Met couscous gevulde aubergine

Het gerecht dat ik vandaag met je deel is er een die ik thuis niet op tafel hoef te zetten. Om te beginnen al omdat Tim allergisch is voor noten dus ja, met die rokerige amandelen maak ik hem niet blij. Maar ook zijn ze thuis niet zo fan van aubergine en/of couscous. Zonde, ik vind het namelijk wel heel lekker en hou wel van die ‘bijzondere’ smaken. Gelukkig kon ik het aan mezelf kwijt, ik at deze met couscous gevulde aubergine gewoon als lunch! Ter garnering kocht ik een zakje amandelen met rooksmaak en die zijn zó ongelofelijk lekker! Als snack vind ik ze al waanzinnig maar als topping voor deze aubergines zijn ze ook niet te versmaden. Ze vormen een fijne tegenhanger voor de verder vrij neutrale smaken en de romige knoflooksaus. Ik koop overigens altijd de amandelen met rooksmaak van AH eigen merk.

Mocht je het prettig vinden, dan kun je een groot deel van dit gerecht al van tevoren maken. De aubergines kun je bijvoorbeeld al roosteren, vlak voor het eten hoef je ze dan alleen nog maar een beetje op te krikken. Ook de couscous kun je al van tevoren maken en die is an sich ook al heel lekker als salade. Sterker nog, dit hele gerecht is in principe ook prima koud te eten. Mocht je dus iets mee willen nemen voor de lunch naar je werk, neem dan een halve geroosterde aubergine met couscous mee. Wedden dat je echt wel eventjes vol zit?

P.S: helemaal gecharmeerd van gevulde aubergines? Deze gevulde aubergines met gehakt naar een recept van Ottolenghi moet je dan ook echt eens proberen.

Met couscous gevulde aubergine

Met couscous gevulde aubergine

No ratings yet

Met couscous gevulde aubergines

Deze met couscous gevulde aubergines hebben als garnering amandelen met een rooksmaak, heerlijk!
Porties2 personen
Moeilijkheidsgraad makkelijk
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 50 minuten
Waar te bewaren in de koelkast
Hoelang te bewaren 2 dagen

Benodigdheden

  • oven
  • bakplaat met bakpapier

Ingrediënten

  • 2 aubergines - over de lengte ingesneden
  • 100g g couscous
  • 2 teentjes knoflook - fijngehakt
  • 1 ui - gesnipperd
  • 1 tl kaneelpoeder
  • sap van 1/2 citroen
  • gekookt water
  • 5 cherrytomaatjes - gehalveerd
  • 50 g amandelen met rooksmaak - grofgehakt
  • peper en zout

Sausje

  • 50 ml Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el verse peterselie - fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200℃ en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Leg de ingesneden aubergines op de bakplaat en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Grill de aubergines 30 min in het midden van de oven tot ze zacht zijn.
  • Doe ondertussen de couscous met de knoflook, ui, kaneelpoeder en het citroensap in een kom. Schenk hier gekookt water bij tot de couscous net onder staat.
  • Leg een bord omgekeerd op de kom en laat de couscous op deze manier gaar stomen.
  • Voeg de cherrytomaatjes aan de gegaarde couscous toe en schep even kort om. Breng op smaak met peper en zout.
  • Vul de aubergines met de couscous en schuif ze nog even 10 minuten terug in de oven.
  • Roer voor het sausje alle ingrediënten door elkaar.
  • Drizzle de knoflooksaus over de gevulde aubergines zodra deze de oven uit komen. Garneer met de gerookte amandelen en verse peterselie.
Gang: bijgerecht, hoofdgerecht, lunch
Keuken: Marokkaans
Trefwoord: amandelen, couscous, gegrilde aubergine, gevulde aubergine, ovengerecht, vegetarisch

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Met couscous gevulde aubergine

Join the Conversation

  1. Hoi Sabine, in je recept staat bij punt vier aubergine, moet zijn couscous. Heerlijk recept, nu al trek in en zet ik op mijn lijstje voor binnenkort!

    1. Oh, bedankt voor het opmerken! Ik ga het direct even aanpassen.

  2. Maarten says:

    Is het een idee om de aubergine ook wat te kruiden? Dat is nu een vrij smaakloze bedoening terwijl het zeg maar wel 50% van het gerecht vult..
    (of ik moet gewoon de rest nóg meer kruiden zodat het compenseert, dat zou ook kunnen ;)

    1. Mag je altijd doen natuurlijk. Persoonlijk vond ik de couscous in combinatie met het knoflooksausje en de gerookte amandelen al voor zoveel smaak zorgen, dat ik het niet nodig vond om de aubergine ook nog te kruiden.

      1. Maarten says:

        Vandaag de aubergine ook nog van wat zout en knoflook voorzien, maar ik geloof dat ik gewoon geen liefhebber ben van aubergine in deze hoeveelheid (terwijl ik t doorgaans heel lekker vind). Jammer, maar het zag er wel heel mooi uit :)

      2. Maarten says:

        Of was het de bedoeling de aubergine uit te hollen? Want dan zou ook heel anders uitpakken gok ik!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2020 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close