Yes, voor het recept van vandaag heb ik de instant pot weer aangeslingerd, deze keer maakte ik een risottogerecht! Ik ben dol op risotto, maak het ook heel erg graag maar het blijft een vrij tijdrovend gerecht om klaar te maken. Met de instant pot is dat verleden tijd want in 20 minuten en met bijzonder weinig moeite tover je een zacht en romig bordje risotto op tafel. Ik moet bekennen dat ik in het begin nog wel wat huiverig was hoor. De instant pot zijn werk laten doen om risotto te maken… wordt het dan wel echt goed gaar en écht lekker romig zoals ik het graag zie? Ik kan er redelijk kort over zijn: JA! Deze spinazierisotto uit de instant pot is súper creamy en perfect gaar. 12 minuten had de instant pot nodig om de nog harde rijst om te toveren in zijdezachte risotto en er kwam geen lepel aan te pas om te roeren. Ik was verkocht en stiekem moet ik bekennen dat ik risotto nu nog maar zelden klaar maak in een normale pan. Van een weekendgerecht waar ik de tijd voor moest nemen is risotto ineens een mogelijkheid geworden voor een doordeweekse dag, vol tijdens de avondspits. Ideaal toch?
Ik serveerde zelf de spinazierisotto met een gekookt eitje en wat geroosterde pijnboompitjes en dat viel bij iedereen in het gezin in de smaak. Zelfs Cody smulde van een paar hapjes risotto, zo fijn is dat.
Mocht je meer informatie willen over de instant pot die ik heb, lees dan deze uitgebreide review van de Crock-Pot Multicooker. Heb je geen instant pot dan kun je de risotto uiteraard gewoon op de normale manier klaarmaken.
Spinazierisotto uit de instant pot
Benodigdheden
- Instant pot
Ingrediënten
Risotto
- 1 ui - gesnipperd
- 2 teentjes knoflook - fijngehakt
- 200 gr risottorijst
- 200 gr spinazie - diepvries
- 500 ml groentebouillon
- 1 klontje boter - ong. 50 gr
- 50 gr Pecorino - geraspt
- sap + rasp van 1 citroen
- peper en zout
Garnering
- 2 eieren - gekookt
- pijnboompitjes - geroosterd
Instructies
- Zet de instant pot op sauteer-stand. Verhit een beetje olie in de pot en fruit hierin de knoflook en de ui aan tot de ui glazig ziet.
- Voeg de risottorijst toe en bak deze kort mee tot de korrels glazig worden.
- Doe vervolgens de spinazie en groentebouillon in de pot. Roer een keer goed door en draai de deksel op de pot met het stoomventiel dicht.
- Zet de pot op stand rijst/risotto onder lage druk met de timer op 12 minuten.
- Draai als de pot voldoende druk heeft gecreëerd (dit duurt een minuut of 5) en de 12 minuten van de timer voorbij zijn, het stoomventiel open met een lepel.
- Laat alle druk ontsnappen en haal de deksel van de pan. Roer de boter, Pecorino, citroenrasp en - sap door de risotto en breng op smaak met peper en zout.
- Serveer de spinazierisotto met gekookt ei en pijnboompitjes.
Notities
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Hier helaas geen instantpot, maar maak risotto ook vaak in de oven. Perfect gegaarde risotto. Deze ziet er heerlijk uit.
Was lekker! Heel fijn dat je recepten (voor 2 personen) voor de instantpot maakt. Ik merk dat ik het zelf lastig vind om de tijden/verhoudingen aan te passen naar 2 personen dus dit was top, bedankt!
Wat fijn om te horen!
Wat een fijne en makkelijke manier om risotto klaar te maken! Graag meer crockpot express recepten!
Ik heb nu twee keer de risotto stand gebruikt maar elke keer komt er aan het eind van de 12min geen stoom meer uit en ligt er in de rand water. Heb jij dit ook? Ik twijfel of m’n expresspot kapot is of dat dit bij deze stand hoort. Recept was wel erg lekker!
Hmm nee, dat heb ik niet. Zit het stoomventiel wel recht in het deksel?
Ja, maar de binnenpan is een keer gevallen en daar zit een deuk in dus ben nu bang dat het daardoor komt :( thanks voor je reactie!
Dit ziet er erg goed uit! Ik heb zelf geen insta pot, maar een gewone crock pot slowcooker. Zou ik dit recept daar ook in kunnen maken? Enig idee wat dan de juiste tijd is op low?
Dat kan, al gaat het gemak dan een beetje weg. Je zult de ui en knoflook dan eerst in een pan moeten aanfruiten voordat je ze in de slowcooker doet. De risotto rijst en de bouillon doe je erbij voor 3-4u op stand high. De spinazie roer je de laatste 15-20min door de rijst.
Hi Sabine, top recept! Ik wil dit graag volgende week nog een keer maken, maar dan voor 6 personen. Kan het recept dan gewoon keer 3 of moet ik wat aanpassen? En zou dat passen in de CPE?
Belangrijk om te weten: waar je bij veel multicooker recepten makkelijk het recept kan vermenigvuldigen en de hoeveelheid vocht en kooktijd hetzelfde kan houden, is dit hier niet het geval. De kooktijd wel, maar het vocht niet, omdat dit precies is afgemeten zodat al het vocht kan worden opgenomen door de rijst.
Simpel maar heel smaakvol! Dit komt op het favorietenlijstje!