Ik heb even moeten nadenken hoe dit recept te introduceren. Dit Bounty Millionaires Shortbread verdient namelijk echt een introductie want het heeft me ZES pogingen gekost om het te laten lukken. Zes ja, dat is me in mijn carrière als foodblogger niet heel vaak overkomen. Poging 1 mislukte door een verkeerde kokosmelk, poging 2 mislukte door een te zachte karamel, poging 3 mislukte door een te draderige karamel en ga zo nog maar even door. Ik heb het recept een tijdje laten rusten en besloot het na enkele maanden weer een kans te geven en EINDELIJK is het gelukt! Resultaat: ietwat zoutige koekbodem, kokoscrème zoals in een Bounty, zoete karamel, gevolgd door pure chocolade met nog wat extra kokos. Bounty Millionaires Shortbread dus, eindelijk. Hè hè.
Kokoskaramel i.p.v. normale karamel?
Het was in eerste instantie mijn bedoeling om kokoskaramel te maken, maar dat is simpelweg niet gelukt. Ik heb het geprobeerd met normale kokosmelk en met gecondenseerde kokosmelk, maar de textuur van de karamel was het steeds net niet; vaak te vloeibaar of te chewy. Vloeibare kokoskaramel maken is een stuk makkelijker en ook zeker aan te raden, maar kokoskaramel voor in dit millionaires shortbread is niet te doen. Een normale karamellaag dus, ook hartstikke lekker.
Homemade Bounty
Voor de kokoscrème gebruik ik dezelfde basis als voor mijn homemade Bounty’s, vandaar dat dit millionaires shortbread me ook echt aan Bounty doet denken. Mocht je het lekker vinden dan kun je het shortbread natuurlijk ook nog aftoppen met stukjes Bounty.
Hoe te snijden?
Millionaires shortbread is altijd wat lastig te snijden omdat de bovenste chocoladelaag hard is, maar de karamel eronder zacht. Hoe voorkom je nou dat de chocoladelaag breekt en de karamel niet uitloopt? De truc is om een scherp mes te gebruiken en deze bij iedere snede nat te maken onder de hete kraan.
Zorg ervoor dat het lemmet warm en vochtig is. Zet dan voorzichtig het mes op de chocoladelaag en maak een snijdende beweging. Duw je mes dus niet door de chocolade maar snijd echt. Door de hitte van het mes zal de chocolade lichtjes smelten en kom je zonder kleerscheuren door de chocoladelaag. Zodra je door de chocoladelaag bent kun je het mes door de rest van de lagen duwen.
Maak iedere keer nadat je een snede hebt gehad je mes weer nat onder de hete kraan.
Bounty Millionaires Shortbread
Benodigdheden
- vierkante bakvorm (20x20cm)
Ingrediënten
Shortbread
- 100 g ongezouten roomboter - op kamertemperatuur
- 50 g witte basterdsuiker
- 150 g bloem
- snuf zout
Kokoscrème
- 200 ml gecondenseerde melk - 1/2 blikje
- 175 g geraspte kokos
Karamel
- 1 blik gecondenseerde melk - 400g
- 150 g ongezouten roomboter
- 50 g witte basterdsuiker
- 50 g lichtbruine basterdsuiker
- snuf zout
Chocolade
- 200 g pure chocolade
- geraspte kokos
Instructies
- Vet een vierkante bakvorm in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
- Doe alle ingrediënten voor het shortbread in een kom en kneed dit met je handen tot een bal. Verdeel het deeg vervolgens over de bodem van de bakvorm en spreid uit tot een even laag.
- Bak het shortbread 15 minuten in het midden van de oven tot het lichtbruin kleurt.
- Schep ondertussen de kokos en gecondenseerde melk voor de kokoscrème door elkaar. Verdeel de kokoscrème over het shortbread en zet even in de koelkast.
- Doe alle ingrediënten voor de karamel bij elkaar in een steelpan. Breng het geheel al roerend aan de kook en kook op middelhoog vuur 10 minuten tot de suikers en boter gesmolten zijn en het mengsel dikker is geworden.
- Schenk de karamel over de kokoscrème in de bakvorm.
- Zet de bakvorm minimaal 2 uur in de koelkast.
- Smelt daarna de pure chocolade en smeer deze uit over de karamellaag in de bakvorm. Strooi hier geraspte kokos naar wens overheen en zet nog even terug in de koelkast tot de chocolade hard is geworden.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Dit lijkt me heeerlijk! Ga ik zeker een keer maken!
Hi Sabine,
As I type ben ik dit recept aan het maken, maar nu vraag ik mij af: moet ik in dit recept en alle andere recepten waar gecondenseerde melk staat de gezoete of ongezoete variant gebruiken?
Hoi Maaike, aan mijn antwoord heb je nu niets meer maar ik gebruik altijd gezoete gecondenseerde melk.