Bijgerecht: Feestelijke Hasselbackgratin

Toen ik een paar maanden op Facebook vroeg wat jullie graag wilden zien voor Kerst kreeg ik een aantal keer de opmerking: ‘leuke bijgerechten, die iets minder standaard zijn graag’. Ok! Ik ben ermee aan de slag gegaan en een van de gerechten die eruit kwam is deze feestelijke Hasselbackgratin. Een tikkeltje anders dan een standaard aardappelgratin. Door de aardappels in hele dunne plekjes te snijden worden ze van binnen mooi gaar, maar blijft de bovenkant knapperig. Bovendien schept deze Hasselbackgratin ook wat makkelijker op. In plaats van plakken aardappel die alle kanten op schieten wanneer je met een lepel de ovenschaal ingaat, kun je nu een mooi stukje voor jezelf afbakenen. In mijn variant gebruikte ik spekjes, maar deze kun je eventueel ook achterwege laten.

Wat heb je nodig? (5 – 6 personen)

  • 750 gram vastkokende aardappelen
  • 100 gram spekjes
  • 250 milliliter slagroom
  • 100 gram Emmentaler + een beetje extra
  • 50 gram Parmezaanse kaas + een beetje extra
  • 1 teentje knoflook
  • 1 takje verse tijm
  • snuf nootmuskaat
  • peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 180°C en vet een ovenschaal in met een beetje boter.

2. Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens met de hand, mandoline of keukenmachine in dunne plakjes. Spoel ze grondig af onder de koude kraan.

3. Rasp beide soorten kaas (houd een beetje apart) en doe deze samen met de slagroom, een uitgeperst teentje knoflook, verse tijm, peper, zout en een snuf nootmuskaat in een kommetje. Roer dit even goed door.

4. Wentel de aardappelschijfjes door het slagroommengsel en zet de aardappelschijfjes vervolgens rechtop in de ovenschaal. Ze mogen best strak tegen elkaar aanstaan.

5. Verdeel de spekjes tussen de aardappelschijfjes en schenk het restantje slagroommengsel over de aardappelschijfjes in de ovenschaal.

6. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en bak deze in het midden van de oven ongeveer 30 minuten. Verwijder dan het aluminiumfolie en bak nogmaals 30 minuten.

7. Strooi na een uur het restant geraspte kaas over de ovenschotel en zet deze 10 minuten onder de grill tot de kaas knapperig is geworden.

8. Laat de Hasselbackgratin 10 minuten staan tot je hem serveert.

Hasselbackgratin

Bewaar dit recept op Pinterest!

Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.

hasselback gratin

Join the Conversation

  1. Laura - Dagelijkse hap says:

    Oh wauw zeg! Dit ziet er zo lekker uit (zeg ik volgens mij op al jouw artikelen haha). Voor mij is gratin echt iets voor de kerst, dus ik denk wel dat we dit heerlijke gerecht op tafel gaan zetten :D

  2. Proef de Smaak says:

    Ziet er lekker uit zeg, weer eens wat anders!

  3. Oh lekker! Deze komt zeker op de shortlist voor de kerst.

  4. Cheese and Chinese says:

    Leuk idee! Ik vind die hasselback aardappeltjes er altijd zo leuk uit zijn, maar als gratin lijkt me ook wel lekker.

  5. Margot says:

    Wat een leuke variatie en het lijkt me erg lekker ook!

  6. Tja wat zal ik zeggen over dit gerecht:

    VERRUKKELIJK!

    We hebben het 1e kerstdag gegeten en iedereen schepte nog een keertje op, zo lekker vonden ze het. Ik ga dit in de toekomst zeker nog vaker maken.

  7. Kun je deze in de ochtend al voorbereiden en in de avond afbakken?

    1. Dat kan zeker.

  8. Marly says:

    Hoi Sabine! Als er wat overblijft (wat ik niet verwacht) hoe kan ik dit het beste de volgende dag opwarmen?

    1. In de oven op 180 graden Celsius, voor zo’n 20-25 minuten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close