Gegratineerde ovenschotel met witte asperges en beenham

Ieder jaar als het voorjaar weer aanbreekt begin ik stiekem al een beetje te stuiteren. Voorjaar betekent in mijn ogen namelijk ook dat het seizoen voor witte asperges weer begint en laat ik daar nou DOL op zijn. Inmiddels liggen de bundeltjes witte asperges alweer in de supermarkten en kun je ze bij tal van boeren langs de weg halen. Zálig. Op OMF staan al heel veel recepten met witte asperges, binnenkort zal ik ze allemaal een keer bundelen voor je zodat je niet al te lang meer hoeft te zoeken. Vandaag is het in ieder geval weer tijd voor een nieuw recept. Ik maakte een gegratineerde ovenschotel met witte asperges en beenham. Het is een soort traditionele asperges meets asperges met ham en kaas gerecht geworden. Een gouden combinatie als je het mij vraagt, eentje die echt perfect is voor iedere dag want het gerecht is lekker snel klaar en je hebt er maar héél weinig afwas van. En vooral van dat laatste worden we allemaal vrolijk toch? Asperges laten zich overigens heel makkelijk (rauw) invriezen dus mocht je het hele jaar willen genieten van het witte goud of simpelweg zoveel hebben gekocht dat je even niet weet wat je met de hoeveelheid aanmoet, vries ze dan lekker in. Blijft weken – maanden houdbaar. Kun je mooi de andere recepten op OMF ook nog proberen.

Gegratineerde ovenschotel met witte asperges

Gegratineerde ovenschotel met witte asperges

3.49 van 43 stemmen

Gegratineerde ovenschotel met witte asperges en beenham

Porties2 personen

Ingrediënten

  • 400 gr vastkokende aardappelen in grove stukken
  • 200 ml kookroom
  • 150 gr geraspte kaas
  • 1 el grove mosterd
  • 300 gr witte asperges geschild, in drieën gesneden
  • 200 gr beenham dunne plakjes
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal lichtjes in met wat olie.
  • Kook de aardappelen tot ze bijna gaar zijn. Giet af en laat de aardappelen even uitwasemen. Leg de aardappelen onderin de ovenschaal.
  • Kook de gesneden witte asperges zo'n 3 minuten voor en verdeel deze vervolgens over de aardappelen in de ovenschaal. Bestrooi met peper en zout.
  • Verwarm de kookroom in een steelpannetje en voeg hier de mosterd en 100 gr geraspte kaas aan toe. Roer door tot de kaas gesmolten is. Schenk de roomsaus over de aardappelen en asperges in de ovenschaal.
  • Drapeer de plakjes beenham over de witte asperges in de ovenschaal. Strooi de rest van de geraspte kaas over de ham.
  • Bak de ovenschotel met witte asperges en beenham in het midden van de oven zo'n 20 minuten tot de aardappelen en asperges volledig gaar zijn en de kaas bovenop gesmolten is.

Join the Conversation

  1. Sandra says:

    Oh dit lijkt me echt waanzinnig lekker! Asperges met ham en roomsaus zijn sowieso al goud en dit lijkt me een heel fijne twist :-)

  2. Joyce - LemonyLifeNL says:

    Ik ben echt dol op asperges! Dus dit lijkt me ook heerlijk!

  3. Nicole says:

    Dit ziet er heerlijk uit! Krijg hier echt trek van :)

  4. Linda van der Velden says:

    Wow te lekker deze schotel! Afgelopen weekend gemaakt en voor volgend weekend staat hij weer op de planning jammieeee!

    1. Sabine Author says:

      Ha, wat leuk! :D

  5. Louise says:

    Waanzinnig lekker is deze ovenschotel. Dit vind ik het lekkerste aspergegerecht.

  6. Asperges Stoofschotel says:

    Ooh wat een leuk recept!!
    Heb het afgelopen weekend uitgeprobeerd, en dacht dat het heel erg “papperig” zou worden, maar het is heerlijk zacht en romig, en super simpel, Thnx!

  7. Gertrude says:

    Klopt het dat je de aardappels niet schilt? Of lijkt dat zo op de foto? Het lijkt me een heerlijk recept. Ik ga het morgen maken.

    1. Sabine Author says:

      Klopt :)

  8. Marvin says:

    Vandaag gemaakt. Super simpel, super lekker!

  9. Kunnen er ook krieltjes gebruikt worden? Beetgaar?

  10. Marjolein says:

    Net gemaakt, superlekker! Thanks voor het recept :)

  11. Heerlijk, super recept maar iets aangepast. Kookroom 250 ml gedaan en iets meer mosterd. Wij vonden 3 minuten voor de asperges net even te kort, volgende keer asperges 5 minuten voorkoken. We snijden de asperges na het voorkoken in 3 stukken en leggen deze op de aardappelen (partjes aardappel kan ook denk ik) wij hebben in elk geval genoten van de smaken…hmm echt een aanrader.

  12. Gertrude Drenth says:

    Gebruik je gegrilde of gerookte beenham?

    1. Dat maakt niet uit, je kunt gebruiken wat je lekker vindt.

  13. Femke says:

    dit is al jaren mijn meest favoriete recept met asperges! zo fijn dat het weer aspergetijd is!!! wij smullen er op los ;-)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close