit sesamzaad
- peper en zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.
- Knijp het vlees uit de chipolataworstjes en doe dit samen met het rundergehakt, ui, appel, havervlokken, verse kruiden en het venkelzaad in een kom. Voeg ook wat peper en zout toe.
- Kneed het geheel goed door tot alle ingrediënten vermengd zijn.
- Rol het vel bladerdeeg uit en stort het gehaktmengsel in het midden van het bladerdeeg. Vorm met je handen tot een grote worst/plak in de vorm van een gehaktbrood.
- Rol het vlees in het bladerdeeg en druk de vouwrand goed dicht. Duw ook de zijkanten van het saucijzenbroodje dicht.
- Smeer het hele brood in met losgeklopt ei en strooi de sesamzaadjes over het bladerdeeg.
- Bak het saucijzenbrood in het midden van de oven in 45 minuten goudbruin, knapperig en gaar.