Spritsen met chocolade

Koekjes maken vind ik altijd leuk. Zeker als het bijzondere koekjes zijn, die je niet al te gemakkelijk maakt. Spritsen vind ik erg lekker, niet te zoet en lekker bros. Die wilde ik wel eens zelf maken. En ik maakte ze nog extra lekker door ze voor de helft te bedekken met chocolade.

chocospritsen

Wat heb je nodig?

  • 100 gr zachte boter (zorg dat deze ruim vantevoren uit de koelkast ligt)
  • 40 gr poedersuiker
  • 2 eierdooiers
  • 1,5 theelepel vanille-extract (of aroma)
  • 125 gr bloem
  • Eventueel wat melk
  • 100 gr pure chocolade
  • 30 gram extra boter

1. Zorg dat de oven vast voor verwarmd is op 180°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.

2. Klop in een grote kom de boter met de poedersuiker romig met een mixer. Voeg de eidooiers en het vanille-extract er geleidelijk door tot het volledig is opgenomen.

3. Zeef de bloem boven het mengsel en roer met een lepel het geheel tot een glad beslag. Merk je dat het beslag te dik is, kun je wat melk toevoegen, doe dit beetje bij beetje, zodat het beslag niet te dun wordt.

4. Schep het mengsel in een spuitzak met een stervormig spuitmondje en spuit er koekjes mee. Je kunt gegolfde spritsen maken, ronde spritsen of zoals ik deed, dubbele spritsen.

5. Bak de spritsen in 12 minuten (grote voordeel van koekjes bakken, gaat vaak lekker snel) tot ze goudbruin zijn. Laat ze goed afkoelen op een rooster voor je verder gaat.

6. Smelt de chocolade au-bain-marie met de boter en roer het glad. Doop de afgekoelde koekjes half in de gesmolten chocolade en laat het stollen.

Je kunt de spritsen met chocolade een dag of 4 bewaren een goed afsluitbaar doosje (daarna worden ze slof), maar ze zijn zo lekker dat ze die 4 dagen waarschijnlijk niet halen!

chocospritsen

Join the Conversation

  1. Ik vind ‘bijzondere’ dingen ook altijd leuk om te maken, kijken of het lukt. Deze onthou ik even!

    1. Annebeth says:

      Dat vind ik ook leuk ja! Kijken of ik het kan, zeg maar ;-)

  2. Cecilia says:

    Wow this looks soooo good. I wish I could read your language so i can bake this!!

  3. Oh my god, veel te lekker!

  4. Yum!My guilty pleasure: spritsen met chocolade! Ik kan daar echt niet vanaf blijven.

    1. Annebeth says:

      Wij ook niet, ze waren in een mum van tijd op! ;-)

  5. Jummie! Kun je me een doosje toesturen? :)

    1. Annebeth says:

      Haha! Helaas, ze zijn allemaal op!

  6. Klinkt heerlijk! Helaas ben ik gezond bezig dus ik sla ze toch maar over haha

  7. Willemijn says:

    mmmm… deze koekjes komen mij bekend voor!

    1. pauwels ghislaine says:

      Ik ik maakte die als ik 14 jaar was ben nu 81

  8. Oeh, spritsen zijn zo lekker! Nooit aan gedacht om die zelf te maken, maar dat ga ik toch maar een keertje doen.

  9. sarona says:

    Ziet er heerlijk uit!
    Wil ze gaan maken maar gebruik je zelfrijzend bakmeel of gewoon bloem?

    1. Annebeth says:

      Gewoon bloem :-)

  10. Jonneke says:

    De mijne waren niet echt krokant..kan dat komen door te kleine eitjes? Moest ook best wat melk toevoegen en nog was het deeg wat dik! Wat kan ik de volgende keer anders doen, want de smaak was er wel!

    1. Het kan inderdaad aan de eieren liggen! Ik gebruik meestal maat L. Maar het kan ook aan de oven liggen hoor, die verschilt bij iedereen. Probeer de volgende keer de temperatuur iets hoger te zetten.

  11. Devanna says:

    Het recept precies opgevolgd en toch mislukt.
    Koekjes lopen uit dus de ribbeltjes verdwijnen, ze blijven taai en niet knapperig. Ziet de boter gewoon bubbelen als ze in de oven liggen.
    Heb het idee dat de verhoudingen niet helemaal kloppen. Zit ook weinig smaak aan. Jammer.

  12. Spritseter 201 says:

    Krokant maar ze zakken in elkaar, de vorm verdwijnt als ze in de oven zitten. Hoe komt dat?

    1. Dat kan tal van redenen hebben. Alleen grotere eidooiers kunnen al effect hebben. Als je ze nog eens gaat maken kun je het koekbeslag eerst even in de koelkast leggen om het lichtjes op te laten stijven. Dan houdt het vaak wat beter vorm.

  13. GERRY says:

    SABINE,
    KAN IK ZE OOK MAKEN MET AMANDELMEEL OF KOKOSMEEL?
    ZEKER IS DAT IK ZE GAAT MAKEN.

    MET LEKKERE GROETJES, GERRY

    1. Als je de koekjes met amandelmeel wilt maken dien je de hoeveelheid bloem te vermenigvuldigen met 1,5. Kokosmeel wordt lastig, dit neemt veel te veel vocht op. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close