Al eerder plaatste ik op OMF een recept voor pizza met gegrilde groenten, maar beschouw die van vandaag als een verbeterde versie. Deze variant voor pizza met geroosterde groenten die ik vandaag met je ga delen komt uit het Weight Watchers kookboek Gezond Gezin en is niet alleen gezond maar ook nog eens erg vullend en vega. Wanneer ik zin heb in pizza en niet al te slecht wil doen is deze ongetwijfeld mijn favoriet. Ik cheat een klein beetje door een kant-en-klare pizzabodem te gebruiken, maar hierdoor is deze pizza ook makkelijk op een doordeweekse dag te maken. Wil je alles zelf maken, voel je dan vrij om je eigen pizzabodem(s) te maken uiteraard!
Waarom kies ik soms voor een pizza met gegrilde groenten?
Echt gezond is een pizza met gegrilde groenten natuurlijk niet, maar voor mij is het wel een bewustere keuze dan een pizza uit de diepvries. Een pizza die ik zelf beleg met gegrilde groenten is voedzamer en minstens net zo lekker, en geeft me de vrijheid om te experimenteren met verschillende soorten groenten. De groenten bevatten diverse voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels, die essentieel zijn voor een gebalanceerd dieet. Daarnaast vind ik groenten op een pizza niet alleen gezond, maar ook nog eens lekker qua textuur en voegen ze een heerlijke knapperigheid toe! Op deze pizza heb ik ook gekozen voor aardappelen. Dun gesneden aardappelen worden lekker krokant in de oven. Echt een tip om een keer te proberen!
Een vega pizza met gegrilde groenten.
Een vega pizza biedt diverse gezondheidsvoordelen. Ten eerste, door het weglaten van vlees verlaag je de inname van verzadigde vetten en cholesterol, wat goed is voor je hart. Ook draag je bij aan een lagere milieu-impact, omdat plantaardige ingrediënten minder hulpbronnen vereisen dan dierlijke producten. Meestal probeer ik 2 a 3 dagen vlees of vis te eten en de rest van de week te kiezen voor vegetarische gerechten.
Heel veel keuze in kant-en-klare pizzabodems
De keuze voor een kant-en-klare pizzabodem lijkt misschien een minder gezonde optie, maar tegenwoordig zijn er vele gezondere alternatieven beschikbaar die volkoren of glutenvrije opties bieden. Deze alternatieven zijn vaak verrijkt met extra vezels en voedingsstoffen, wat ze een uitstekende keuze maakt voor diegenen die gezonder willen eten. Dit maakt het eenvoudiger om een snelle, gezonde maaltijd te bereiden zonder veel tijd te besteden aan de voorbereiding. Zo blijft er meer tijd over om te genieten van je pizza met gegrilde groenten.
Wil je nog meer toevoegen aan deze pizza met gegrilde groenten?
Normaal houd ik van heel veel kaas (zeker op een pizza), maar nu heb ik ervoor gekozen om alleen een klein beetje geraspte 30+ te gebruiken. Je kunt natuurlijk nog andere kazen toevoegen zoals mozzarella of geitenkaas, die beide hun eigen unieke smaak en textuur toevoegen aan de pizza met gegrilde groenten. Of gebruik diverse kruiden en specerijen zoals oregano of zwarte peper om de smaak te versterken. Ook het toevoegen van unieke ingrediënten zoals artisjokken, zongedroogde tomaten of zelfs enkele kappertjes kan een manier zijn om je pizza naar je eigen smaak aan te passen.
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 1 verse pizzabodem van Albert Heijn met tomatensaus
- 2 handvol geraspte 30+ kaas
- 4 roseval aardappeltjes
- ¾ courgette
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde tijm
- peper en zout
- 1 eetlepel olijfolie
- verse rucola
1. Was de roseval aardappeltjes onder de koude kraan en snijd ze in een dunne plakjes. Blancheer ze kort en doe ze daarna in een ovenschaal.
2. Snijd de paprika in dunne reepjes, de knoflook in plakjes, de courgette partjes en de rode ui in halve ringen. Doe alle groenten en de knoflook bij de aardappeltjes in de oven schaal. Schep de groenten om met olijfolie, peper en zout en de gedroogde tijm. Rooster de groenten 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
3. Rol ondertussen de pizzabodem uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat en verdeel de tomatensaus erover. Strooi vervolgens de kaas over de tomatensaus.
4. Verdeel de geroosterde groenten over de pizzabodem en bak de pizza vervolgens nogmaals 15 minuten in het midden van de oven tot de bodem gaar is en de kaas gesmolten.
5. Snijd de pizza in vier stukken en serveer met verse rucola.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Aardappels op een pizza?! Dat heb ik niet vaker gezien! Lijkt me wel super lekker, hou van gegrilde groente!
Oeh heerlijk! Krijg er gewoon honger van!
Ziet er lekker uit!
Zo’n zelf belegde pizza vind ik altijd heerlijk.
ziet er echt heerlijk uit , krijg er zelfs honger van!
Dat ziet er echt heerlijk uit.
Oh heerlijk!!
Dit lijkt me echt heerlijk!