Manlief Tim is bij onze degene in huis die dol is op de smaak van hoisin. Of ik het nu verwerk in een wokgerecht of gebruik als saus bij wraps met pekingeend: hij wordt er gelukkig van. Ik geloof dat ik hier op OMF nog nooit echt recepten heb gedeeld waarbij het vooral draaide om hoisin dus dat werd wel eens tijd. Deze gebakken rijst met hoisin kip is een ideale maaltijd voor een doordeweekse dag. Het is namelijk snel klaar en perfect om eventuele restjes rijst mee op te maken.
Als je googelt op hoisin dan zul je vooral zoekresultaten tegenkomen die de saus omschrijven als zoet, kruidig en licht pittig. Dat licht pittig herken ik zelf niet zo, maar zoet en kruidig is het zeker. Daarbij doet het mij ook altijd een beetje anijs-achtig smaken, een beetje droppig haast. Het is in ieder geval een ideale saus om gerechten mee op smaak te brengen en, ook fijn, het is gewoon in de supermarkt te koop. Je hoeft er dus niet voor naar de toko! Zelf gebruikte ik de hoisin saus van Lee Kum Kee, die vinden we altijd erg lekker. Bovendien is ‘ie ideaal voor deze hoisin kip; je kunt namelijk het hele potje gebruiken dus je zit niet met leftovers.
In mijn recept heb ik ervoor gekozen om de gebakken rijst af te toppen met de groenten en de gekruide kip. Je zou er eventueel ook voor kunnen kiezen om alle ingrediënten met elkaar te mixen, dus om de groenten en de kip door de gebakken rijst te wokken De rijst zelf kleurt dan helemaal bruin maar de smaak is top. En het scheelt je weer afwas ;-)
Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op 1 pagina verzameld!
Gebakken rijst met hoisin kip
Benodigdheden
- ziplockbag of kom om te marineren
Ingrediënten
Voor de hoisin kip
- 500 g kipdijfilet - in blokjes
- 2 el maizena
- 200 ml hoisin saus
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- 1 el rijstazijn
Voor de gebakken rijst:
- 300 g gekookte rijst - bij voorkeur leftover
- 4 teentjes knoflook - fijngehakt
- 1 ui - gesnipperd
- 200 g prei - in halve ringen
- 1 el sesamolie
- zout
En verder:
- 300 g sugar snaps
- 200 g bimi
- 2 bosuitjes - in ringetjes
- geroosterde sesamzaadjes
Instructies
- Doe de kip in een ziplockbag en kom en voeg hier de maizena, hoisin, sesamolie, sojasaus en rijstazijn aan toe. Kneed of schep het geheel goed om en laat de kip minimaal 2 uur in de koelkast marineren.
- Verhit een lepel olie in een wok en fruit hier de knoflook, ui en prei in aan. Voeg de gekookte rijst toe en bak deze al omscheppend tot de rijst licht krokant wordt. Breng op smaak met sesamolie en zout.
- Verhit een koekenpan en bak hierin de gemarineerde kip (met het restant marinade) in 15 minuten gaar.
- Kook de sugar snaps en bimi in een ruime pan met kokend water zo'n 6 minuten.
- Schep de gekookte groenten op de gebakken rijst. Leg hier de hoisin kip bovenop en garneer het gerecht met bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
200ml hoisin saus.?! Lijk mij wat overdreven