Bananen bars met karamelglazuur

351

Tijd voor weer een zoete lekkernij binnen de OhMyFoodness keuken. Bakken met fruit gebeurt me niet vaak en zeker niet met bananen. Bananenmuffins zijn wel eens langsgekomen, maar dat is toch wel weer vrij basic. Tijd voor iets nieuws en na wat kokkerellen met vriendlief rolden daar heerlijke bananen bars uit, afgemaakt met een laagje karamelglazuur. Heerlijk voor bij de koffie, thee of op een high tea. Dit recept is gebaseerd op het boek: 1 Beslag, 100 Cakes. 

Wat heb je nodig? (cake van 15×15 cm)
Voor de cake:

  • 185 gram bloem
  • 110 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 60 gram ongezouten zachte roomboter
  • 3 losgeklopte eieren
  • 65 ml crème fraiche
  • 1 theelepel vanille aroma
  • 2 rijpe bananen
  • 1 eetlepel bakpoeder

Voor het glazuur:

  • 3 eetlepels ongezouten roomboter
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels crème fraiche
  • 80 gram poedersuiker
1. Verwarm de oven voor op 160°C en vet een bakvorm van 15 cm x 15 cm (of iets groter) in met een beetje boter of zonnebloemolie. Om er helemaal zeker van te zijn dat de cake straks los laat uit de vorm, kun je ook nog wat bakpapier onderin de ingevette vorm leggen.

 

2. Zeef de bloem met de bakpoeder boven een kom en voeg hieraan de rest van de ingrediënten voor de cake toe, op de banaan na. Meng alle ingrediënten met een elektrische handmixer door elkaar totdat ze net gemengd zijn.

 

3. Knijp de banaan fijn (of prak de bananen met een vork) en voeg deze aan het beslag toe. Roer nog even door met de mixer. Kleine stukjes banaan mogen best blijven zitten, het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn.

 

4. Stort het beslag in de bakvorm en bak de cake 60 minuten in het midden van de oven.

 

5. Laat de cake ongeveer tien minuten in de bakvorm afkoelen. Leg de cake vervolgens op een taartrooster en laat volledig afkoelen. Ondertussen kun je met het glazuur aan de gang.

 

6. Smelt voor het glazuur de boter met de basterdsuiker in een pannetje en blijf doorroeren. Hou het vuur middelhoog tot laag, je wilt immers niet dat de suiker aanbrandt. Laat de boter met de suiker zo’n twee minuten pruttelen.

 

7. Voeg de crème fraiche en de poedersuiker aan de boter toe en roer goed door. Laat het glazuur minimaal een halfuur staan zodat het dik kan worden. Bestrijk vervolgens de afgekoelde cake met het karamelglazuur.

 

 

Join the Conversation

  1. Mmmm, dat ziet er lekker uit! Deze ga ik ook eens proberen!

  2. Owh wat ziet dit er wel heerlijk uit! De combinatie banaan en karamel is ook niet verkeerd volgens mij…
    Nog een spellingsfoutje: in de tweede zin, ‘Bakken met fruit gebeurd …’ moet gebeurT zijn volgens mij :’)

    1. Annebeth says:

      Het is aangepast! Dankje :-)

  3. Ziet er heerlijk uit!

  4. Ik dacht afgestapt te zijn van banaan in dessert/cake-gerechten, maar deze wil ik wel proberen!

  5. Ziet er weer heerlijk uit! De familie is hier alleen even aan het minderen na de vakantie, dus ik onthoud het wel voor later!

    X GerJanne

  6. Marloes says:

    Zou je hier ook de inhoud van een gekookt blikje gecondenseerde melk oo kunnen smeren? Hoef je de.caramel niet te maken..

    1. Ja hoor, dan worden het bananenbars met dulche de leche. Smaakt vast heerlijk! ;)

  7. Anneke Vredeveld says:

    Hmmmm..ziet er heerlijk uit! Heb vanochtend met mijn meiden je citroenkoekjes (weer) gemaakt, feestje om de zon alsnog een beetje tevoorschijn toveren, moet nu echter wel een poetsbeurt inlassen, hahaha! Poedersuiker is altijd pret! ;-)

  8. Claudia de Doelder says:

    Súper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close