Chicken Pot Pie recept

Chicken Pot Pie, alleen de naam schreeuwt al comfort food vind je niet? Net zoals Shepherd’s Pie, een recept dat al járen op Ohmyfoodness staat en ieder jaar weer favoriet is bij jullie in deze maanden van het jaar. Wellicht wordt Chicken Pot Pie dat vanaf nu ook, want ik vond het een heerlijk gerecht.

De vulling van kip en groenten is vrij neutraal, maar door er ragout aan toe te voegen en de taart af te dekken met een dakje van bladerdeeg, wordt het plots een ultiem herfstgerecht. Geliefd bij iedereen en ik denk zelfs ook bij de kinderen, vanwege de zachte smaak.

Chicken pot pie

Wat is Chicken Pot Pie?

Chicken Pot Pie komt in verschillende vormen. Als je googelt op het recept, zie je complete taarten (zoals die van het recept hier beneden), maar het wordt dikwijls ook in kleine porties geserveerd. In het laatste geval krijgt iedereen dan een eigen (oven)pannetje met chicken pot pie erin.

Het Chicken Pot Pie recept dat ik hier beneden met je deel, kun je ook prima opdelen in porties. Je kunt er zeker 6-8 kleine ovenpannetjes of – schaaltjes mee vullen. Leuk als onderdeel van het (kerst)diner!

In Chicken Pot Pie gaan een aantal ingrediënten die je in ieder recept voorbij zult zien komen: kip (duh), bleekselderij, wortel en erwtjes. Hier kun je verder nog ingrediënten naar wens aan toevoegen en ook kun je variëren met kruiden. Zo kun je de ragout bijvoorbeeld nog wat meer op smaak brengen met laurier.

In het basisrecept gaan echter weinig kruiden en blijft de smaak van de taartvulling vrij neutraal. En toch is het een smaakvol gerecht.

Hartige taart met kip

Ik behandel Chicken Pot Pie hier meer als een hartige taart met kip, door ook een bodem van bladerdeeg te maken. Dit is echter niet verplicht. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de kipvulling in een ovenschaal te scheppen en de schaal alleen af te dekken met een vel bladerdeeg.

Verwacht namelijk niet dat je mooie taartpunten kunt snijden van dit gerecht, dat is echt onmogelijk door de te vloeibare taartvulling. De taartvullling stijft door het 10 minuten laten afkoelen van de taart na het bakken echt wel weer een beetje op. Maar nooit voldoende om er punten van te kunnen snijden.

Die taartvulling kun je overigens al ruim van tevoren klaarmaken. Zowel de groenten met de kip als de ragout kun je van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren. Schep de taartvulling dan gewoon koud in de ovenschaal en verwerk het gerecht daarna verder volgens de aanwijzingen. 45 minuten bakken in de oven is meer dan voldoende om de vulling van de taart weer op te warmen.

Ik kan me voorstellen dat het recept er vrij bewerkelijk uitziet op het eerste gezicht, maar door de vulling alvast voor te bereiden, scheelt dat je op de dag zelf een hoop tijd. Bovendien valt het qua tijdsbesteding ook echt wel mee hoor, je bent sneller klaar dan je denkt en het meeste werk zit in het snijden van de groenten.

Chicken pot pie

Kip pastei met bladerdeeg

Eigenlijk is Chicken Pot Pie gewoon kip pastei met bladerdeeg. Het doet me namelijk ook heel erg denken aan mijn recept voor Paddenstoelenpasteitjes. Zeker als je besluit om de Chicken Pot Pie in kleinere porties te serveren.

Omdat ik dit gerecht graag wat lichter wilde houden en het bladerdeeg al zwaar genoeg vind, gebruikte ik deze keer kipfilet. Door de kipfilet niet helemaal door te garen tijdens het bakken in de pan, voorkom je dat de kip te droog wordt in de oven. Bovendien zorgen de ragout en het dakje van bladerdeeg er ook voor dat de warmte van de oven niet teveel invloed heeft op de kip.

Jullie weten hoe erg ik een hekel heb aan droge kipfilet, maar daar was hier dus geen sprake van. Wil je helemaal op safe spelen, gebruik dan kipdijfilet. De bereidingswijze van het recept blijft dan verder hetzelfde.

Ook kun je ervoor kiezen om de kipfilets voor te koken en vervolgens uit elkaar te plukken met een vork. Op deze manier blijft de kip vaak wat sappiger dan wanneer je het vlees in blokjes snijdt.

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

Kip pastei bladerdeeg
No ratings yet

Chicken pot pie

Chicken pot pie is een heerlijk hartig gerecht voor de herfstdagen. Romige kipvulling, voorzien van een bladerdeeg dakje. Meer heb je niet nodig op druilerige dagen, toch?
Porties4 – 6 personen
Moeilijkheidsgraad gemiddeld
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Hoelang te bewaren bij voorkeur direct eten

Benodigdheden

  • ronde taartvorm (30 cm doorsnede)

Ingrediënten

Kipvulling

  • 1 ui – gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook – fijngehakt
  • 1 winterpeen – in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij – in stukjes
  • 250 g doperwtjes (diepvries)
  • 500 g kipfilet – in blokjes
  • peper en zout

Ragout

  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 200 ml melk
  • 250 ml kippenbouillon
  • snuf (selderij) zout

En verder

  • 2 vellen koelvers bladerdeeg
  • 1 ei – losgeklopt

Instructies

  • Verhit een beetje olie in een ruime pan en bak hierin de ui en knoflook, tot de ui glazig begint te zien.
  • Doe dan de wortel en bleekselderij in de pan, bak 5 minuten mee.
  • Voeg de kip, doperwtjes, peper en zout toe en bak mee tot de kip bruin kleurt.
  • Maak ondertussen de ragout. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje.
  • Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 minuten mee.
  • Schenk al kloppend de melk en kippenbouillon in de pan en breng de saus aan de kook. Kook 7 minuten door, tot de saus dikker wordt. Breng op smaak met een snufje zout.
  • Schenk de saus bij de kipvulling in de pan en schep goed om. Laat de vulling een beetje afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 180℃ hetelucht.
  • Vet de taartvorm goed in en bekleed de vorm met een van de vellen bladerdeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Snijd overhangende randen van het deeg weg.
  • Schep de taartvulling in de bakvorm.
  • Leg het tweede vel bladerdeeg over de taartvulling. Snijd overhangende randen weg en duw de randen van het deeg aan.
  • Smeer de bovenkant van de taart in met losgeklopt ei en maak hier en daar een paar sneetjes, zodat de lucht tijdens het bakken kan ontsnappen.
  • Bak de chicken pot pie 45 minuten in het midden van de oven gaar.
  • Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je deze aansnijdt.
Gang: hoofdgerecht
Keuken: Engels
Trefwoord: bladerdeegtaart, chicken pot pie, hartige kip taart, hartige taartjes, herfstrecept, kip recept

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close