Sorry jongens, hopelijk vinden jullie het niet erg dat ik nog heel even in de Turkse sferen blijf? In het boek dat ik laatst gebruikte om gevulde druivenbladeren mee te maken vond ik ook een recept voor Künefe. Künefe at ik voor het eerst bij Ali Ocakbasi in Amsterdam, waanzinnig lekker vond ik het. Het is een hele vreemde gewaarwording: zoete, krokante noedels die infused zijn met rozenwater maar waar vervolgens wel gesmolten kaas in verwerkt is. Oh, en het wordt trouwens opgediend als dessert – niet geheel onbelangrijk om te vermelden. Klinkt al gek hè? Maar lekker, ooooh man. Ik stond dan ook bijna als een klein meisje te springen toen ik het recept voor Künefe tegen kwam in het boek en toen ik eenmaal weer in de Turkse supermarkt te vinden was, nam ik alle benodigde ingrediënten mee. En nu kan ik het recept met jullie delen, alstublieftdankuwel.
Verklarende woordenlijst:
tel kadayifi: verse engelenhaarnoedels. Als je geen verse noedels kunt vinden dan werken gedroogde noedels ook prima. Mocht het helemaal lastig worden dan zou je het ook nog kunnen proberen met hele fijne vermicelli, maar die poging heb ik zelf nog niet gedaan.
dil peyniri: vrij jonge kaas, wordt verkocht in plakjes. Mocht je dit niet kunnen vinden dan kun je mozzarella gebruiken (geen light!) of kasar peyniri, Turkse jonge kaas.
Bewaar dit recept op Pinterest!
Dit recept opslaan zodat je hem altijd kunt raadplegen als je wilt koken? Bewaar deze foto dan op een van jouw Pinterest borden.
Künefe
Ingrediënten
- 125 gr kristalsuiker
- 1 el citroensap
- 250 gr tel kadayifi
- 60 gr ongezouten roomboter - gesmolten
- 200 gr dil peyniri - in blokjes/plakjes
- 2 el rozenwater
- 2 el gehakte pistachenoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Doe de suiker samen met 250 ml water en het citroensap in een pannetje en laat dit 10 minuten koken zonder deksel op de pan. Laat de suikeroplossing afkoelen.
- Leg de noedels 15 minuten tussen twee vochtige theedoeken zodat ze soepel worden.
- Maak van de noedels 8 even grote hoopjes op de bakplaat en druppel wat van de gesmolten boter over de noedels.
- Verdeel de kaas over de noedels en rol de noedels voorzichtig op tot hoopjes/kleine pakketjes. Druppel dan de rest van de boter over de noedels.
- Bak de Künefe ongeveer 20 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is en de noedels licht bruin zijn gekleurd.
- Meng het rozenwater door de afgekoelde suikeroplossing en schenk dit over de nog warme Künefe.
- Laat de suikeroplossing intrekken, strooi de pistaches over het gerecht en serveer de Künefe warm.