Dit moet je kopen in de Noorse supermarkt

Eén van de leukste dingen om in het buitenland te doen is toch wel het bezoeken van de supermarkt. Ik noem het altijd een ‘supermarkt safari’. Heerlijk vind ik het om door de gangpaden te struinen en te kijken naar producten waarvan ik niet weet wat het is. Voordat we afgelopen zomer op vakantie gingen naar Scandinavië vroeg ik jullie via Instagram naar de tips. Daar kwamen er zó veel van binnen, en ik nam vooral ook zoveel dingen mee naar huis – haha!, dat ik van ieder land even een apart artikel hebt gemaakt. Vandaag is Noorwegen aan de beurt. Dit moet je kopen in de Noorse supermarkt, volgens jullie én volgens mij.

Kopen in de Noorse supermarkt

Welke supermarkten zijn er in Noorwegen?

Net als in Nederland heb je in Noorwegen ook een groot scala aan verschillende supermarkten. Zelf kwamen we eigenlijk alleen bij Kiwi omdat die voor ons overal het meest dichtbij zat. Kiwi is een beetje te vergelijken met Aldi qua prijzen, voor Noorse begrippen dan hè – eten en drinken in Noorwegen is gewoon echt heel duur. De Rema 1000 en de Rimi zijn een beetje vergelijkbaar. Wil je een supermarkt die je meer kunt vergelijken met Albert Heijn of Jumbo, dan moet je naar Meny of Ultra. Onderweg zijn we ook nog vestigingen tegengekomen van Joker, Coop, Spar en Bunnpris. 

Toen ik jullie via Instagram vroeg wat ik moest kopen in de Noorse supermarkt kreeg ik ontzéttend veel reacties. De meeste dingen heb ik kunnen vinden en geproefd en ik vond zelf nog een aantal leuke dingen.

Crackers

Denk je aan Noorwegen dan denk je hoogstwaarschijnlijk ook aan knäckebröd. Er stonden twee specifieke crackers van Wasa op mijn lijstje om mee te nemen:

 • Wasa kaneelcrackers – deze zijn rond van vorm en hebben het formaat van een rijstwafel. Het zijn knapperige wafels met kaneelsmaak. Lekker om te eten met aardbeien maar ze zijn ook erg lekker om droog als snack te eten. Deze kaneelcrackers kun je ook in Zweden vinden.
 • Wasa met chiazaad en zeezout – een grote ronde verpakking van papier met daarop DIN STUND – Chia & Havssalt. Het zijn geen langwerpige crackertjes maar juist hele grote, ronde crackers met een gat in het midden. Een beetje het formaat van matzes. De crackers zijn súper krokant en vooral heel erg lekker met kaas of (vega) smeerworst.

Noorse snacks

Chocolade

Ok, bereid je voor want mijn lijstje met zoetigheden was vooral heel erg lang. Buitenlandse snacks zijn vaak toch het allerleukst om te proberen hè? Ik begin even met de chocolade.

 • Stratos chocoladerepen. Een chocoladereep in een blauwe verpakking. Ze zijn er in verschillende smaken maar de original vonden wij het lekkerst. Stratos doet een beetje denken aan Bros, maar dan is de chocolade iets steviger en voller van smaak. Heel lekker!
 • Freia chocoladehartjes. Freia is een heel groot chocolademerk in Noorwegen; wij kregen de Melkehjerter getipt. Het is een geel doosje met daarin flinterdunne chocoladehartjes. Op zich qua smaak niet héél bijzonder, maar het snackt lekker weg. De Freia reep met Kvikk Lunsj was ook lekker!
 • Minde Banan. Liefhebbers van de banaansnoepjes moeten Minde Banan ook halen. Het zijn de chemische banaantjes zoals wij ze kennen, maar dan met een chocoladelaagje eromheen.
 • Bamse Mums. Chocoladebeertjes met een vulling van marshmellow. Geinig om te proeven, maar na één beertje zit je vol. Zo ontzéttend machtig.
 • Kvikk Lunsj. De Noorse KitKat, kreeg ik héél vaak van jullie getipt. Je kunt het vrijwel overal kopen, ook bij de bemande tankstations en zelfs bij recepties van hotels. Veel van jullie zeiden dat dit lekkerder moest zijn dan onze KitKat, maar heel eerlijk? Ik proefde het verschil niet zo – haha.

Zoetigheden & chips

 • Smash! Met héél veel uitroeptekens eigenlijk, want van alles dat we hebben gekocht in de Noorse supermarkten, was Smash het állerlekkerst. Daar gingen dan ook flink wat zakken van mee naar huis. Het zijn in chocolade gedipte Bugels. Dat klinkt heel raar, maar geloof mij: verslávend lekker. Je herkent Smash! aan de knalgele zakken. Er zijn ook candybars van het merk, die zijn ook een aanrader.
 • Berthas Haveflarn koekjes. Een doorzichtige plastic bak met witte deksel met daarin dunne havermoutkoekjes. Toen we ze daar proefden vond ik ze niet ontzettend bijzonder, maar toen we thuis waren vond ik ze toch wel érg lekker. Lekker knapperig zijn ze.
 • Gjende cookies. Een rol koekjes die ik zelf niet heel erg bijzonder vond maar die gewoon prima zijn om mee te nemen tijdens een dagje uit. Het zijn een soort biscuitjes meets boterkoekjes.
 • Pågen Vanillas. Een vondst van mezelf en wat voor een! Je vindt deze lichtblauwe zakken in het broodschap en het zijn een soort van mini zachte broodjes, gevuld met vanillecustard. Héél lekker, net kleine gebakjes!

En verder…

 • Ingeblikte vis. En dan met name de makreel in tomatensaus. Dit vind je echter in heel Scandinavië en is dus niet specifiek voor Noorwegen. Wel is het heel lekker, dus neem vooral een paar blikjes mee naar huis als je er toch bent.
 • Kremgo Krydder en dan met name de rode verpakking. Het is een kuipje smeerkaas met kruiden en sjalot. Lekker voor op een stokbroodje.
 • Kavli BaconOst. In Noorwegen zijn ze dól op van alles in tubes stoppen. Vis, mayonaise, kaviaar maar ook roomkaas. De oranje tube van Kavli met het blauwe embleem is roomkaas met bacon. Ook weer erg lekker voor bij de borrel
 • Lefsa kaneel. Een soort aardappeltortilla’s, gevuld met kaneelsuiker. Lekker met een bolletje ijs als toetje of gewoon om zo te eten.

Zo, het is een behoorlijk lijstje geworden met dingen die je wat mij betreft zou moeten kopen in de Noorse supermarkt, maar je kunt dan wel veel van deze dingen mee naar huis nemen na je vakantie. Absolute aanrader is de Smash! die mag je écht niet overslaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
© 2011-2023 OhMyFoodness. Zowel beeld als tekst mogen nooit zonder toestemming worden overgenomen.
Close