Het is bijna Koningsdag, dus ik vond het wel tijd worden om een oranje cheesecake uit de slowcooker met je te delen. Qua kleur is ‘ie natuurlijk perfect voor deze ‘feestdag’, maar eigenlijk is de cheesecake lekker op ieder moment van het jaar. De oranje kleur krijgt hij namelijk dankzij sinaasappel en multivitamine drank.
Die ingrediënten maken deze cheesecake heerlijk fris en daarom vind ik hem bij uitstek ook geschikt voor de warmere zomermaanden.
Het leukste van alles: ik heb de cheesecake deze keer niet in mijn oven gemaakt, maar in de slowcooker! Dat kan namelijk súper goed. In het artikel hieronder vertel ik je precies hoe ik het heb gedaan, hoe je het recept kunt aanpassen naar jouw multi- of slowcooker, maar uiteraard deel ik ook het ovenrecept met je.
Zo kan iedereen aan de slag met de oranje cheesecake!
Het fijnste hakmolentje dat er is!
Maar eerst nog even dit. Bij het maken van een cheesecake begin je met het maken van de bodem. Jullie weten inmiddels hoeveel cheesecakes ik heb gemaakt en nog steeds maak, dus een goed apparaat om koek te verkruimelen voor een cheesecakebodem is bij mij onmisbaar.
En nu, na werkelijk tientallen apparaten geprobeerd te hebben, heb ik de allerfijnste ontdekt: de Desire Matt Mini Hakmolen van Russell Hobbs. Ja, RH is een vaste partner van Ohmyfoodness maar écht, ik heb nog nooit zo’n fijn hakmolentje gehad. Zelfs hun 3-in-1 staafmixer kan op dit vlak niet tippen aan de hakmolen.
De Desire Matt Mini Hakmolen heeft een glazen(!!) kom, dat is al een pluspunt want vaak zijn de kommen van dit soort apparaten gemaakt van plastic, met een vulcapaciteit van 500ml. Dat is helemaal niet zo heel mini, want ik heb alle Jodekoeken voor deze cheesecake er in een keer in kunnen vermalen.
Je kunt de hakmolen gebruiken voor het fijnhakken van groenten, kruiden, noten en dus ook voor koeken. Ik verwacht van zulke apparaatjes niet dat ze de kracht hebben van een grotere foodprocessor, maar deze keer was ik positief verrast. De Jodekoeken waren in een paar keer pulseren namelijk helemaal fijngemalen. In mijn foodprocessor moet ik daar toch net iets meer tijd voor uittrekken.
Wil je de Desire Matte Mini Hakmolen van Russell Hobbs proberen, dan scoor je die het eenvoudigst bij Bol.com.
Over naar de oranje cheesecake!
Oranje cheesecake
Het leek me leuk om speciaal voor Koningsdag een oranje cheesecake te maken. Ik maakte al eens eerder een Koningsdag cheesecake, maar toen ging ik vooral aan de slag met kleurstoffen. Die wilde ik deze keer eigenlijk achterwege laten. Ik wilde een frisse, gebakken cheesecake maken, zonder kunstmatige kleuren.
En dus bedacht ik een cheesecake op basis van sinaasappel en maakte ik een jelly achtige topping van multivitamine. En zeg nou zelf: de oranje cheesecake ziet er toch op en top Koningsdag-proof uit?
Ik heb behoorlijk wat testers voor de cheesecake gehad en iedereen was het er unaniem over eens dat het een heerlijk smeuïge, frisse cheesecake is geworden. Ook top voor later in het jaar dus.
Cheesecake met sinaasappel
Ik ben zelf niet héél groot fan van citrus in gerechten, maar deze cheesecake met sinaasappel is precies fris genoeg. Het bittere dat sinaasappels af en toe kunnen hebben, proef je in deze cheesecake totaal niet terug. De sinaasappel is ook helemaal niet overheersend. Zelfs de sinaasappel ‘hater’ in mijn testpool vond de sinaasappel cheesecake héérlijk.
Ik verwerkte fijn geraspte sinaasappelschil in de cheesecakebodem en dat bleek een goede keuze te zijn. De bodem smaakt er net iets lichter door, een hele welkome afwisseling met de toch wel stevige koeken en boter. Note to self: veel vaker citrus toevoegen aan cheesecakebodems.
Het sap van diezelfde sinaasappel verwerkte ik ook in het cheesecakebeslag. Hier wordt de cheesecake niet alleen extra fris van, het zorgt ook voor de heerlijk smeuïge textuur naderhand. Want zeg nou eerlijk: niemand houdt van een droge cheesecake waar je direct een glas water achteraan moet drinken, toch?
Voor de oranje topping van deze cheesecake gebruikte ik multivitamine drank. Hier kun je eventueel ook sinaasappelsap voor gebruiken, maar multivitamine heeft vaak net een iets meer oranje kleur dan sinaasappelsap. De drank meng je met gelatine, meer is het niet. Er komt geen extra suiker, slagroom, boter of wat dan ook aan te pas.
Super simpel toch?
Cheesecake uit de slowcooker
Normaal gesproken maak ik mijn cheesecakes altijd in de oven, maar deze keer ging ik voor cheesecake uit de slowcooker. Ideaal, want het bespaart je een hoop verbruikerskosten. Een slowcooker is immers vele malen zuiniger dan een oven.
De cheesecake maak je op slowcookstand High en je kunt werkelijk iedere slowcooker gebruiken die je hebt, zolang er maar een springvorm in past. Ik gebruikte zelf een springvorm van 20cm doorsnede en die is perfect voor in mijn Satisfry Multicooker van Russell Hobbs.
In mijn Satisfry had de cheesecake precies 2,5 uur nodig om goed te garen. Daarna mag de cheesecake nog een extra uurtje in de multicooker blijven staan om rustig te kunnen afkoelen. Zet wel de deksel van de multicooker iets open zodat de warmte rustig kan ontsnappen. Dit gaat het makkelijks door een pollepel tussen de deksel en de binnenpan te leggen.
Gebruik je een andere slowcooker, begin dan na 1,5 uur met het controleren van je cheesecake. Als je de springvorm lichtjes heen en weer schudt, moet het midden van de cheesecake zachtjes meebewegen. Een beetje als dikke pudding, zeker niet vloeibaar dus!
Deze cheesecake in de oven maken
Heb je geen slow- of multicooker, dan kun je de cheesecake uiteraard ook in de oven bakken. Bak de cheesecake dan in het midden van de oven, gedurende 75 minuten op 150 graden Celsius. Zet een ovenschaal met een laagje water onderin de oven om te voorkomen dat de cheesecake scheurt.
Russell Hobbs Satisfry multicooker
De Satisfry Multicooker van Russell Hobbs heb je inmiddels al veel vaker voorbij zien komen hier op OMF. Ik heb er ook al een complete review over geschreven en nog altijd is het een van de meest gebruikte apparaten in mijn keuken. Hij doet dienst als slowcooker, Airfryer, maar ook als mini vervanger voor de oven, grillapparaat… Ideaal!
Voor de oranje cheesecake gebruikte ik deze keer mijn slowcookstand, maar mocht je de Satisfry Multicooker in huis hebben, dan kun je ook de bakfunctie gebruiken. Dan is de cheesecake al in 40 minuten klaar! Zie dit recept voor een lekkere aardbeiencheesecake die gemaakt is met de bakfunctie van de Satisfry.
Jullie zitten er vast al op te wachten, maar ik heb inderdaad weer een fijne kortingscode voor je! Met de code SABINE20 (invullen onder ‘cadeaukaart’ tijdens het afrekenen), scoor je de Russell Hobbs Satisfry Multicooker deze week met 20% korting.
Go go go naar Bol.com!
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Oranje cheesecake uit de slowcooker
Benodigdheden
- springvorm (20cm)
- Russell Hobbs Desire Matte Mini Hakmolen
- beslagkom en garde
Ingrediënten
Voor de bodem
- 200 g Jodekoeken
- geraspte schil van 1 sinaasappel
- 75 g boter
Cheesecakevulling
- 600 g naturel roomkaas
- 100 g crème fraîche
- 125 g suiker
- sap van 1 sinaasappel
- 1 el bloem
- 3 eieren
- 1 eidooier
Oranje topping
- 200 ml multivitamine drank
- 3 blaadjes gelatine
Instructies
- Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen van de vorm in.
- Breek de jodekoeken in de Russell Hobbs Desire Matte Mini Hakmolen en maal ze fijn. Voeg de geraspte sinaasappelschil aan de koekkruimels toe.
- Schep de koekkruimels door de gesmolten boter en stort de bodemmix in de springvorm. Druk goed aan met een lepel.
- Klop voor de cheesecakevulling alle ingrediënten goed op. Voeg dan een voor een de eieren en de eidooier toe en spatel deze rustig door het beslag.
- Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm en plaats de springvorm in de Russell Hobbs Satisfry multicooker.
- Zet de multicooker op slowcookstand High en gaar de cheesecake 2,5 uur.
- Zet daarna de multicooker uit en steek een pollepel tussen de deksel zodat deze iets open blijft staan. Laat de cheesecake nog een uur in de multicooker staan.
- Haal de springvorm uit de multicooker en zet deze op het aanrecht. Laat de cheesecake afkoelen naar kamertemperatuur.
- Laat de blaadjes gelatine 5 minuten in koud water weken.
- Schenk de multivitamine in een steelpannetje en verwarm dit op de kookplaat. Voeg de gelatine toe en roer goed door tot de gelatine is gesmolten.
- Laat de multivitamine heel iets afkoelen en schenk de mix daarna over de bovenkant van de cheesecake.
- Zet de oranje cheesecake minimaal 4 uur, maar bij voorkeur een hele nacht in de koelkast om op te stijven.