Afgelopen jaar mei was ik in mijn eentje een paar dagen in Boston en zoals altijd bereidde ik mijn citytrip voor met het verzamelen van (food)tips. Nu heeft Boston best wat authentieke gerechten die horen bij haar stad en één van de dingen die veelvuldig werd genoemd is Boston Cream Pie. Bij het woordje ‘cream’ gaan mijn oren al klapperen, ik ben gek op zo’n beetje alles dat maar met room te maken heeft, en dus ging de taart op mijn lijst. Uiteindelijk at ik een stuk van deze befaamde Boston Cream Pie bij Flour Bakery en man, wat was ik teleurgesteld. Ja sorry, ik vond de taart waar zo lyrisch over werd gedaan gewoon niet meer dan een veredelde slagroomtaart. Luchtig biscuitdeeg, vulling van room, beetje ganache er bovenop en dat was het wel. Weinig spannends. Dat moet anders kunnen bedacht ik en thuis ging ik aan de slag met het recept dat ik vandaag met je wil delen. Mijn Boston Cream Pie met een topping van chocoladeganache, een vulling van zelfgemaakte banketbakkersroom én echte roombotercake. Geen sponzige, ietwat smakeloze biscuitlagen maar stevige, romige cake. Stukken beter als je het mij vraagt.
Klik hier als je de video niet kunt zien
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Boston cream pie
Ingrediënten
Voor de cake:
- 200 gr roomboter
- 200 gr kristalsuiker
- 4 eieren
- 1 vanillepeul
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- snuf zout
Voor de banketbakkersroom:
- 350 ml volle melk
- 3 eidooiers
- 35 gr bloem
- 65 gr kristalsuiker
- 1 vanillepeul
Voor de chocoladeganache:
- 150 ml slagroom
- 150 gr pure chocolade
Instructies
- Verwarm de oven voor op 150°C en vet een springvorm van 23cm* goed in. Bekleed de bodem van de springvorm met een vel bakpapier.
- Klop in een keukenmachine of met behulp van een elektrische handmixer de boter en kristalsuiker romig. Voeg vervolgens de eieren en vers vanillemerg toe. Klop het geheel klontvrij.
- Spatel tot slot het zelfrijzende bakmeel en een snuf zout door de natte ingrediënten en spatel dit tot een klontvrij beslag.
- Schep het cakebeslag in de springvorm en bak de cake in het midden van de oven in 60-70 minuten gaar. Laat de cake volledig afkoelen.
- Maak ondertussen de banketbakkersroom door de eidooiers samen met de bloem en de helft van de suiker op te kloppen.
- Doe de melk samen met het vanillemerg, het leeggeschraapte vanillestokje en de rest van de suiker in een steelpan en verwarm dit tot de suiker is gesmolten.
- Verwijder het leeggeschraapte vanillestokje en schenk al kloppend een deel van de warme melk bij het eimengsel. Schenk vervolgens alles weer terug in de steelpan en breng de room al roerend aan de kook.
- Kook de banketbakkersroom een minuut of 5 op laag vuur tot hij indikt.
- Mochten er klontjes zijn ontstaan, haal de banketbakkersroom dan door een zeef. Schenk de room in een kom en zet de banketbakkersroom afgedekt in de koelkast om af te koelen en op te stijven.
- Snijd de roombotercake zodra deze is afgekoeld doormidden. Smeer alle banketbakkersroom over de onderkant van de cake en leg de bovenste helft van de cake er weer op.
- Verwarm de slagroom in een steelpannetje. Haal de pan van het vuur en roer de pure chocolade door de slagroom tot de chocolade is gesmolten.
- Schenk de chocoladeganache over de met room gevulde cake en laat de ganache een minuut of 10 op kamertemperatuur afkoelen. Serveer de cake direct.
Heerlijk, Boston cream pie, ik maak ‘m met als variatie, frambozen die ik in de pudding duw voor de “deksel” eropp gaat, chocolade gana he erover en dan ook nog wat frambozen rondom de rand.
Favorietje met verjaardagen.
Wat een leuk idee, klinkt heerlijk.