Dit recept voor hertenbiefstuk met rode wijnsaus is dodelijk simpel en binnen no-time klaar! Heel eerlijk: ik eet vrijwel nooit een stukje wild buiten Kerst om. Ik weet niet precies waarom, maar misschien vind ik het te delicaat, te chique voor een gewoon weekend. Wild eet je als je iets te vieren hebt, dat is een beetje mijn perceptie. Veel mensen denken overigens dat wild heel lastig te bereiden is, maar dat is helemaal niet waar. Deze hertenbiefstuk met rode wijnsaus is super simpel. En ook fijn: het is heel snel klaar. De rode wijnsaus kun je al (ver) van tevoren maken en eventueel zelfs bewaren in de vriezer. Zo hoef je op de avond van het kerstdiner alleen de saus nog even op te warmen en het hertenbiefstukje te maken. Een koud klusje. Ik serveerde er overigens gegrilde witlof bij, ook een dikke aanrader.
Waarom hertenbiefstuk met rode wijnsaus?
Hertenbiefstuk met rode wijnsaus is echt zo’n gerecht dat meteen luxe uitstraalt. Zeker tijdens de feestdagen wil ik altijd net even extra mijn best doen, en met wild vlees zoals hert zit je eigenlijk altijd goed. De rijke en volle smaak van hert past perfect bij een goede rode wijnsaus. De combinatie van hertenbiefstuk met rode wijnsaus geeft een feestelijke maaltijd zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Bovendien is hertenbiefstuk een mager stuk vlees, wat betekent dat het relatief gezond is vergeleken met bijvoorbeeld een ribeye of entrecote. Het vlees heeft een diepe, intense smaak die vooral goed tot z’n recht komt met een krachtige saus zoals de rode wijnsaus.
Zo bereid je hertenbiefstuk perfect
Als het op het bereiden van hertenbiefstuk aankomt, is er één gouden regel: zorg ervoor dat je het vlees niet te lang bakt. Omdat het een mager stukje vlees is, kan hertenbiefstuk snel taai worden als je het te lang laat garen. Mijn advies: houd het medium-rare voor de beste smaakbeleving.
Voordat je de biefstuk bakt, is het belangrijk om het vlees op kamertemperatuur te laten komen. Haal het minstens 30 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast. Hierdoor bakt de biefstuk gelijkmatig en voorkom je dat het van buiten al gaar is terwijl het van binnen nog koud is.
Zorg dat de pan goed heet is voordat je de biefstuk in de boter legt. Je wilt een mooie korst krijgen, en dat doe je door de biefstuk snel aan te schroeien op hoog vuur. Vervolgens kun je het vuur wat lager zetten en het vlees nog even zachtjes laten garen. Houd er rekening mee dat het vlees nog iets verder gaart nadat je het uit de pan hebt gehaald, dus laat het een paar minuten rusten voordat je het aansnijdt.
De perfecte rode wijnsaus
De rode wijnsaus is kun je dus al ver van tevoren voorbereiden, zoals ik al eerder zei. Dit is niet alleen praktisch, maar het zorgt er ook voor dat de smaken goed kunnen intrekken en de saus nog rijker wordt.
Welke wijn je gebruikt voor de saus maakt trouwens best veel uit! Kies het liefst voor een rode wijn die je ook lekker vindt om te drinken. Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon past uitstekend bij het diepe, aardse karakter van het hertenvlees. Je hoeft echt geen dure fles te kopen, maar vermijd de allergoedkoopste wijnen – die kunnen een te scherpe smaak aan de saus geven.
De basis van de saus is simpel: rode wijn, sjalotjes, knoflook, tijm en een beetje bouillon. Laat de wijn flink inkoken zodat de smaken intens worden, en voeg aan het eind een klontje boter toe voor die zijdezachte textuur. Dat maakt de saus lekker vol en romig, zonder dat het te zwaar wordt. Het resultaat is een saus die het gerecht echt afmaakt!
Wat serveer je bij hertenbiefstuk met rode wijnsaus?
Nu je hertenbiefstuk met rode wijnsaus perfect bereid is, wil je natuurlijk dat de bijgerechten dit gerecht aanvullen. Zoals ik eerder al zei, koos ik voor gegrilde witlof. De bittere smaak van witlof werkt verrassend goed samen met de rijke, zoete tonen van de rode wijnsaus. Het contrast in smaken maakt het gerecht spannend en in balans.
Een andere fantastische keuze zou aardappelpuree kunnen zijn. Een romige puree van bijvoorbeeld kruimige aardappels of zelfs knolselderij zorgt voor een zachte tegenhanger van het krachtige hertenvlees. Ook geroosterde wintergroenten zoals wortels, pastinaak en spruitjes passen uitstekend bij dit gerecht. Ze brengen een beetje zoetigheid en textuur op het bord.
Een feestmaal zonder stress
Wat ik misschien nog wel het fijnste vind aan dit gerecht, naast de heerlijke smaken natuurlijk, is hoe weinig stress het geeft op de avond zelf. Veel kun je van tevoren al voorbereiden, waardoor je tijdens het diner zelf niet hoeft te haasten. Zet de wijnsaus alvast klaar, breng de biefstukken op temperatuur en richt je vervolgens op het gezellig maken van de tafel. Voor je het weet, staat er een chique feestmaal op tafel dat eruitziet alsof je uren in de keuken hebt gestaan!
Geniet van je hertenbiefstuk met rode wijnsaus!
Wat heb je nodig? (4 personen)
- 4 hertenbiefstukjes
- 4 (grote) stronken witlof
- olijfolie
- peper en zout
- boter
Rode wijnsaus:
- 2 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 400 milliliter volle rode wijn
- 200 milliliter/gram vleesfond
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblad
- 100 gram ijskoude boter + extra
1. We beginnen met het maken van de rode wijnsaus, die kun je namelijk makkelijk bewaren. Snipper de sjalotjes en hak het teentje knoflook fijn.
2. Verhit een beetje roomboter in een pannetje en fruit hierin de sjalot en knoflook aan. Voeg vervolgens de tijm en het laurierblad toe en schep nog even goed om.
3. Doe de wijn en de vleesfond in de pan en breng het geheel aan de kook. Laat de saus op middelhoog vuur zo’n 20 minuten tot de helft inkoken.
4. Breng de saus op smaak met peper en zout en zeef vervolgens de saus boven een andere pan.
5. Klop met een garde de ijskoude boter (let op: echt ijskoud, leg de boter desnoods in de koelkast) snel door de nog warme saus. Je kunt de rode wijnsaus nu op laag vuur laten staan tot je deze gaat serveren. Breng hem niet meer aan de kook.
6. Snijd de stronken witlof in drie of vier plakken en was deze onder de kraan. Dep de stronkjes witlof droog en smeer ze in met olijfolie. Bestrooi met peper en zout en gril de witlof in 10 – 15 minuten tot ze zacht zijn.
7. Dep de hertenbiefstukjes droog met een vel keukenrol en bestrooi met peper en zout.
8. Verhit een beetje boter in een koekenpan en bak de hertenbiefstukjes rondom in ongeveer 5 – 10 minuten (afhankelijk van de dikte van de biefstukjes) goudbruin.
9. Haal de hertenbiefstuk uit de pan en dek af met aluminiumfolie. Laat minimaal vijf minuten rusten.
10. Serveer de hertenbiefstuk in plakken op de gegrilde witlof en maak af met de rode wijnsaus.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Heerlijk, staat ook op mijn menu :-)
Dit ziet er goed uit! Ik heb morgen een vroeg kerstdiner en dan ga ik voor het eerst hert eten. Ik ben benieuwd!
Hertenvlees is zo onwijs lekker <3
Het lijkt me heerlijk maar kan ik als vocht ook een wildfond gebruiken??
Ja hoor, dat kan heel goed!
Ik neem aan dat ik als ik de saus wil invriezen de boter er pas bij het opwarmen bij moet doen?
Liever wel ja! En anders heel langzaam ontdooien in de koelkast en op laag vuur opwarmen.
bedankt!
Hoi!
mijn saus is heel erg dun geworden, weet je misschien hoe dat komt?
groetjes
je kan hem miss binden met wat peperkoek…
wat voor een boter moet ik gebruiken mag dit roomboter zijn de 100 gr. anders heb ik denk ik een probleem want alle winkels zijn al dicht…
Met de kerst dit gemaakt! Topper
Natuurlijk een week eerder ook uitgeprobeerd en een week na de kerst ook
Morgen komen er weer eters dus dit staat weer op het menu.
Heerlijk met een koolraap puree en gegrilde groene asperges, succes verzekerd.
Wat leuk om te horen!