Deel twee! In mijn artikel van vorige week heb ik jullie aan de hand van Knorrs’ Indiase Tikka Masala uitgelegd hoe ik de styling voor mijn foto’s verzorg. Omdat styling wel de basis is, maar nog niet alles, vertel ik jullie vandaag meer over belichting en hoe ik hiermee omga. Het zijn eigenlijk een paar basistips en als je je hier aan houdt, krijg je de perfecte foodfoto! Easy peasy.
Om je geheugen op te frissen, hier nog even het heerlijke recept!
Wat heb je nodig? (2 personen)
- Indiase Tikka Masala van Knorr
- 300 gram kipfilet
- 1 ui
- 1 tomaat
- 1/2 komkommer
- 10 gram verse munt
- 4 eetlepels (magere) yoghurt. Ik gebruikte Griekse Yoghurt
- 1 eetlepel olie
1. Snipper de ui grof en snij de tomaat en kipfilet in blokjes.
2. Kook de Basmatirijst in ruim kokend water in 13 minuten gaar. Giet de rijst af in een vergiet, laat even uitdampen en roer goed om.
3. Verhit ondertussen in een koekenpan of wok 1 eetlepel olie en bak hierin de kipfilet goudbruin. Bak de gesnipperde ui kort mee en voeg daarna de inhoud van het zakje currypasta toe en bak deze ca. 1 min mee.
4. Voeg 200ml water, de tomatenblokjes en de inhoud van het zakje kruidenmix toe aan de kipfilet en roer goed door. Breng het geheel aan de kook en laat deze 6 a 7 minuten al roeren zachtjes doorkoken.
5. Voeg als laatste 1 eetlepel yoghurt toe en laat het nog 1 minuut zachtjes doorkoken.
6. Voor de salade meng je 3 eetlepels yoghurt met 10 gram vers gehakte munt en peper naar smaak. Snij de komkommer in dunne plakjes en meng dit door de muntyoghurt.
7. Strooi het amandelschaafsel en nog wat gehakte munt over de Tikka Masala en rijst en serveer met de komkommersalade.
En nee, je mag het nu dus nog niet opeten. Eerst je tafel stylen en zorgen dat het gerecht er heerlijk smakelijk uitziet, klaar om gefotografeerd te worden.
Belichting
Dit is echt hartstikke simpel want ik maak namelijk gewoon gebruik van daglicht en dat is écht het beste licht. Geen lampen, geen flitsers, een gerecht wordt er alleen maar flets van. Daglicht moet het zijn en geloof mij, dan ben je al een heel eind.
Zoals je hierboven ziet staat de Tikka Masala klaar om gefotografeerd te worden en dat doe ik op mijn eettafel, direct naast het raam. Volle bak licht hier en dat is perfect want het zorgt voor een mooie natuurlijke foto.
Maar, het licht komt voornamelijk van 1 kant en dat betekent dat ik ook maar 1 kant van het gerecht met daglicht belicht. In de foto hoef je er niet heel veel last van te hebben, een beetje schaduw is zeker niet erg maar als je in je gerecht ziet dat het aan de (in mijn geval) linkerkant mooi belicht is maar dat de rechterkant van het gerecht wel wat donker wordt, dan kun je dit oplossen met een reflectiescherm. Dit plaats je dan aan de kant waar je meer licht wilt hebben zodat het scherm het binnenkomende licht kan reflecteren op de donkere kant.
Zie hier het reflectiescherm. Zie hier ook hoe onhandig dit is als je alleen bent en toch die mooie foto wil maken, want een scherm vasthouden én fotograferen gaat niet tegelijk dus met zo’n scherm heb je hulp nodig (manlief hierboven). Mits je op tafel fotografeert zoals ik, want anders kun je het scherm misschien ergens tegenaan zetten.
Mijn oplossing hiervoor:
Een snijplank omwikkeld met folie, ideaal! Het is klein van formaat en groot genoeg om je gerecht te belichten. Daarbij parkeer ik het ‘scherm’ vaak even tegen een plantenpot dus ik hoef het niet vast te houden en het reflecteert als de beste.
En heel eerlijk gezegd, ben je nu al een heel eind op weg om je mooiste foodfoto te maken. Ik vind dat de foto op het kleine schermpje van mijn camera er al goed uit moet zien want ik wil er niet meer teveel aan moeten schaven in Lightroom of Photoshop. Wat ik in deze programma’s enkel nog doe is de foto wat levendiger (voller van kleur) maken, dat werkt goed voor foodfoto’s want het eten ziet er vaak nog wat intenser en daardoor smakelijker uit. En ik pas de belichting aan waar nodig.
That’s it. Nu jij!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Knorr Wereldgerechten
Heel leuk om te zien hoe jij dat doet, en enkel met daglicht! En een ( zelfgemaakt) reflectiescherm. Ik kan het niet goed zien maar ik neem aan dat je de glimmende kant van het folie gebruikt.
Ik zie nu hele leuke details, het gele in de Tikka Masala en hetzelfde geel van het lijntje in de theedoek. En ook van de amandelen. En ik zie het groene van de komkommer en het groen van de blaadjes munt die je er als decoratie naast legde!
Van Lightroom en photoshop heb ik helemaal geen kaas gegeten maar ik denk dat met je tips mijn foodfoto’s er al een stuk beter uit gaan zien :-) Want nu zien ze er vaak niet smakelijk uit :-( Geen gezicht dus.
En wat ziet jullie huis er gezellig uit! Ik zie ook een deel van een prachtig boeket bloemen ;-)
Wat een leuk artikel, die tip met het folie ga ik zeker een keertje toepassen. Erg handig!
Wat een goed idee van dat aluminium folie! Waarom heb ik daar niet ook aan gedacht? Ik ga in elk geval snel ook zelf zo’n ‘scherm’ maken!
Wat een slimme oplossing! Ik heb geen reflectiescherm, dus deze tip ga ik zeker proberen :)
Soms kan een (groot) vel wit papier ook al voldoende zijn!