Homemade runderbouillon

Tot een paar maanden geleden had ik nog nooit zelf bouillon gemaakt. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Ik dacht dat ik voor die tijd vooral het idee had dat het veel te veel werk zou zijn. Maar heel eerlijk: er zijn maar weinig dingen makkelijker dan het maken van bouillon. Iedereen met een beetje geduld kan het. Mijn eerste kennismaking met het zelf maken van bouillon was met kippenbouillon. Ik was al een paar dagen een beetje ziekig en het enige dat goed binnenbleef was soep. Nu ben ik helemaal niet tegen het gebruik van bouillonblokjes, maar als ik me niet goed voel ga ik liever voor zo vers mogelijk. De kippenbouillon die ik toen maakte was heerlijk en ik besloot het laatst nog eens te proberen. Deze keer maakte ik echter runderbouillon en hoewel ik geen foto heb gemaakt van het eindresultaat, wil ik toch mijn recept met je delen. Deze homemade runderbouillon leent zich prima als basis voor noedelsoepen maar kan natuurlijk ook voor iedere andere soep gebruikt worden.

Wat heb je nodig? (2-3 liter bouillon)

  • 1 kilogram runderschenkels
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels prei
  • 1 knolselderij
  • 2 uien
  • 2 winterpenen
  • 3 laurierblaadjes
  • 6 kruidnagels
  • 4 takjes verse peterselie
  • 6 peperkorrels
  • grof zeezout
  • 4 liter water

1. Snijd alle groenten grof, schil waar nodig en was ze (ook waar nodig) onder de kraan.

2. Doe de groenten vervolgens samen met het vlees, de laurierblaadjes, kruidnagels, peterselie, peper en zout in een diepe, grote pan.

3. Schenk het water in de pan en breng het geheel aan de kook. Draai zodra het water kookt het vuur volledig laag. Het is niet de bedoeling dat de bouillon kookt.*

4. Laat de bouillon vervolgens zonder deksel op de pan 6 uur trekken.

5. Schep de schenkels uit de pan en zeef vervolgens de bouillon. Gooi alle groenten weg, die hebben nu echt al hun smaak afgegeven en zijn niet meer bruikbaar. Het vlees kun je fijn snijden en voor andere gerechten (zoals noedelsoep!) gebruiken. Breng de runderbouillon desgewenst nog op smaak met peper en zout.

6. Bewaar de bouillon in een dichte en schone fles in de koelkast of gebruik hem direct.

*Ik heb van mijn slager geleerd dat het beter is om bouillon tijdens het trekken niet te laten koken. Door het niet laten koken ontstaat er namelijk geen schuim op de bouillon en hoef je dat tijdens het trekken niet weg te scheppen. Het niet hoeven af te schuimen bespaard je een hoop tijd en moeite! Neem die tip dus van harte.

De featured image komt van Shutterstock

Join the Conversation

  1. Stephanie | Kookles Thuis says:

    Wat een goede tip van je slager!! Die ga ik zeker gebruiken. Zelfgemaakte bouillon is natuurlijk het aller- allerlekkerste (en zoveel beter voor je)! Als ik teveel heb, reduceer ik de bouillon ook wel (na het zeven, laten inkoken) en gebruik ik zo’n ijsblokjes tray op ze in te vriezen. Super lekker als je een goede jus wilt maken (zonder smaakversterkers enzo) gewoon een blokje uit de vriezer halen en in de pan gooien.

    1. Sabine Author says:

      Dat is ook een goede! Ik heb nooit teveel bouillon (moet écht een grotere pan hebben daarvoor haha), maar ik ga het onthouden.

  2. Michel Willems says:

    Hoi Sabine,

    Je slager heeft gelijk maar er is nog iets. Het niet laten koken van je bouillon heeft ook nog als voordeel dat je een heldere bouillon bereidt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close