Het erwtensoep seizoen is in volle gang en menig huishouden is al voorzien van een dampende kop soep. Wist je dat je heel makkelijk erwtensoep uit de slowcooker kunt maken? Dat scheelt je veel tijd en moeite! Ik leg je precies uit hoe dat werkt, met mijn favoriete erwtensoep recept.
Alvast een waarschuwing vooraf: de slowcooker moet minimaal 8 uur aanstaan om het recept te laten slagen, maar aan de voorbereidingen ben je dan weer een stuk minder tijd kwijt.
Het lekkerste erwtensoep recept
Wat het lekkerste erwtensoep recept is, is voor iedereen anders. De meeste mensen hebben van huis uit een favoriet recept meegekregen en wijken daar eigenlijk niet vanaf. En ik snap het helemaal! Aan een hit moet je niet meer verder willen tweaken. En ik heb ook altijd het idee dat je aan erwtensoeprecepten van iedereen niet zo snel mag zitten. Dat doe ik dan ook niet!
Ik raad je dus ook van harte aan, als jij zo’n familierecept hebt, om die vooral te gebruiken. Het recept zoals ik hem hieronder met je deel is mijn persoonlijke favoriet, maar voel je dus vrij om daar naar hartenlust mee te variëren.
Slowcooker erwtensoep
Het fijne aan slowcooker erwtensoep is dat de gedroogde spliterwten, die je normaal gesproken eigenlijk een hele nacht zou moeten laten weken als je de soep in een normale pan klaar maakt, nu niet hoeft te laten weken. De gedroogde spliterwten kunnen in een keer, samen met de andere ingrediënten, in de pot van de slowcooker.
Vervolgens is het alleen nog zaak om de slowcooker net zolang aan te hebben staan, tot de spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen. In mijn slowcookers duurt dat vaak minimaal 8 uur. Aangezien je een slowcooker prima aan kunt laten staan terwijl jij weg bent en zo’n apparaat niet zoveel stroom verbruikt, kun je in de tussentijd rustig iets anders gaan doen.
En dat is het handige aan erwtensoep uit de slowcooker. Om die reden is het inmiddels mijn favoriete bereidingswijze geworden en maak ik erwtensoep eigenlijk nooit meer klaar in een normale pan.
Waarom wordt erwtensoep uit de slowcooker niet gaar?
Hoe fijn het ook is om erwtensoep uit de slowcooker maken, het kan een enkele keer zo zijn, dat de erwtensoep uit de slowcooker na 8 uur aanstaan nog altijd niet gaar is. Dit ligt niet per se aan het recept. Er zijn een aantal opties waardoor het kan dat de spliterwten nog niet gaar zijn na 8 uur:
- de spliterwten zijn oud; heb je al een tijdlang een geopend pak spliterwten in de keukenkastjes staan, dan is het mogelijk dat de spliterwten te oud zijn om nog te gebruiken. Een geopend pak gedroogde spliterwten kun je ongeveer tot een jaar na opening nog gebruiken. Houd bij een nieuw pak de aangegeven houdbaarheidsdatum aan.
- Slowcookers onderling kunnen verschillen. Het kan maar zo zijn dat jouw model een minder hoge temperatuur bereikt dan die van mij op standje Low en dat de erwtensoep dus iets langer de tijd nodig heeft om goed te garen.
- De slowcooker die je gebruikt is te groot of juist te klein waardoor de erwten/vloeistoffen niet goed verdeeld zijn. Slowcookers werken het beste als ze voor 3/4 gevuld zijn
Mocht je nou merken dat de spliterwten na 8 uur garen wel goed zacht zijn maar nog niet helemaal uit elkaar zijn gevallen, dan kun je eventueel een handje helpen door de staafmixer in de soep te zetten.
Wil je ècht het zekere voor het onzekere nemen, week de spliterwten dan wel een nacht van tevoren. Dan heb je de garantie dat de erwtensoep binnen 8 uur echt wel klaar moet zijn.
Erwtensoep variaties
Zoals ik al zei, de ene erwtensoep is de ander niet en iedereen heeft zo zijn/haar eigen favoriet. Mocht je het leuk vinden om te variëren met erwtensoep recepten, dan vind je deze Snelle erwtensoep met diepvrieserwten wellicht ook lekker om eens te proberen.
In mijn Vega Slowcookerboek vind je ook een recept voor doperwtensoep. Die smaakt een stuk frisser dan oerhollandse snert
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Erwtensoep uit de slowcooker
Benodigdheden
- slowcooker of multicooker
Ingrediënten
- 500 g gedroogde spliterwten
- 1,5 L water
- 400 g schouderkarbonades – in stukken, zonder bot
- 2 speklappen – in blokjes
- 2 laurierblaadjes
- 2 uien – gesnipperd
- 1/2 knolselderij – geschild en in blokjes
- 1 winterpeen – in blokjes
- 1 prei – in halve ringen
- 2 stengels bleekselderij – in stukjes
- 1 rookworst – in plakjes
- peper en zout
Instructies
- Doe alle ingrediënten met uitzondering van de rookworst in de pot van de slowcooker. Gaar de erwtensoep 8 uur op Low, tot de spliterwten helemaal uit elkaar zijn gevallen.
- Voeg de laatste 30 minuten de plakjes rookworst aan de erwtensoep toe.
- Breng de erwtensoep op smaak met peper en zout