Cook the Books: Episch lekkere Aziatische kippensoep van Donna Hay

Iedere keer dat er weer een nieuw boek uitkomt van Donna Hay maakt mijn hart een sprongetje. Ik ben fan van haar, fan van haar boeken en fan van alles dat ze maakt. Ik heb letterlijk nog nooit een recept van deze Australische gemaakt waarvan ik achteraf dacht meh, niet helemaal mijn ding. Je raad het vast al maar miss Hay heeft dus weer een nieuw pareltje gemaakt genaamd Basics to Brilliance. En brilliant it is… Voor deze Cook the Books vond ik het bijzonder lastig om een recept uit te kiezen maar uiteindelijk ging ik aan de slag met haar Aziatische kippensoep. En wow… als je deze soep hebt gegeten wil je nooit meer anders.

Donna Hay Basic to Brilliance

Donna Hay Basic to Brilliance

Basic to Brilliance

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Basic to Brilliance is een tikkeltje anders dan je van Donna Hay gewend bent. Er is namelijk nauwelijks een hoofdstukverdeling, in dit boek draait het allemaal om variatie. Hay geeft je een basisrecept en vervolgens deelt ze 3 – 4 recepten die je kunt maken nadat je aan de slag bent geweest met het basisrecept. Om een voorbeeld te noemen: de Aziatische kippenbouillon die ik vandaag met je deel kan gebruikt worden voor een heerlijke noedelsoep (zo hebben wij hem gegeten), maar je kunt er ook een simpele kippensoep van maken of kipsalade waarbij je dus de aromatische kip gebruikt en de bouillon invriest.

Ook het zoete hoofdstuk zit op deze manier in elkaar. Het basisrecept voor ganache van pure chocolade ziet er op zichzelf al waanzinnig uit, maar nog lekkerder wordt het wanneer de recepten voor pure chocoladetaart met frambozen, luxe chocoladetruffels en opgeklopte chocoladeganache voorbij komen. YES!

Zoals ik al zei is er in dit boek geen enkel gerecht dat ik niet zo willen maken en dit heb ik tot nu toe nog met vrijwel alle boeken van Donna Hay gehad. Dit is mede te danken aan de geweldige fotografie. De boeken van Donna Hay zijn stuk voor stuk pareltjes om doorheen te bladeren en bij het zien van iedere foto loopt het water mij al in de mond, Basic to Brilliance is hier geen uitzondering op.

Een fijne factor aan de recepten van Donna Hay vind ik ook altijd dat ze makkelijk te maken zijn. Je hebt er geen fancy ingrediënten voor nodig, waslijsten aan ingrediënten begint ze helemaal niet aan en dat is nou precies waar ik heel gelukkig van word. Ik schreef het al even bij de vorige boekreview over Donna Hays Nieuw Klassiekers: het liefst zou ik alle dagen van het jaar een recept willen maken uit dit boek. Plak daar nog maar een jaar aan vast want ook de recepten uit Basic to Brilliance wil ik allemaal maken.

Basics to Brilliance van Donna Hay is voor €35,00 onder andere te bestellen bij Bol.com

Donna Hay Basic to Brilliance

Donna Hay Basic to Brilliance

Aziatische kippensoep

Voor deze Cook the Books ging ik aan de slag met de Aziatische kippensoep. Eigenlijk is dit het recept voor Gepocheerde kip op Aziatische wijze op pagina 75, maar stiekem was ik meer onder de indruk van de bouillon dan van de kip zelf. Bovendien heb ik de bouillon uiteindelijk zelf gebruikt om een fijne noedelsoep mee te maken en een deel van de kip de volgende dag gegeten in een salade. Heerlijk van die basisrecepten.

Een aantal dingen die je van te voren moet weten:

 • Donna Hay gebruikt in haar recept 250 ml Shaoxingrijstwijn, Chinese kookwijn. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit in huis heeft. Had ik op het moment van koken ook niet en daarom heb ik 2 el Mirin toegevoegd. Prima te doen!
 • Het recept vraagt om 4 liter water. Ik wou dat ik een pan had waar dat allemaal inpaste maar helaas. Ik heb dezelfde hoeveelheden aangehouden als in het recept maar slechts 2,5 liter water gebruikt. Zorgde voor een waanzinnig lekkere, sterke bouillon. Note to self: ik heb een soeppan nodig.
 • Maak dit recept. Vandaag nog. Of anders dit weekend.

Aziatische kippensoep van Donna Hay

Aziatische kippensoep van Donna Hay

4.41 van 10 stemmen

Episch lekkere Aziatische kippensoep van Donna Hay

Porties1 portie bouillon en kip

Ingrediënten

 • 5 lente-uitjes elk in 3 stukken
 • 1 ui in vieren
 • 2 rode chilipepers in plakjes
 • 100 gr gember geschild en in plakjes
 • 6 teentjes knoflook gekneusd
 • 60 ml sojasaus
 • 250 ml shaoxingrijstwijn
 • 55 gr kristalsuiker
 • 4 liter water
 • 1 hele kip 1800 gr

Instructies

 • Doe alle ingrediënten met uitzondering van de kip in een diepe pan. Breng de bouillon aan de kook en roer even goed door.
 • Leg vervolgens de kip in de bouillon met de borstzijde naar beneden. Draai het vuur laag en laat 30 minuten borrelen.
 • Neem de pan van het vuur, dek de pan af met een deksel en laat de kip vervolgens 1 uur in de bouillon staan.
 • Haal na een uur de kip uit de bouillon. Verwijder het vel en de botten en snijd het vlees in reepjes. Gebruik dit voor een lekkere noedelsoep of kipsalade of welk ander gerecht dan ook.
 • Schenk de bouillon door een zeef. Gooi alle ingrediënten die in de zeef achterblijven weg en gebruik de bouillon voor een ander recept of vries deze in. De verse bouillon is in de vriezer 3 maanden houdbaar.

Join the Conversation

 1. jonna@burgertrutjes says:

  Donna is een van mijn favoriete helden op kookgebied! Heb best veel kookboeken van haar en al veel lekkers uit gekookt. Deze kippensoep klinkt ook zo lekker, thanks for sharing! En complimenten voor de mooie foto’s

 2. Selma says:

  Ziet erg lekker en makkelijk uit. Gelijk bij favorieten opgeslagen. Bedankt voor het delen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close