Een hele tijd geleden deelde ik via Instagram een shoplog van de toko waarin ik liet zien welke (bijzondere) dingen ik allemaal had besteld bij de online toko. Eén van die dingen was een grote zak met rijstcakes. Rijstcakes is iets Vietnamees en ik vergelijk het altijd met gnocchi maar in plaats van aardappelen wordt het gemaakt van rijst. Dit zorgt ervoor dat de rijstcakes zacht worden tijdens het garen maar dat ze wel altijd iets van een bite houden. De zak lag na maanden nog steeds in mijn kast en ik moest er iets mee doen. Het werd uiteindelijk dit gerecht: gewokte rijstcakes met taugé.
Ik zeg je vast even eerlijk: dit gerecht is niet helemaal authentiek Vietnamees.
Zoals in vrijwel ieder Aziatisch land vind je ook in Vietnam talloze streetfoodkraampjes; Ho Chi Minh staat er vol mee. Stuur een foodie de straat op in Ho Chi Minh en ze komt thuis met bakjes vol lekkernijen. Naast verse springrolls kocht ik jaren geleden in Ho Chi Minh ook bot chien, een supergoedkoop en typisch streetfood gerecht. Het is niet meer dan een eenpansgerecht van gebakken rijstcakes met ei en lente-ui. Als je mazzel hebt wordt het gerecht nog afgetopt met geraspte papaya, maar waar ik het kocht kreeg ik het gewoon zo. In een schuimen bakje met houten eetstokjes. Prima als tussendoortje of onderdeel van de lunch maar stiekem toch iets minder lekker dan deze gewokte rijstcakes met taugé, haha.
Voor dit recept heb ik de rijstcakes van Young Poong gebruikt.
Wil je meer rijst recepten bekijken? Ik heb ze voor jou op 1 pagina verzameld!
Gewokte rijstcakes met taugé
Ingrediënten
- 300 g rijstcakes
- 125 g taugé
- 2 eieren - geklutst
Woksausje
- 2 el oestersaus
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el lichte sojasaus
- 1 el sesamolie
- 2 el honing
- 1 el rijstazijn of zwarte azijn
Garnering
- 2 bosuitjes - in ringen
- sesamzaadjes
Instructies
- Verhit een beetje olie in een wokpan en wok hierin de rijstcakes tot ze zacht beginnen te worden. Voeg de taugé toe en wok deze 2 minuten mee.
- Bak ondertussen in een andere pan de geklutste eieren tot scrambled eggs.
- Roer alle ingrediënten voor de woksaus door elkaar en schenk deze bij de rijstcakes in de pan. Schep het geheel goed om en laat nog even 2 minuten pruttelen.
- Schep de gewokte rijstcakes op een bord en verdeel de scrambled eggs over het gerecht. Garneer met bosui en geroosterde sesamzaadjes.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.