Fastfood Friday: ‘Burnt’ cheesecake

Wat Sabine, ga je nou een recept delen voor een verbrande cheesecake? Nou, geloof mij… ik had ook nooit gedacht dat ik een cheesecake express zou laten verbranden aan de bovenkant hoor. Ik vond het dan ook heel onwennig om te doen moet ik zeggen. Maar ‘Burnt’ Cheesecake, ook wel Basque Cheesecake genoemd is echt een ding. De cheesecake wordt op hoge temperatuur gebakken waardoor de buitenkant een beetje verbrandt (of eigenlijk nét niet helemaal – je wil geen koolachtige smaak) en de binnenkant nog lichtjes undercooked blijft. Door dat niet helemaal gare stukje binnenin krijgt de cheesecake een súper smeuïge textuur wat heel goed samengaat met de ietwat bittere smaak van de buitenkant. Omdat deze cheesecake alle regels aan de laars lapt voor het bakken van een normale cheesecake, kan ‘ie eigenlijk niet mislukken en hoe fijn is dat! Dikke kans dat je alleen wel een uitleg verschuldigd bent als je een stukje voorschotelt aan je gasten.

Officieel maak je de cheesecake zonder koekjesbodem maar aangezien ik dat altijd gruwelijk lekker vind aan de cheesecakes, kon ik het niet laten om er toch een bodem van Digestives aan toe te voegen.

'Burnt' Cheesecake

'Burnt' Cheesecake

No ratings yet

'Burnt' Cheesecake (Baque Cheesecake)

Porties1 taart (20 cm)
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Afkoelen 1 uur
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Waar te bewaren afgedekt in de koelkast
Hoelang te bewaren 3 dagen

Benodigdheden

  • springvorm (20 cm doorsnede)
  • foodprocessor of hakmolen
  • elektrische (hand)mixer

Ingrediënten

  • 200 g Digestives
  • 75 g ongezouten roomboter
  • 600 g naturel roomkaas
  • 125 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-aroma
  • 1 el bloem
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 1 eidooier

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220℃ hetelucht en vet de springvorm in. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Vermaal de Digestives in een foodprocessor en smelt ondertussen de boter in een steelpannetje.
  • Schep de koekkruimels bij de gesmolten boter in de pan en schep het geheel goed om.
  • Stort de bodemmix in de springvorm en druk de bodem goed aan met de bolle kant van een lepel.
  • Doe de roomkaas, suiker, vanille-aroma, bloem en slagroom in de kom van de keukenmachine en klop het geheel tot een klontvrij mengsel.
  • Voeg vervolgens een voor een de eieren en tot slot ook de eidooier toe. Spatel het beslag na iedere toevoeging goed door.
  • Schenk het cheesecakebeslag in de springvorm.
  • Bak de cheesecake in het midden van de oven voor ongeveer 40 minuten. De bovenkant van de taart mag dus vrij donker kleuren, de binnenkant moet wiebelig blijven. Als de cheesecake tijdens het bakken boven de vorm uitkomt is dat niet erg, hij zakt tijdens het afkoelen weer in. En daarbij: de taart mag er lelijk uitzien!
  • Laat de cheesecake een uur in de koelkast afkoelen en snijdt hem daarna pas in stukken.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

'Burnt' Cheesecake

Join the Conversation

  1. Eline says:

    Dit heb ik vaker gezien, het lijkt me zo apart! Ik ben wel heel erg benieuwd nu :D

  2. Ga ik graag proberen!!
    Heb je een tip voor welke roomkaas het lekkerst/best te gebruiken is?

    1. Sabine Author says:

      Ik gebruik Philadelphia Naturel roomkaas. Omdat de binnenkant van deze cheesecake nét niet helemaal gaar wordt, wil je wel een lekkere roomkaas gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close